Linkuri accesibilitate

„Mă bucur când cultura unește ceea ce a dezbinat politica”


Jurnalul săptămânal cu Lilia Duca.

Născută în 26 martie 1992 în satul Cuizăuca, Rezina. A absolvit facultatea Arte Frumoase, specialitatea Regie și Măiestrie actoricească și facultatea Jurnalism și Științe ale Comunicării, specialitatea Comunicare. A fost Coordonator PR și Comunicare la Consiliul Național al Tineretului din Moldova, iar acum este PR manager la Centrul cultural VATRA.

Luni

M-am trezit mai devreme ca de obicei, primul gând a fost Festivalul Etno-Balcanic, de imaginea căruia mă ocup de mai bine de o lună, atât la serviciu cât și în timpul liber.

Am ajuns prima la oficiu, apoi treptat stupul VATRA a început să zumzăie. Suntem o echipă de vreo 10 tineri care cred în viitorul Republicii Moldova, investind toate resursele în potențialul cultural și turistic al țării noastre.

Comunicarea cu partenerii media este laitmotivul zilei de muncă: spoturi video, comunicate, știri, interviuri. Au mai rămas 13 zile până la festival! Într-un final, merg spre casă, cumpăr câteva mere și le savurez cu gândul la Putin.

Marți

Soarele răsare mai întâi la Ciocana! Ies în grabă din casă, dar mă ciocnesc de microbuzele arhipline, care îmi amintesc că încă nu trăiesc într-o țară europeană.

Surpriza zilei – Sidski Trubaci, vine la Etno-Balcanic! Aceasta este una dintre cele mai bune orchestre din Serbia, are peste 1000 de concerte în întreaga lume și este cunoscută grație ritmurilor și melodiilor balcanice inedite. Trebuie să o ascultați live!

Am răspuns și am scris peste 30 de emailuri. Dacă pentru unii Facebook de multe ori e o pierdere de timp, pentru mine este unul din principalele mijloace de comunicare cu publicul. Ca să vă convingeți, intrați pe pagina VATRA!

Miercuri

Primele bilete gratuite la Festivalul Etno-Balcanic și-au găsit stăpânul! Câștigătorul concursului de pe Facebook s-a pricopsit și cu o pălărie de paie, care de altfel este accesoriul cheie al acestui eveniment.

După amiază, iau legătura cu o colegă din presă, mama ei avea nevoie urgent de o donare de sânge. Scriu un anunț pe rețelele de socializare și văd cum oamenii mă inundă cu mesaje. Utilizatorii de Facebook sunt o comunitate alături de care poți împărtăși, atât clipe frumoase cât și momente mai grele. Oare cum va fi în câțiva ani generația Facebook?

Este ora 21.00, iar echipa de PR și Comunicare încă mai lucrează la oficiul VATRA. În drum spre casă citesc cartea „Albastru. Istoria unei culori” de Michel Pastoureau, o carte foarte utilă pentru oamenii de PR și specialiști în marketing.

Joi

Coordonez participarea echipei VATRA la mai multe emisiuni Radio, TV și ziare. În același timp răspund la unele apeluri ale oamenilor interesați de evenimentul nostru din 16 și 17 august. Mă bucur când cultura unește ceea ce a dezbinat politica. Avem cumpărători de bilete chiar și de la Tiraspol. Mai mult, în programul artistic vor evolua reprezentanții celor mai numeroase minorități etnice din Republica Moldova, subiect destul de sensibil din cauza evenimentelor din Ucraina. Ura și discriminarea interetnică îngenunchează în fața tradițiilor seculare.

„Folcloru-i oxigen pentru-n popor astmatic”, este fraza cu care trupa Subcarpați din România își cheamă fanii la primul Festival Etno-Balcanic din Moldova.

Spre sfârșitul zilei de lucru creionăm o conferință de presă la Complexul Etno-Cultural VATRA.

Vineri

Exact peste o săptămână va avea loc Festivalul Etno-Balcanic. Dedic tot mai mult timp pregătirilor pentru conferința de presă de duminică și bucatele care se vor găti la ceaun...mmm, va fi un eveniment gustos, ca Festivalul Etno-Balcanic însuși.

Pentru 2 ore s-a deconectat curentul electric, stau și mă gândesc cât de dependenți suntem în era informațională și cât de vital a devenit internetul. În abordările postmoderniste ale conflictelor, internetul a devenit principala armă de a ataca securitatea unui stat, însă vedem că în estul Ucrainei, oamenii mor uciși cu arme inventate acum o sută de ani.

Am avut o săptămână plină, iar weekend-ul se anunță a fi la fel de copios în evenimente!

XS
SM
MD
LG