Linkuri accesibilitate

Între Baku şi Erevan, Putin „pacificatorul”


La reşedinţa preşedintelui rus de la Soci, 10 august 2014

Liderul de la Kremlin i-a convocat la Soci pe omologii azer și armean la convorbiri, după izbucnirea confruntărilor armate în Nagorno-Karabah.

Președintele rus Vladimir Putin i-a adus față în față la Soci săptămâna trecută pe liderii armean și azer pentru a aplana tensiunile din Nagorno-Karabah. Dar ambele țări par neîncrezătoare în legătură cu intențiile Rusiei. Relatarea corespondentului Europei Libere, Robert Coalson este prezentată în rezumat de Alexandru Eftode:

Întâlnirea de la 10 august la Soci a fost o ocazie rară pentru Vladimir Putin să apară în fața lumii ca pacificator.

I-a adus la reședința sa de la Soci pe președintele azer, Ilham Aliev și cel armean Serj Sarkisian pentru a aplana tensiunile din Nagorno-Karabah.

„Trebuie să dăm dovadă de răbdare, înțelepciune, respect unul față de celălalt ca să găsim o soluție. Desigur, orice situație complexă poate fi rezolvată dacă există bunăvoință. Eu cred că există și din partea poporului azer și din partea poporului armean”.

Putin și-a convocat omologii azer și armean la convorbiri, după zile de confruntări izbucnite la începutul acestei luni în Nagorno-Karabah, regiunea separatistă azeră populată preponderant de armeni. Cel puțin 15 militari și-au pierdut viața.

De la armistițiul fragil din 1994, regiunea este de facto independentă față de Azerbaidjan și este sprijinită politic, militar și economic de Armenia. Azerbaidjanul o consideră teritoriu ocupat.

Analiști din ambele țări caucaziene sunt circumspecți în legătură cu scopurile urmărite de Rusia în regiune și chiar dorința ei să medieze într-adevăr o soluție durabilă.

Ruben Mehrabian este analist la Centrul Armean pentru Studii Naționale și Internaționale cu sediul la Erevan.

„Rusia nu este interesată într-o soluție definitivă. Dar nu-i interesată nici într-un război în toată legea”.

„Rusia a vrut să scoată avantaje maxime de pe urma escaladării violențelor și asta a făcut. A arătat cine este ursul stăpân pe pădurea caucaziană”.

Analista de la Baku, Yegane Hajiyeva a spus într-un interviu cu serviciul azer al Europei Libere că Rusia n-ar putea media cu adevărat o soluție pentru că ar fi părtinitoare.

„Rusia și-a ales aliatul în regiune și acesta nu este Azerbaidjanul, este Armenia".

„N-am auzit din partea Rusiei nici o declarație în ultimii doi ani că ar sprijini integritatea teritorială a Azerbaidjanului. În plus, vedem că Rusia ocupă teritoriul ucrainean tot așa cum a fost ocupat Karabahul în Azerbaidjan. Nu cred că este realist să se aștepte o soluție din partea Rusiei”.

Dacă la Soci președinții azer și armean au căzut de acord măcar asupra unui singur lucru, acela a fost că niciunul nu-și dorește ca Rusia să introducă în Nagorno-Karabah trupe de pacificatori.

XS
SM
MD
LG