Linkuri accesibilitate

Moldova ar putea refuza produse ruseşti (Unimedia)


Propaganda devine un brand rusesc, alături de cunoscutele matrioşka, vodka şi Kalaşnicov (Nicolae Negru/Politicon.md)

Chişinăul verifică calitatea mai multor produse importate din Rusia, între care vodkă, bere, ketchup şi ceaiuri a declarat viceministrul agriculturii Vlad Loghin pentru Unimedia. Viceministrul nu exclude că Moldova ar putea face un pas reciproc refuzând produsele ruseşti. „Vă rog tare mult, din iniţiativă proprie, să boicotaţi produsele ruseşti” a îndemnat viceministrul.

Pe portalul de analize politice Politicon.md editorialistul Nicolae Negru notează că Propaganda devine un brand rusesc, alături de cunoscutele matrioşka, vodka şi Kalaşnicov. „Până şi populaţiile statelor democratice nu sunt imune la minciunile Rusiei, pe care ea ştie să le împacheteze cu o iscusinţă perfidie” notează editorialistul menţionând că principala instituţie propagandistică a Kremlinului Russia Today nu duce lipsă de audienţă şi nici capacitatea de a convinge în SUA şi Europa. În opinia sa propaganda rusă a reușit, chiar dacă pe termen scurt, „să facă o breșă în zidul de apărare al occidentalilor, care au crezut că libertatea de exprimare, libertatea presei, pluralismul, diversitatea surselor de informație îi protejează de orice intervenție ideologică din afară.” Oamenii se lasă influențați de propaganda rusă, deoarece „ei doresc să creadă că ne aflăm din nou în era supraputerilor și Rusia este una din acele supraputeri…. Rușii doresc să creadă în ceea ce le spune guvernul”, încheie editorialistul citând un expert american.

„Ziarul de Gardă” publică un articol despre „milionarul care vrea să revină la CNA”. Este vorba despre fostul şef adjunct al serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor Mihail Gofman. Acesta este unul dintre cei mai bogaţi angajaţi ai CNA, cu mai multe terenuri, maşini, firme, dar şi o casă de milioane a dezvăluit anterior „Ziarul de Gardă”. La câteva săptămâni de la publicarea articolului Mihail Gofman a şi fost demis, iar acum încearcă să revină la vechea funcţie.

Tot în „Ziarul de Gardă” puteţi citi despre ce noi sancţiuni riscă magistraţii care încalcă legea. Recent şeful statului a promulgat ultima iniţiativă pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea şi anume legea privind răspunderea disciplinară a judecătorilor. Aceasta prevede că pe lângă avertismente şi mustrări, magistraţii care comit abateri riscă să primească salarii micşorate cu până la 30 la sută timp de cel mult un an şi chiar să fie eliberaţi din funcţia de judecător.

Tot în „Ziarul de Gardă” Alina Radu îşi intitulează editorialul „Grădina Moldovei cu ţigări şi alcool”. În orice magazin, la orice colţ, la orice interval se vând băuturi alcoolice şi ţigări, iar fructele şi legumele în supermarketuri sunt veştede şi de import observă autoarea. Iar cel ce vrea să cumpere produse proaspete, moldoveneşti şi la preţ rezonabil trebuie să lipsească de la serviciu, îndurând dogoarea de la Piaţa Centrală. „Ce frumos ar fi în august, ca în loc de tarabele cu țigări și bere, dar și cu limonade și înghețate pline de coloranți și conservanți, să avem tarabe, dar chiar și minifrigidere cu fructe proaspete, cu piersici, struguri, pere, zemoși, dar și recipiente ușoare cu felii de harbuz sau cu cocktail de fructe şi să vindem ceea ce ştim mai bine – iniţiative sănătoase” încheie Alina Radu.

Portalul Bani.md publică un infografic despre destinaţiile alese de tinerii din Moldova care pleacă la muncă peste hotare. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică marea majoritate a tinerilor care au emigrat anul trecut muncesc în Rusia, unul din 10 în Italia şi un număr minim în alte state occidentale. „Ponderea femeilor tinere care lucrează în Italia este de trei mai mare decât cea a bărbaţilor. În schimb Rusia este destinaţia preferată mai mult de bărbaţi.” În total tinerii constituie 15 la sută din totalul migranţilor moldoveni.

XS
SM
MD
LG