Linkuri accesibilitate

Summit-ul african de la Washington


US Secretary of State John Kerry addresses the African Growth and Opportunity Act(AGOA) August 4, 2014 during the US-Africa Summit at the World Bank in Washington
US Secretary of State John Kerry addresses the African Growth and Opportunity Act(AGOA) August 4, 2014 during the US-Africa Summit at the World Bank in Washington

Deasupra summit-ului planează umbra virusului fatal Ebola.

La Washington are loc un summit americano-african fără precedent, având pe agendă chestiuni diferite ca investițiile, combaterea sărăciei, terorismul, corupția, maladiile și drepturile omului.

Aproape 50 de șefi de stat din Africa au început luni la Washington o reuniune consacrată marilor probleme ale continentului lor, care găzduiește unele din economiile cu creșterea cea mai rapidă din lume și o clasă de mijloc în expansiune continuă.

AP scrie că deasupra summit-ului planează umbra virusului fatal Ebola, care a ucis deja aproape 900 de oameni în țările din vestul Africii. Liderii din statele cele mai afectate: Sierra Leone și Liberia și-au anulat participarea la summit, iar Statele Unite au instituit controale medicale pentru ceilalți oficiali sosiți din țările respective.

Luni, în prima zi a reuniunii, oficiali de frunte din Statele Unite s-au declarat mulțumiți de evoluția relațiilor cu Africa și de progresele de pe continent.

Secretarul de stat al Statelor Unite, John Kerry, a spus că 10 până la 15 din economiile cu cea mai rapidă creștere din lume se află în Africa și că Africa va avea o forță de muncă mai numeroasă decât India sau China în 2040.

Administrația Obama spune că este dornică să prelungească o măsură numită „Legea Creșterii și Oportunității Africane”, care ar urma să expire la anul. Din anul 2000, ea s-a aflat în centrul eforturilor Statelor Unite de a promova comerțul și investițiile în Africa, deschizând în același timp noi surse de materii prime pentru industriile americane.

Președintele sud-african Jacob Zuma a spus luni că ar dori ca legea americană să fie reînnoită pentru încă 15 ani și extinsă în așa fel încât să includă și Africa de Sud. AP scrie că aproximativ 600 de companii americane au interese de afaceri în Africa de Sud, care are una din cele mai mari economii de pe continent, dar se confruntă cu o creștere relativ înceată, cu tulburări sociale și cu șomaj ridicat.

AP mai scrie că în Africa Statele Unite întâmpină mai ales concurența Chinei, care în 2009 le-a detronat din poziția de principal partener comercial al Africii. China investește tot mai mult în proiecte de resurse naturale africane, iar liderii chinezi vizitează țările Africii frecvent.

Într-o relatare de la Washington, AFP notează că în vreme ce China nu se amestecă în politica țărilor africane, urmărind acolo numai afaceri, Statele Unite au insistat inclusiv la noul summit că democrația este importantă pentru prosperitate.

Secretarul de stat John Kerry a subliniat luni că economiile africane ar

„A lupta împotriva corupției este o parte critică a procesului creșterii economice și eliminării sărăciei”...

putea crește și mai rapid dacă nu ar fi împiedicate de corupție: „A lupta împotriva corupției este o parte critică a procesului creșterii economice și eliminării sărăciei”, a spus Kerry, adăugând că țările mai ferite de corupție atrag mai multe investiții și că „piețele lucrează totdeauna mai bine în condiții de transparență”.

Summit-ul african de la Washington are loc într-o perioadă când administrația Obama promovează prioritar în lume drepturile minorităților sexuale, un capitol la care majoritatea țărilor africane sunt în coada clasamentelor mondiale.

Într-o aluzie transparentă la homofobia ridicată la rang de politică națională în țări ca Uganda sau Nigeria, secretarul de stat John Kerry a spus luni că „diversitatea este o rețetă de succes mai sigură decât uniformitatea” și că „instituțiile puternice vor fi mereu mai eficiente, mai durabile și mai previzibile decât indivizii cei mai puternici”.

În ajunul summit-ului de la Washington un tribunal din Uganda a respins o nouă lege care impunea pedeapsa cu închisoarea pe viață pentru unele cazuri de homosexualitate. Președintele din Uganda, Yoweri Museveni, care se pregătea să plece la reuniunea din Statele Unite, a negat în interviuri de presă orice legătură între cele două evenimente, dar agențiile de presă amintesc că Statele Unite, ca și alte democrații avansate, suspendaseră sau erau pe cale să suspende ajutoarele externe de care economia ugandeză depinde în mare măsură.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG