Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „E-sanatate.md”


„Pe platforma E-sănătate în cadrul campaniei „Înțelege malpraxisul medical - tot ce trebuie să conțină o lege” citiți povestea unor părinții din Chișinău care caută cu disperare soluții peste hotarele Republicii Moldova, pentru fetița lor. Deși are deja doi anișori, medicii nu au reușit să-i stabilească până acum un diagnostic. Mai mult, doctorii i-au indicat o serie de tratamente care s-au dovedit inutile, iar de la medicamentele administrate starea ei s-a agravat. Acum micuța nu poate vorbi și nici merge. Părinții cheltuiesc zeci de mii de euro pentru diverse metode de reabilitare în Germania, pentru că în Moldova acestea lipsesc cu desăvârșire.

Proiectul care se referă la constituirea Comitetului de Etică, care elaborează studiile clinice, revine din nou în atenție. După ce documentul a fost modificat a doua oară de la începutul acestui an, Centrul Național Anticorupție insistă că unele prevederi sunt de umplutură. Printre altele, este vorba despre lipsa un Cod de Etică, care va face imposibilă misiunea Comitetului. CNA mai propune ca toate informațiile de interes public referitor la studiile clinice să fie afișate pe site-ul Ministerului Sănătății, în timp ce instituția nu este de acord cu acest lucru.

O altă știre pe care o găsiți pe platforma noastră este despre faptul că 19 persoane din raionul Telenești au ajuns la spital cu intoxicație alimentară, după ce au fost la o nuntă. Rezultatele preliminarii arată că acestea s-ar fi infestat cu salmonela. Starea pacienților este stabilă, dar ei vor mai rămâne în spital câteva zile. Administrația localului s-a ales cu patru amenzi.

Moldovenii care au suferit un stop cardiac sunt nevoiți să plătească sume impunătoare de bani pentru tratament. Asta chiar dacă cheltuielile pentru investigații, tratament și reabilitarea infarctului miocardic sunt acoperite de polița medicală. Datele studiului „Performanţa sistemelor de sănătate din Europa de Sud-Est” arată că pacienții moldoveni plătesc pentru aceste servicii medicale aproximativ 50 de mii de lei.

Mai găsiți pe E-Sănătate un reportaj mai piperat – despre preferințele moldovenilor în materie de jucării sexuale, ce beneficii sau ce pericole poartă acestea. Astfel, aflăm că în Moldova, majoritatea celor care le folosesc spun că încearcă astfel să creeze diversitate în cuplu sau să-și salveze căsnicia. Specialiștii atenționează însă, că jucăriile sexuale pot fi și periculoase pentru sănătate. Ele pot transmite infecții dacă sunt utilizate de mai multe persoane sau nu sunt îngrijite corect. Printre maladiile care le pot transmite acestea sunt HIV, hepatita B și C, sifilis și altele.”

XS
SM
MD
LG