Linkuri accesibilitate

Moldova se află printre ţările cu cel mai mare grad de risc în cazul unei recesiuni în Rusia (Agora.md)


Cine sunt stăpânii pădurilor din Moldova (Ziarul de Gardă)

Ziarul de Gardă publică un articol despre unde s-a împotmolit proiectul „Prima casă” destinat familiilor tinere care nu îşi pot permite procurarea unei locuinţe. La patru ani de la lansarea proiectului toate blocurile promise de Primărie se află încă în construcții, deşi primele apartamente urmau a fi gata în 2012. Beneficiarii proiectului, care s-au creditat cu zeci de mii de euro se arată tot mai nemulţumiţi, scrie Victor Moşneag . Întitulându-şi articolul „Prima casă – primul proces” reporterul povesteşte cazul unei tinere familii care după mai bine de doi ani de aşteptare a primit noua locuinţă însă aceasta nu era finisată. Tânăra familie de doi ani se judecă fără nici un rezultat încercând să-şi recupereze banii investiţi în firma care urma să le construiască casa.

Tot Victor Moşneag ne spune cine sunt „stăpânii pădurilor din Moldova.” Recent agenţia Moldsilva a anunţat că din cauza unor încălcări, dar şi renunţări benevole peste 100 de contracte de arendă de pădure au fost reziliate. Printre acestea nu au nimerit însă şi cele ale importanţilor arendaşi de păduri. Între care este şi familia ex-preşedintele Vladimir Voronin, care are în arendă pentru 49 de ani Pădurea de la Ţiganca care se întinde pe 700 de hectare. „Deși rezilierea contractului cu familia Voronin a fost una dintre promisiunile actualei guvernări, acest lucru nu s-a întâmplat și nici se va mai întâmpla vreodată” notează reporterul. Pe lângă familia Voronin, există zeci de persoane influente care arendează sute de hectare de păduri, între ei oameni de afaceri, miniştri, foşti miniştri, deputaţi şi procurori, dar şi rudele acestora se menţionează în articol.

Portalul Agora.md publică cele mai importante constatări dintr-un studiu proaspăt realizat de experţi de la Fondul Monetar Internaţional (FMI). Moldova se află printre ţările cu cel mai mare grad de risc în cazul unei recesiuni în Rusia. Vor resimţi cel mai mult efectele negative ale încetinirii creşterii economiei ruseşti şi Belarus, Ucraina, Lituania şi Letonia. În articol se menţionează că domeniile cele mai vulnerabile în cazul Moldovei ar fi: livrările de gaze, importul şi exportul mărfurilor şi fluxul de investiţii, inclusiv remitenţele.

În editorialul său la „Vocea Basarabiei” Petru Bogatu îşi reia analiza despre acţiunile Rusiei în raport cu Ucraina şi Moldova. Editorialistul sugerează că Kremlinul în frunte cu Putin, ajunşi în conflict cu întreaga lume, rămân „obsedaţi de Moldova, care este ţinta unor presiuni fără precedent”. Dacă Rusia urmăreşte astfel schimbarea actualei guvernări pro-europene, „asta nu îi va oferi nici un avantaj” susţine editorialistul. „De ce? Pentru că nici o guvernare viitoare nu se va încumeta să enclavizeze Republica Moldova izolată între UE şi Ucraina.” Bogatu nu exclude că Putin s-ar putea încumeta să introducă trupe regulate în Ucraina. „În aceste împrejurări, nu-i exclus că viitorul scrutin parlamentar din Moldova să aibă loc în zângănitul de arme.” Confruntarea ruso-ucrineană puţin probabil însă să ajungă în Moldova, continuă editorialistul, dar ar putea schimba ecuaţiile politice de la Chişinău. „Aşa o fi sau altfel, dezlănţuirea unui război în toată legea împotriva Kievului s-ar solda cu o catastrofă mai întâi de toate pentru agresor.”

XS
SM
MD
LG