Linkuri accesibilitate

„Banii statului între ajutor şi chilipir” (Ziarul Național)


„Lucoarea vine de la Prut” (Jurnal de Chișinău).

Banii statului între ajutor şi chilipir” îşi întitulează articolul Mariana Raţă în „Ziarul Naţional”. Salutate de agricultori, compensaţiile promise de Guvern sunt privite cu scepticism de experţi se arată în articol. Expertul economic Viorel Chivriga spune că măsurile compensatorii nu sunt suficiente. Iar unii fermieri ar putea ajunge să „paraziteze pe aceste compensaţii” sugerează economistul invocând că „trebuie să vedem dacă există cu adevărat aceste fructe de care se plâng agricultorii că nu le pot vinde. Ceea ce constat eu este că nu a crescut volumul producției scoase la vânzare în piețe, prețurile au rămas foarte mari, iar procesatorii de fructe se plâng că au probleme în identificarea materiei prime”.

Tot în „Ziarul Naţional” editorialistul Victor Ciobanu ajunge la concluzia că CSI nu mai este partenerul comercial principal al Republicii Moldova. „Exporturile în această direcție au coborât la o treime, iar importurile apropiindu-se de o pătrime din total” notează autorul. El subliniază că „pentru prima dată, Rusia a fost detronată de pe poziția nr. 1 dintre țările de unde importăm, locul acesteia fiind ocupat de România.” Prin urmare, locul întâi este ocupat detașat de țările UE, exportul și importul constituind aproximativ o jumătate din total. „În acest mod, încet dar sigur, ne reorientăm spre partenerul nostru strategic” încheie Victor Ciobanu.

Nadine Chilianu de la „Jurnal de Chişinău”a realizat un mini-sondaj printre primarii câtorva localităţi din cele trei zone ale ţării: nord, centru şi sud primarii au fost întrebaţi despre vectorul geopolitic de dezvoltare a Republicii Moldova. „Primarii de la nord sunt cei mai învederaţi apărători ai apropierii de Rusia, mai abitir decât găgăuzii şi bulgarii” notează autoarea. În timp ce viceprimarul de Bălţi susţine că localităţile nordice optează pentru apropierea de Rusia, primarul comunist din Vulcăneşti şi cel din Taraclia, ambii găgăuzi, susţin că se orientează spre Moldova şi că „orice extremă ar fi păgubitoare pentru ţară”. Iar primarii de Cimişlia, Ungheni, Străşeni, Hânceşti şi Căuşeni nu pun la îndoială că „parcursul european e unul logic şi firesc”.

Lucoarea vine de la Prut” îşi intitulează articolul Vadim Vasiliu în „Jurnal de Chişinău”. Temerile fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, care sugera că Moldova riscă să rămână fără gaz și energie electrică în plină iarnă sunt privite cu scepticism de unii experţi, se arată în articol. Expertul Dionis Cenuşă consideră că „sancţiunea Ucrainei privind interzicerea tranzitării gazelor ruseşti pe teritoriul său este mai curând o sancţiune ireală. Întrucât asta ar însemna că Ucraina o să încalce angajamentele sale faţă de Comunitatea Energetică Europeană şi, respectiv, să intre în conflict direct cu interesele statelor europene”. Dacă însă Kievul totuşi va aplica aceste sancţiuni, „Moldova riscă să rămână în sezonul rece fără gaze naturale”. O alternativă ar fi că „chiar în toamna acestui an Republica Moldova va importa gaze din România la un preţ mai mic decât al celor importate din Federaţia Rusă”. Gazoductul Iaşi-Ungheni având o capacitate mult mai mare decât consumul anual de gaze al Republicii Moldova. Însă deocamdată capacitatea gazoductului încă nefinisat va fi colac de salvare doar pentru localităţile din Ungheni sugerează expertul Ion Munteanu.

XS
SM
MD
LG