Linkuri accesibilitate

Sancțiunile Rusiei dau consumatorilor moldoveni motive de bucurie: fructele și legumele se ieftinesc


Un reportaj de Tamara Grejdeanu.

Comisia Europeană a anunțat că înființează un grup de lucru care va analiza în regim de urgență impactul interdicțiilor rusești de import a mărfurilor agroalimentare europene. Grupul condus de comisarul pentru agricultură Dacian Cioloș își va începe activitatea luni pentru a coordona riposta europeană, care poate include subvenții mai mari pentru agricultori. În Republica Moldova, unde interdicțiile rusești acționează mai de demult, producătorii au exprimat deja îngrijorări, organizând și proteste, dar consumatorii par să aibă și motive de bucurie: fructele și legumele se ieftinesc. Cel puțin asta sugerează reportajul Tamarei Grejdeanu de la piața centrală de la Chișinău.

Preţul afişat în ultimele zile de comercianţi bucură ochiul şi deopotrivă buzunarul cumpărătorilor. Doar în ultima săptămână cei din spatele tarabelor cu mere şi prune s-au văzut siliţi să taie din preţ, de la 6-7 lei pentru un kilogram de prune, acestea au ajuns să se vândă aproape în jumătate. Aici, la piaţă am întâlni mai mulţi fermieri care au renunţat la intermediari şi au venit singuri să-şi vândă marfa, ca să nu mai piardă la preţ:

„Iată preţul este 4 lei, dar cumpărătorului tot îi pare scump. Ei vor mai ieftin şi mai ieftin dar nu iau în considerare munca omului. Ele dacă erau exportate, preţul era să fie mai mare pe piaţă, dar aşa, omul este nevoit să dea cu aşa preţ, numai să realizeze marfa.”

Europa Liberă: Este multă producţie pe piaţă?

„Este tare multă. 4 lei este un preţ foarte normal.”

Europa Liberă: Aţi vândut şi mai scump kilogramul de prune în acest an?

„Au fost şi mai scumpe, dar acum cu cât este mau mult cu atât este mai ieftin.”

„Atâta producţie este prea mult pentru Moldova.”

Europa Liberă: Şi nu se cumpără?

„Am în vedere că este prea multă şi se strică. Peste hotare când se duce, atunci îi alt preţ.”

Europa Liberă: Dar este cerere pentru prune, mere, piersici?

„Da, de toate este de ajuns, vedeţi că se rup vitrinele de marfă.”

Unii fermierii cu care am stat de vorbă nu şi-au pierdut încrederea că vor reuşi să salveze măcar o parte din producţie, alţii s-au arătat deznădăjduiţi, nefiind pregătiţi pentru a duce marfa spre alte pieţe, decât cea rusă, sau ce locală, unde nu sunt mulţumiţi de preţul de vânzare:

„Foarte mult a scăzut, cu toată problema cu Rusia şi cu Europa, nu are lumea unde realiza producţia.”

Europa Liberă: Au venit mai mulţi să vândă aici în pieţe?

„Da, foarte mulţi. Nu au locuri, vând în drum, în afara pieţei, pe împrejur.”

Europa Liberă: Iată, de la o zi la alta, preţurile sunt aceleaşi?

„Nu. Din ce în ce mai mult scad. Omul are producţie, el iese din livadă şi măcar arunc-o în râpă că nu are unde o realiza. Aşa am ajuns acum.”

Europa Liberă: Dar este pregătit producătorul autohton să ajungă şi pe alte pieţe, decât cea din Federaţia Rusă?

„Nu aş zice că da. Aici pe loc mai poate, dar undeva mai departe e greu cu transportul.”

„Prune sunt mai multe şi sunt foarte ieftine, dacă nu se duc spre Rusia, să se vândă. Aceste restricţii sunt puse cred că de cineva care e împotriva noastră.”

Europa liberă: Şi se vor vinde, totuşi?

„Da, că acum sunt la frigorifice pentru păstrare. Ne gândim la Dumnezeu să fie bine la noi în ţară, să se ducă şi în Rusia, să rămână şi la noi, să fie toţi mulţumiţi.”

Oferta generoasă de fructe este pe placul cumpărătorilor. Întrucât majoritatea comercianţilor vând fructele cam la acelaşi preţ, cumpărătorii spun că atrag atenţia la aspectul merelor sau piersicilor şi nu ezită să le guste pentru a se convinge dacă este diferenţă sau nu:

„Sunt bune, sunt gustoase,vara aceasta au fost ploi, a fost cald şi ele sunt tare gustoase, cu suc mult, tot îi bun.”

„Cumpărătorii cred că au de câştigat şi vânzătorii cred că tot o să se determine că e bine să realizeze şi pe loc.”

Europa Liberă: Să fie mai multă alegere pentru producători?

„Da, mai multă producţie de a noastră. Să nu fie adusă de prin Turcia, de prin alte ţări.”

Europa Liberă: Dumneavoastră cum o alegeţi?

„Care-i cei mai gustoasă. Care-i a noastră se vede.”

Europa Liberă: Îndrăzniţi să gustaţi?

„Da, numaidecât.”

„Anul acesta parcă-i mai ieftin oleacă. Iată chiperi cu 6 lei, vânăta cu 6 lei, cu 7 . Of Doamne, bani sunt puţini, dar preţurile parcă sunt bune aşa.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG