Linkuri accesibilitate

Uniunea Vamală: „capcană în care are de câştigat doar Rusia” (Ava.md)


„Presa, internetul şi politica moldovenească în off-shore?” (V. Vasilică/IPN).

În editorialul său de la „Jurnal de Chişinău”, Mircea V. Ciobanu sugerează că Moldova ar trebui să răspundă cu aceeaşi monedă Rusiei „fără a interzice însă de-a valma tot ce-i rusesc." Ca răspuns la interzicerea vinurilor moldoveneşti berea rusească ar trebui înlocuită cu cea cehă, germană, românească, iar vodca - cu ţuică din fructele interzise de ruşi recomandă editorialistul. Treptat ar trebui să golim tejghelele de toate produsele ruseşti notează autorul îndemnând „să ne dezobişnuim de mărfurile ruseşti-sovietice, în favoarea celor europene", încheie Mircea V. Ciobanu.

Portalul informaţional „Ava.md” publică traducerea unei ample analize de pe un site polonez despre Uniunea Vamală: „capcană în care are de câştigat doar Rusia”. Intrând în Uniunea Vamală alături de Rusia şi Belarus, Kazahstan „s-a sinucis” sugerează o analiză a Central Asia Monitor din Astana. „În loc de creşterea comerţului au apărut bariere comerciale, în loc de concurenţă în folosul consumatorului înfloreşte protecţionismul şi preţurile cresc şocant. Kazahstanul resimte dureros efectele intrării în Uniune şi nu exclude ieşirea din această structură” se arată în analiză. Vocea Belarusului şi Kazahstanului puţin contează, întrucât majoritatea voturilor în structurile Uniunii vamale aparţin Rusiei; „votul este o ficţiune formală” consideră reprezentantul asociaţiei antreprenorilor din Kazahstan, Timur Nazhanov. Mai puţină economie şi mai multă politică după acest principiu pare să se ghideze autorităţile ruse. „Proiectul integraţionist este acum foarte necesar elitelor ruseşti, care promovează ideologia „renaşterii fostei puteri” şi încearcă să obţină controlul asupra a noi teritorii” se mai arată în articol.

Al treilea imperiu rusesc va muri înainte să se nască”, îşi intitulează editorialul la „Vocea Basarabiei” deputatul PLR Valeriu Saharneanu. În opinia sa evoluţiile situaţiei din Ucraina sunt expresia tentativei lui Putin „de a ridica în picioare, sub sceptrul lui, un al treilea imperiu rus a lui Putin, care se vrea şi mare ca Petru şi tare ca Stalin”. Autorul continuă că „Al treilea imperiu rus al lui Putin are toată șansele să moară înainte de a se naște, fiindcă lumea civilizată a înțeles la vreme ce soi de lider este Putin și ce pericol poate avea pentru buna stare a lumii statul demenței totale construit de dânsul” conchide Saharneanu sugerând că deznodământul nu este departe.

Presa, internetul şi politica moldovenească în off-shore?” se întreabă Valeriu Vasilică într-o analiză a agenţiei de presă IPN. Autorul vorbeşte despre un fenomen „suficient de influent” pe care îl numeşte convenţional „politizarea internautismului” sau „blogherizarea politicului” sau „concreşterea politicului cu blogherismul/internautismul”. În opinia sa există o percepţie generală că o parte dintre partide şi politicieni au recrutat internauţi şi blogheri, care le oferă servicii „comunicaţionale”. „Adică scriu de bine despre patroni şi de rău despre oponenţii lor politici.” Autorul notează că acest fenomen nu este rău în sine, însă duce la devalorizarea comunicării sociale în ansamblu, dar şi la împingerea „presei tradiţionale în off-shore-ul comunicării, unde regulile şi responsabilităţile sunt altele”. Valeriu Vasilică observă că a devenit la modă ca anumiţi politicieni, inclusiv oficiali de nivel înalt, să-şi promoveze mesajele prin bloguri şi reţele de socializare. „Nu-mi aminteşte cazuri în care presa să citeze declaraţiile de pe reţele de socializare, bunăoară, a preşedintelui SUA, Barak Obama, cancelarului Germaniei, Angela Merkel sau a preşedintelui Comisiei Europene. În schimb, vicepremierul rus Dmitrii Rogozin realizează politicile în raport cu Chişinăul oficial şi Republica Moldova în ansamblu, mai mult prin reţele de socializare” scrie Valeriu Vasilică întrebându-se dacă mai există dubii asupra căror modele ar trebui să se orienteze decidenţii moldoveni. Autorul prognozează că „ploaia” politică va continua şi „ciupercile informaţionale” vor continua să apară pe măsură ce ne apropiem de alegeri, încheie Valeriu Vasilică.

XS
SM
MD
LG