Linkuri accesibilitate

Foștii comuniști bulgari și-au schimbat liderul


În fața Parlamentului de la Sofia...
În fața Parlamentului de la Sofia...

Liderul partidului GHERB, Boiko Borisov, care a avut relații extrem de tensionate cu Serghei Stanișev, l-a felicitat pe noul președinte al PSB.

Socialiștii bulgari l-au ales pe speakerul Parlamentului, Mihail Micov, în postul de președinte al partidului. Fostul lider, Serghei Stanișev, a demisionat după ce partidul a suferit un eșec în alegerile europene.

Micov este jurist, d-r în științe cu specializări în Franța și în Statele unite ale Americii. A fost asistent principal la Universitatea de stat din Sofia.

Importanța alegerii sale depășește cadrul de partid. Noul lider al foștilor comuniști va putea schimba politica partidului. Apare șansa ca PSB să recupereze o parte din rămânerea în urmă partidului GHERB în cele două luni rămase până la alegerile parlamentare anticipate. În ultimele sondaje formațiunea ex-generalului Boiko Borisov conduce cu un avantaj de 13% în fața PSB.

Socialiștii se vor putea orienta spre alți parteneri de coaliție renunțând la relațiile privilegiate cu Partidul etnicilor turci. Se vorbește tot mai insistent despre o varianta germană de guvernare – adică o mare coaliție între GHERB și PSB.

Este semnificativ faptul că liderul partidului GHERB, Boiko Borisov, care a avut relații extrem de tensionate cu Serghei Stanișev, l-a felicitat pe noul președinte al PSB. Cu numai două zile în urmă liderul opoziției centriste a dezmințit zvonurile că ar fi acceptat o coaliție cu partidul turc.

Noul lider al socialiștilor va putea deschide calea dacă nu spre reunificare cel puțin spre colaborare cu formațiunea ABV al ex-președintelui Gherghi Părvanov, desprinsă de PSB în ajunul alegerilor pentru parlamentul european.

Stanișev a fost acuzat de unii socialiști că a provocat scindarea partidului.

Victoria în alegerile pentru Parlamentul european a partidului GHERB a avut drept efect destrămarea coaliției între PSB și partidul turc și a făcut inevitabilă dizolvarea Parlamentului și organizării unor noi alegeri anticipate la începutul lui octombrie.

Previous Next

XS
SM
MD
LG