Linkuri accesibilitate

Ideologii colectiviste și efectele lor nocive (A. Mungiu-Pippidi/România liberă)


Interviu cu Eugen Tomac despre cazul Irina Tarasiuc (ziare.com).

Axa Washington-Londra-București, formula folosită în 2005 de Traian Băsescu și care i-a adus atâtea ironii, revine în actualitate, arată Valentin Naumescu într-o analiză publicată pe site-ul contributors.ro. Este vorba de noua poziție a Marii Britanii, care s-a raliat de curând Statelor Unite în ideea unei reinventări a Alianței Nord-Atlantice și a unei prezențe întărite la granița de Est a Europei. Franța și Germania, care au interese economice importante pe relația cu Federația Rusă, vor pimi probabil mai rezervat noua linie. Ce are de făcut România în această situație? Să aibă relații bune cu ambii poli ai lumii occidentale: cu Londra și Washington de o parte, dar și cu Paris și Berlin de cealaltă. Dacă Statele Unite şi Marea Britanie să reuşesc să „reinventeze” NATO, spune comentatorul, România își va putea juca mai bine avantajul strategic al statutului de avanpost al Occidentului la Marea Neagră, iar conjunctura va permite poate includerea Republicii Moldova [...] în Alianţa Nord-Atlantică. „În perspectivă mai îndelungată, cămaşa franco-germană ne este totuşi mult mai apropiată decât paltonul anglo-american de vreme rea şi ar fi foarte bine să vedem Uniunea Europeană supravieţuind încercărilor acestui deceniu”.

Un interviu cu Eugen Tomac, postat încă de ieri pe site-ul ziare.com, rămâne și astăzi în deschiderea paginii. El se referă nu doar la cazul Irinei Tarasiuc, tânăra din Republica Moldova care ar putea pierde cetățenia română de-abia pimită, ci și la condițiile în care statul român acordă cetățenie moldovenilor. Procedurile sunt în continuarefoarte lungi și costisitoare, arată fostul consilier prezidențial pentru problemele românilor din afara țării. Taxele consulare se ridică la 500 de euro, ceea ce este enorm. Eugen Tomac reamintește că premierul Victor Ponta a promis de mult timp că va remedia lucrurile: deocamdată n-a făcut nimic. Or, spune Tomac, „doi criminali - Hitler și Stalin - au decis ca românii de la est de Prut să fie despărțiți de corpul națiunii române. Noi avem obligația să-i repunem în drepturi pe cei care se simt atașați de România.”

Orice ideologie colectivistă, că e marxism sau putinism sau islamism, are același efect asupra săracilor, observă Alina Mungiu-Pippidi în România liberă. La căderea avionului malaezian de pasageri, sub tirul rachetei separatiștilor din Estul Ucrainei, câțiva pensionari localnici au aplaudat cot la cot cu separatiștii, la fel cum pe străzile Bucureștiului lui 1990, pensionarele îi aplaudau pe minerii care-i cotonogeau pe studenți și pe protestatarii anti-comuniști din Piața Universității. Nu altceva se întâmplă în Gaza, arată Alina Mungiu-Pippidi, acolo unde luptătorii Hamas îndeamnă femeile și copiii să rămână pe loc, deși știu că dispozitivele de apărare israeliene îi vor nimeri exact pe ei. O altă amintire traumatică a comentatoarei de la România liberă: separatiști din Transnistria, care blocau linia ferată Kiev-Budapesta împingând în fața trenului femei și copii. „Facem planuri de dezvoltare, scrie Alina Mungiu, dăm credite, punem asfalt și încercăm de zeci de ani să tratăm încet-încet fondul de nedezvoltare din care se trag toate astea, cu succes în destule țări. Destul însă să apară un demagog ca Putin și ne dă cu zeci de ani înapoi. De asta cei care au ideea să prospere pe această ideologie, cum a făcut Victor Ponta când a adus vorba de ortodoxie în campania prezidențială, trebuie taxați drastic, pentru că deschid ușa pe care va intra iadul”.

XS
SM
MD
LG