Linkuri accesibilitate

Cum a devenit Ponta vulnerabil în fața partidului


Victor Ponta
Victor Ponta

Principalul partid de guvernământ din România este nevoit să facă față înaintea începerii campaniei electorale prezidențiale cu o serie de acuzații de corupție.

Procurorii anticorupție au anunțat astăzi că Dan Șova, un apropiat al premierului Victor Ponta și purtătorul de cuvânt al acestuia în cursa pentru Palatul Cotroceni este urmărit penal pentru trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu „cu obținerea de foloase necuvenite”. Fostul ministru al Transporturilor, Dan Șova are 41 de ani și este acuzat de Direcția Națională Anticorupție că în 2007-2008 ar fi păgubit statul cu 3,4 milioane de lei în urma încheierii a trei contracte de reprezentare juridică semnate cu cele două complexe energetice din județul Gorj, Turceni și Rovinari. Primul ministru, Victor Ponta, coleg de facultate cu Dan Șova, ar fi lucrat la rândul lui se pare în cadrul acestor contracte.

Dan Șova nu este singurul socialist aflat sub lupa procurorilor anticorupție - în spatele lui există un lung șir de lideri locali și parlamentari. Aproape jumătate dintre președinții organizațiilor județene ale socialiștilor au dosare penale pentru cazuri de corupție. Adrian Duicu, șeful Consiliului Județean Mehedinți, a fost reținut în urmă cu cinci luni, după ce a fost acuzat inclusiv de faptul că a încercat să facă trafic de influență chiar din biroul premierului român. E posibil ca premierul să aibă la rândul lui probleme.

Popularul primar al Constanței, socialistul Radu Mazăre, căruia Fiscul i-a blocat ieri conturile pentru recuperarea banilor pierduți de primărie în diverse procese, l-a etichetat pe ministrul Justiției „un papă lapte” și a relatat că la Consiliul Național al PSD de acum două săptămâni partidului îi „tremura carnea pe el” de frică să nu o supere pe șefa procuraturii anticorupție Laura Kovesi.

Președintele Consiliului Județean Brăila, Bunea Stancu, reținut săptămâna trecută de procurorii anticorupție și-ar fi amenințat colegii de partid că îi va trage pe toți după el, dacă va avea probleme. Altfel spus, va scoate la vedere „rețeaua” clientelară cu ajutorul căreia partidul se întreține, iar clientela primește contracte consistente de la stat.

De fapt exasperarea neputincioasă a baronilor PSD în lupta cu DNA l-au făcut pe Victor Ponta vulnerabil în fața propriului partid. Rămâne de văzut în ce măsură acești baroni vor mobiliza electoratul la alegerile prezidențiale care au loc în Romania in luna noiembrie.

XS
SM
MD
LG