Linkuri accesibilitate

Manchester United - relansarea


Toate marile mutări și așteptări s-au strîns în Anglia, cea mai bogată Ligă atrage cei mai buni jucători.

Meciurile de pregătire și piața de transferuri merg înainte, în pregătirea sezonului ce vine. După o direcție mai veche, toate marile mutări și așteptări s-au strîns în Anglia. Prima cauză e clasică: cea mai bogată Ligă atrage cei mai buni jucători. Într-adevăr, și în acest an, cluburile din Premier League au făcut achiziții pe picior mare. Chilianul Alexis Sanchez a trecut de la Barcelona la Arsenal. Chelsea n-a uitat meciul cu Atletico Madrid și eliminarea din semifinalele Ligii Campionilor. În consecință, Chelsea a făcut tot ce a putut și a reușit să îl aducă la Londra pe Diego Costa, vîrful care a făcut un sezon mare cu Atletico dar a fost o decepție la Cupa Mondială. Dar Chelsea nu s-a oprit aici. Atletico a rămas și fără Filipe Luis. Tot la Chelsea revine Didier Drogba, la trei ani după ce a părăsit Chelsea. Fabregas s-a întors deasemenea în Anglia, după cinci ani la Barcelona, dar nu la Arsenal de unde plecase ci la Chelsea care a adunat un lot ușor cacofonic, plin de jucători care se dublează pe același post.

Marile mutări vor continua și se vor încehia abia în următoarele două săptămîni. Se știe că Manchester United și Arsenal se bat pentru a-l aduce pe Hummels, stoperul Borussiei Dortmund și al naționalei Germaniei, campioană mondială. Ar fi, probabil, cea mai solidă achiziție, într-un moment în care nici un mare club eruopean nu poate conta pe apărări de calibru.

Noutatea care bate, în acest an, transferurile e un atrenor: Louis van Gaal. Plecat imediat după o Cupă Mondială strălucită la conducerea Olandei, van Gaal a fost primit de Manchester cu speranțe în aparență exorbitante. Regula decepției a fost contrazisă rapid și van Gaal a început să schimbe vizibil Manchester United. După 25 de ani de glorie cu Alex Ferguson, Manchester United a căzut sub conducerea palidă a lui David Moyes și a făcut un sezon deprimant. Van Gaal a reușit să schimbe tonusul echipei în mod neverosimil, la o lună după instalare. Manchester United a intrat pe mîna unui antrenor care a schimbat totul. Antrenamentele au fixat o nouă formulă de joc, formula cu o apărare ”în trei” suplimentată la nevoie de mijlocași, pe care am văzut-o funcționînd remarcabil la naționala Olandei. Accentul a trecut pe siguranța tehnică a jucătorilor, un capitol incert chiar și la elita cluburile engleze. Tot lotul a primit drepturi egale și un jucător ca Hernandez e acum titular, după un an petrecut aproape în totalitae pe banca de rezerve. La prima ieșire publică, Manchester United a făcut figura unei echipe renăscute. Un turneu de pregătire în Statele Unite s-a soldat cu rezultate inaccesibile acum două trei-luni. Marele șoc a fost un 3-1 net cu Real Madrid, într-un meci jucat serios și dominat categoric de Manchester la toate capitolele. A urmat încă un 3-1 lejer cu Liverpool și Manchester s-a întors acasă complet schimbată tehnic, tactic și moral. Realtările de presă continuă să spună că van Gaal a impus un regim înnoitor și dur la noua echipă. Campionatul englez va începe peste zece zile în forumula clasică de favoriți: Chelsea, Manchester City, Liverpool, Arsenal și, reintrată în calcule, Manchester United.

XS
SM
MD
LG