Linkuri accesibilitate

Rusia, Ucraina și dilema convoiului umanitar rus


Convoiul în apropierea Moscovei
Convoiul în apropierea Moscovei

Valeri Şali: la graniţă camioanele trebuie descărcate, după care ajutoarele vor fi aduse în Ucraina cu camioane ale Crucii Roşii.

280 de camioane ruseşti cu ajutoare umanitare se îndreptă spre Ucraina iar Ministerul rus pentru situaţii excepţionale a asigurat că acestea nu vor trece graniţa decât sub egida Crucii Roşii. Convoiul umanitar, se pare, este încărcat cu circa 2 mii de tone de ajutoare, de la mâncare pentru bebeluşi şi saci de dormit. Sunt ajutoare pentru estul Ucrainei, zonă afectată de luptele dintre separatiştii pro-ruşi şi armata ucraineană.

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene declarase anterior că ajutoarele umanitare ruseşti nu vor intra în Ucraina pentru că nu au fost verificate şi aprobate de Crucea Roşie.

Totodată, consilierul prezidenţial Valeri Şali adăugase că nu poate fi primit nici un convoi umanitar dacă este însoţit de militari ruşi sau membri ai Ministerului rus pentru situaţii excepţionale.

Un convoi de ajutoare rusești spre Ucraina de est
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:58 0:00

La Kiev şi într-o serie de capitale occidentale există temerile că Rusia ar putea folosi pretextul ajutoarelor umanitare pentru a trimite echipament militar separatiştilor pro ruşi din estul Ucrainei.

Iar luni, secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen avertiza că „este foarte probabil” ca Moscova să intervină direct în Ucraina, sub acoperirea unei operaţiuni umanitare.

Consilierul prezidenţial Valeri Şali a declarat chiar că la graniţă, camioanele trebuie descărcate, după care ajutoarelor vor fi aduse în Ucraina cu camioane ale Crucii Roşii. Mai mult, ajutoarele nu pot fi trecute decât prin puncte vamale controlate de trupele guvernamentale. În acest moment, cam 100 de kilometri de frontieră sunt sub controlul separatiştilor.

Fostul preşedinte ucrainean Leonid Kucima, care a negociat alături de ambasadorul Rusiei o încetare a luptelor, a declarat că ajutoarele vor sosi în regiunea Harkov , departe de zonele unde mai au loc lupte. Iar la Moscova, ministerul de externe susţine că această rută a fost deja aprobată de Kiev.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG