Linkuri accesibilitate

„Războiul sancţiunilor” (Ziarul Național, Adevărul)


Semnale îngrijorătoare de la Tiraspol (Jurnal de Chișinău).

Putin distruge economia rusă doar pentru a sfida Vestul. Rusia nu poate supravieţui fără importurile din UE şi SUA”, este titlul unei ample analize publicate pe pagina de internet a „Adevărului”. Ziarista Elena Dumitru scrie că alimentarele ruşilor ar putea ajunge să arate precum cele din România în timpul comunismului. Şi asta pentru că peste 40% din mâncarea pe care o consumă ruşii este de import, iar principalul lor furnizor este UE. De cealaltă parte, se arată în articol, Rusia este cea mai mare piaţă de export pentru legumele şi fructele din UE. Europenii vând anual astfel de produse în valoare de două miliarde de euro în Rusia.

În articolul „Războiul sancţiunilor” editorialistul Victor Ciobanu de la „Ziarul Naţional” consideră că decizia de ieri a Moscovei reprezintă „un răspuns tipic rusesc”, care poate conduce doar la majorarea preţurilor, iar diferenţa va fi achitată de populaţie. Autorul se referă şi la reacţia vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care a numit drept o împușcătură în picior cel de-al treilea pachet de sancţiuni occidentale impuse Rusiei ca urmare a politicii sale în Ucraina. În realitate, crede Victor Ciobanu, Federaţia Rusă deja a pierdut mult de pe urma sancțiunilor și încă va mai avea de pierdut. Acestea nu acționează atât de repede ca lansatoarele de rachete, dar au efect sigur, conchide autorul.

Şi Petru Grozavu de la „Ziarul de Gardă” publică pe pagina de internet a săptămânalului de investigaţii un articol la temă. Între altele, observă autorul, deşi Vladimir Putin o face „pe niznaiu” şi nu vrea să arate pe faţă că sancţiunile economice vor afecta dureros economia şi bugetul Rusiei, premierul Dmitrii Medvedev, care este direct responsabil de buget, şi-a permis deja câteva „confesiuni” şi a recunoscut că pentru Rusia vin vremuri grele şi că guvernul nu are, deocamdată, alte soluţii de salvare a situaţiei decât mărirea taxelor şi impozitelor pentru populaţie. Petru Grozavu face trimitere la un sondaj realizat de portalul rusesc Regnum.ru, în care 18 % dintre cei intervievaţi sunt înclinaţi să creadă că sancţiunile externe impuse Rusiei vor lovi în populaţie, în special în cea cu venituri mici, economia rusă va intra în declin, iar Rusia riscă să intre într-un sezon fierbinte de explozii sociale.

Publicaţia „Jurnal de Chişinău” observă că de la începutul acestei luni, Tiraspolul a emis mai multe semnale îngrijorătoare, prin care lasă să se înţeleagă că ar putea fi atras într-un război cu Ucraina. Ideile au fost preluate şi de unii reprezentanţi, susţinători ai politici ruseşti de la Chişinău, care au organizat joi, 7 august, tocmai două conferinţe de presă la care au dezvoltat această temă, se arată în articolul „Jocul Moscovei în Transnistria”. Mai mulţi experţi politici, contactaţi de reporteri, consideră că e vorba de o campanie de dezinformare pusă la cale de Moscova care îşi doreşte o destabilizare a situaţiei în această zonă pentru a distrage atenţia ucrainenilor de la ceea ce se întâmplă în regiunile Doneţk şi Lugansk. Nu e exclus că pe această cale Moscova încearcă să destabilizeze înainte de alegeri şi situaţia din Republica Moldova, mai scrie „Jurnal de Chişinău”.

Anastasia Nani de la portalul „Moldovacurată.md” a stat de vorbă cu procurorul adjunct al municipiului Chişinău, Vasile Gherasimenco, cel care a fost în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) pentru că ar fi încercat să ascundă mai multe bunuri, inclusiv o casă cu două niveluri. El susţine că acuzaţiile care i se aduc sunt nişte aberaţii şi că-şi va apăra drepturile până în pânzele albe. Omul legii a făcut această declaraţie după ce responsabilii de la CNI au anunţat că au atacat în instanţă refuzul procurorilor de a porni un dosar penal.

XS
SM
MD
LG