Linkuri accesibilitate

Legile şi deciziile controversate adoptate de Parlament (Adevărul)


Vizita lui Dimitrie Rogozin la Tiraspol (Politicon).

Mai multe articole de analiză din presă sunt dedicate intenționatei vizite la Tiraspol a vicepremierului rus Dmitri Rogozin. Portalul Centrului de analiză „Politicon” publică un grupaj de opinii ale experților, care se întreabă, întâi de toate, cum va ajunge oficialul rus la destinație. Arcadie Barbăroșie admite că Rogozin va ateriza la Chișinău cu un avion de cursă și nu unul privat. Iar scopul vizitei acestuia în opinia analistului este mai curând simbolic: „Nu cred că va veni cu valize de dolari sau ruble rusești pentru Tiraspol care se află într-o situație economică foarte proastă.” În opinia analistului Anatol Țăranu Rogozin vine să „inspecteze situația din regiunea transnistreană, care ar putea fi cap de pod asupra Ucrainei într-o eventuală operațiune militară.”

„Testarea Chișinăului sau duplicitatea vizitei lui Dmitri Rogozin” își intitulează analiza Xenia Florea pe portalul „noi.md”. Reacția Chișinăului la această intenție de vizită este simptomatică notează autoarea, observând că se agită doar analiștii și „politicienii radicali.” În opinia autoarei, vizita lui Rogozin la Tiraspol este o demonstrație a susținerii incontestabile din partea Rusiei. Ea amintește că Rogozin le-a și promis transnistrenilor repetarea soartei Crimeii în cazul apariției unor amenințări la adresa locuitorii regiunii. Xenia Florea sugerează că dacă reacția Chişinăului va fi „dură, sau și mai rău, la fel ca în cazul vizitei anterioare atunci toate ușile Moscovei se vor închide în fața negociatorilor moldoveni”, conchide autoarea amintind că urmează și negocierile privind livrarea gazelor.

Mai mulţi editorialişti şi analişti comentează datele unui sondaj de opinie publica ieri. Cercetarea sugerează că în viitorul Parlament pot accede cinci partide, cel de-al cincilea fiind partidul lui Renato Usatâi care, de facto, nici nu există sub această titulatură. Victor Ciobanu notează în „Ziarul Naţional” cu nu e vorba de surprize, ci mai curând de „evident-neverosimil.” „Până la alegeri vom mai vedea încă multe sondaje, cu multe surprize şi rezultate neverosimile”, încheie editorialistul.

Dmitri Ciubaşenco notează în „Panorama”, ziarul care a şi comandat sondajul, că partidul lui Usatâi ar putea primi „o cotă de aur” în viitorul Parlament, furând voturi de la comunişti, democraţi şi liberal democraţi. Autorul schiţează şi posibilele coaliţii ce s-ar putea configura după alegeri începând de la coaliţia PD şi PCRM şi terminând cu coalizarea comuniştilor, socialiștilor şi deputaţi din partidul lui Usatâi.

Bogdan Ţârdea, într-un articol publicat de „Jurnal de Chișinău”, opinează că dacă e să credem sondajului partidele parlamentare scad lent, iar PCRM se prăbuşeşte. Autorul ajunge la concluzia că doi actori importanţi pe segmentul de stânga, socialiştii şi partidul lui Usatâi, ar putea schimba jocul politic. Dar şi pe segmentul de dreapta, spune analistul, lucrurile nu sunt tocmai netede. „Proiectul Sturza şi Antimafie ar putea crea surprize neplăcute, ce ar duce la resetarea coaliţiei şi marginalizarea PD” conchide Ţârdea.

Pe pagina de internet al cotidianului „Adevărul”, Ion Preaşcă analizează care sunt legile şi deciziile controversate adoptate de Parlament în această sesiune. Autorul constată că multe din proiectele adoptate în ultimele luni trezesc suspiciuni privind calitatea, iar unele nu au trecut expertiza anticorupţie şi favorizează anumite companii sau grupuri de interese. „Experţii nu exclud că o parte dintre aceste proiecte vor fi anulate, de altfel cum s-a întâmplat şi în cazul sesiunilor parlamentare precedente.” În analiză se arată că o decizie legislativă ar facilita revenirea firmelor fantomă, alta ar favoriza băncile, o a treia ar produce efectul „exploziei unei bombe pe piaţa de capital”. În urma sesiunii legislativului printre cei câştigaţi se numără importatorii de automobile vechi care vor beneficia de facilităţii de sute de milioane de lei, beneficiarii de licenţe acordate fără licitaţii, dar şi compania de construcții Glorinal şi mănăstirea Curchi care s-au ales cu favoruri de milioane. Perdant va fi bugetul de stat, care, printre altele, va toca şi aproape 250 de milioane de lei pentru serviciul de urgenţă 112; o măsură care ar ascunde o şmecherie sugerează ex-premierul Ion Sturza, citat în analiză.

XS
SM
MD
LG