Linkuri accesibilitate

Pe cine amenință Antena 3 sau despre excesele presei


Între libertatea de exprimare și excesele de acest fel există un raport invers proporțional…

În România, concurența televiziunilor de știri este dependentă și perfect sincronizată cu rivalitatea din lumea politică, de aceea nu e de mirare, de pildă, că echipa de vârf a postului Antena 3 continuă să-și apere patronul, condamnat la 10 ani de închisoare pentru corupție și să pună tunurile pe magistrați și pe colegii de breaslă de la alte companii, care la rândul lor au jubilat, poate prea zgomotos, după încarcerarea lui Dan Voiculescu.

Fiecare televiziune de știri din România are propriile interese politice, economice și clientelare, iar libertatea de exprimare se încadrează între limitele, nu foarte laxe, date de linia generală a diverșilor patroni. Nu de mult, spre exemplu, un foarte bun reporter de la DIGI Tv (Cristian Citre) a fost dat afară pentru niște comentarii negative la adresa premierului Victor Ponta, făcute pe Facebook. Apoi, fiecare televiziune de știri are propriile ei tabuuri: politicieni pe care nimeni din platou nu are voie să-i critice. Unul dintre exemplele de notorietate din multe redacții este deputata Elena Udrea, care reușește să-și acopere foarte bine spatele în ultima vreme.

Acest joc pe care politicienii și televiziunile l-au jucat până acum a explodat, însă, după arestarea lui Dan Voiculescu, mentorul jurnaliștilor de la Antena 3. Jurnaliști care le-au cerut oamenilor vină duminică la o așa numită „plimbare” în fața Palatului Cotroceni pentru a protesta împotriva sentinței pe care a primit-o patronul lor. Această instigare făcută în mod repetat de vineri până duminică pe posturile de televiziune Antena 1 și 3 nu a fost taxată de CNA- Consiliul Național al Audiovizualului, unde, după cum a explicat unul dintre membri acestei instituții a apărut brusc „o pană de curent” exact în sala de monitorizare. Întreruperea curentului în anumite zone ale Consiliului Național al Audiovizualului „a devenit un obicei” susține Narcisa Iorga, membră a acestui organism care veghează ca programele tv să respecte minime standarde jurnalistice. Așadar CNA nu poate analiza reacția excesivă a Antenei 3 după arestarea lui Dan Voiculescu în care decizia magistraților a fost etichetată drept „dementă”, „scelerată” sau „criminală” și nici felul în care a decurs procesul de instigare.

În urma chemărilor insistente în jur de 3000 de oameni au mers duminică să protesteze în fața sediului Președinției Române. O parte dintre telespectatorii Antenei 3 care au răspuns chemării postului lor preferat i-au înjurat pe jurnaliștii celorlalte televiziuni veniți să urmărească evenimentul, iar trei din acești jurnaliști au fost loviți și îmbrânciți.

Freedom House România și Societatea Timișoara i-au cerut Ministerului de Interne să înceapă o anchetă privind lipsa de reacție a jandarmeriei față de agresarea celor 3 ziariști. Agresarea jurnaliștilor este “un atentat la adresa libertății de exprimare” consideră cele două organizații neguvernamentale explicând că întâmplările de duminică au loc în urma „unor campanii” ale Antenei 3 „de inspirație totalitară, de instigare la ură și violență”.

Lucrurile sunt, însă, în desfășurare, iar Mircea Badea, unul dintre realizatorii Antenei 3 a avertizat la emisiunea lui de azi-noapte că urmează un protest care va „cutremura România” și i-a transmis lui Traian Băsescu „să-și ia elicopter” dacă vrea să scape.

Între libertatea de exprimare și excesele de acest fel există un raport invers proporțional: cu cât excesele sunt mai mari cu atât libertatea de exprimare e mai fragilă, iar în spațiul public tinde să rămână cacofonia intereselor politice, care a înghițit aproape de tot ceea ce înseamnă presa liberă.

XS
SM
MD
LG