Linkuri accesibilitate

Valeri Şali: la graniţă camioanele trebuie descărcate, după care ajutoarele vor fi aduse în Ucraina cu camioane ale Crucii Roşii.

280 de camioane ruseşti cu ajutoare umanitare se îndreptă spre Ucraina iar Ministerul rus pentru situaţii excepţionale a asigurat că acestea nu vor trece graniţa decât sub egida Crucii Roşii. Convoiul umanitar, se pare, este încărcat cu circa 2 mii de tone de ajutoare, de la mâncare pentru bebeluşi şi saci de dormit. Sunt ajutoare pentru estul Ucrainei, zonă afectată de luptele dintre separatiştii pro-ruşi şi armata ucraineană.

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene declarase anterior că ajutoarele umanitare ruseşti nu vor intra în Ucraina pentru că nu au fost verificate şi aprobate de Crucea Roşie.

Totodată, consilierul prezidenţial Valeri Şali adăugase că nu poate fi primit nici un convoi umanitar dacă este însoţit de militari ruşi sau membri ai Ministerului rus pentru situaţii excepţionale.

La Kiev şi într-o serie de capitale occidentale există temerile că Rusia ar putea folosi pretextul ajutoarelor umanitare pentru a trimite echipament militar separatiştilor pro ruşi din estul Ucrainei.

Iar luni, secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen avertiza că „este foarte probabil” ca Moscova să intervină direct în Ucraina, sub acoperirea unei operaţiuni umanitare.

Consilierul prezidenţial Valeri Şali a declarat chiar că la graniţă, camioanele trebuie descărcate, după care ajutoarelor vor fi aduse în Ucraina cu camioane ale Crucii Roşii. Mai mult, ajutoarele nu pot fi trecute decât prin puncte vamale controlate de trupele guvernamentale. În acest moment, cam 100 de kilometri de frontieră sunt sub controlul separatiştilor.

Fostul preşedinte ucrainean Leonid Kucima, care a negociat alături de ambasadorul Rusiei o încetare a luptelor, a declarat că ajutoarele vor sosi în regiunea Harkov , departe de zonele unde mai au loc lupte. Iar la Moscova, ministerul de externe susţine că această rută a fost deja aprobată de Kiev.

XS
SM
MD
LG