Linkuri accesibilitate

Vladimir Antiufeev: un portret de premier interimar al autoproclamatei „Republici Populare Donetk”


Vladimir Antiufeev, 25 iulie 2014, la Doneţk

O privire dinspre Chişinău şi Tiraspol.

Printre liderii asa numitelor republici populare nou create artificial de separatistii pro-rusi din estul Ucrainei, se afla si Vladimir Antiufeev, cunoscut pentru activitatea sa in regiunea transnistreana pina cind a fost nevoit sa paraseasca Tiraspolul pe funadlul unor acuzatii de corupţie. Alla Ceapai a căutat sa ii creeze un portret din aceasta perioada a activitatii sale stind de vorba cu experti, inclusiv din cei care care l-au cunoscut:

Pare cel puţin straniu că o persoană dată în căutare internaţională poate circula liber ajungând iată şi în regiunea de est al Ucrainei, Doneţk. E un detaliu remarcat de mai mulţi observatori cu care am stat de vorbă despre invulnerabilul Şevţov-Antiufeev.

Până a apărea în regiunea transnistreană purta numele Vladimir Şevţov. El a fost dat, în 1991, în urmărire internaţională de către autorităţile letone pentru crime împotriva statului, participând activ în calitate de colaborator al miliţiei, la o tentativă de lovitură de stat în Letonia. S-a retras la Moscova, iar în 1992 a jucat un rol important în confruntarea armată dintre Chişinău şi Tiraspol. Este dat în urmărire internaţională şi de către Republica Moldova, iar în 2004 UE l-a trecut în lista persoanelor din administraţia regiunii transnistrene care au interdicţia de a călători în Europa.

Considerat a fi un apropiat al fostului lider transnistrean Igor Smirnov, Antiufeev a condus timp de două decenii structurile de securitate din regiunea transnistreană până la venirea lui Evgheni Şevciuk, în 2012. În vara aceluiaşi an KGB-ul de la Tiraspol a iniţiat urmărire penală pe numele lui Antiufeev acuzat de depăşirea atribuţiilor de serviciu, distrugerea de dosare secrete şi abuzuri financiare. Ajuns în dizgraţia liderului transnistrean Şevciuk pe care l-a acuzat ca fiind „agent de influenţă al occidentului” Antiufeev din nou s-a retras în Rusia, unde a rămas până la începutul fazei active a conflictului din Ucraina. Antiufeev a recunoscut că a participat activ la evenimentele din Crimeea, care au dus la anexarea peninsulei la Rusia.

Preşedintele Asociaţiei promo-Lex Ion Manole: „Apar foarte multe întrebări în special la jurişti în ceea ce priveşte posibilitatea circulaţiei libere a unor persoane anunţate în căutare de către state membre ale Interpolului. Această persoană a circulat în mai multe regiuni, nu doar în Federaţia Rusă, ci în mai multe regiuni din Caucaz. Este foarte interesant pentru noi de ce nu funcţionează acest mecanism şi instrument internaţional care ar putea, după cum vedem în cazul respectiv, reduce riscurile repetării anumitor abuzuri şi anumitor încălcări ale drepturilor omului.”

La 10 iulie când a fost numit la postul de „vicepremier pentru afaceri de securitate” de liderii autoproclamaţi de la Doneţk, Vladimir Antiufeev a declarat citez: „Toată viaţa mi-am dedicat-o luptei cu naţionaliştii din Letonia şi Moldova, iar acum mă voi ocupa şi de cei din Ucraina.” Generalul Antiufeev a precizat atunci că a fost invitat pentru a organiza poliţia, serviciile secrete şi justiţia de aşa zisa conducere a autoproclamatei „Republici Populare Doneţk” în frunte cu Alexandr Borodai şi Igor Strelkov despre care se relatează că ar fi participat în calitate de voluntari la conflictul armat dintre Chişinău şi Tiraspol.

Antiufeev este considerat ca unul dintre arhitecţii regiunii separatiste transnistrene. Iar mai mulţi observatori opinează că el încearcă acelaşi scenariu şi în estul Ucrainei, în special, la capitolul consolidării poliţiei politice. Printre aceşti observatori şi Andrei Safonov de la Tiraspol:

„Nu fac parte din categoria persoanelor care erau în relaţii foarte apropiate cu Antiufeev, dar am relaţionat cu el atât pe motiv de lucru în structurile de putere din Transnistria, cât şi urmărindu-l le evenimentele oficiale. Este o persoană ambiţioasă, foarte precaută, care preferă să lucreze nu atât public, cât creând departamente structurale în sistem. Fără îndoială el este în stare să creeze organe efective de spionaj, contraspionaj, ceea ce se numeşte poliţie politică. Rolul lui este de a crea elementele organizatorice a maşinăriei statale şi nu în calitate de persoană publică. Nu cunosc cum a ajuns în Doneţk, a fost recrutat de cineva sau de bună voie a plecat acolo. Dar cu siguranţă aflarea lui acolo presupune un scop concret şi anume să creeze structuri de spionaj şi contraspionaj, aşa cum a făcut-o în timpul consolidării statalităţii Transnistriei.”

Un alt expert şi apărător al drepturilor omului din regiunea transnistreană, Nicolai Buceaţchi, care zice că l-a cunoscut personal pe generalul Antiufeev spune că acesta este un „om deştept, hotărât, muncitor şi cu experienţă, dar mai cu seamă un om pro-rus până la fanatism”. Tocmai aceste calităţi, continuă Buceaţchi, îl şi fac să o fie o problemă, chiar pericol pentru regiunea Doneţk, şi pentru Ucraina, în general:

„Pentru Ucraina cu siguranţă este o problemă nu doar pentru că are calităţile pe care le-am menţionat mai sus, dar şi pentru că el nu are şi nici nu vrea să aibă închipuire despre aşa noţiuni cum sunt democraţia, drepturile omului. când era ministru al securităţii în regiunea transnistreană el lucra în tradiţiile KGB-ului sovietic. Pentru Transnistria nu este o pierdere că el a plecat din funcţie, dar nici nu am câştigat prea multe de la succesorii lui.”

Pe vremea când Vladimir Antiufeev era aşa zisul ministru al securităţii în regiunea transnistreană mai multe persoane ostile regimului Smirnov au fost condamnate. Atiufeev este cel care a condus şi dosarele penale fabricate a cunoscuţilor disidenţi Ilie Cazacu şi Ernest Vardanean. În opinia lui Ernest Vardanean anume experienţa de KGB-ist acumulată în regiunea transnistreană a stat la baza necesităţii prezenţei lui Antiufeev în autoproclamata „Republică Populară Doneţk”:

„Apariţia domnului Antiufeev la Doneţk nu este deloc întâmplătoare. Este o chestie politică şi nu ţine neapărat de persoane. În locul lui putea fi şi altcineva. Dar partea elitei ruseşti „siloviki” a făcut miza anume pe persoane cu experienţă din domeniu. Kremlinul sau o parte a Kremlinului care ţine de organele de forţă a decis să-l pună pe Antiufeev la locul potrivit ca el să facă curăţenie politică, un fel de poliţie politică. El va curăţa regiunile respective de persoanele care nu par loiale conducerii autoproclamatei Republici Populare Doneţk.”

Europa Liberă: Practic ceea ce a făcut şi în regiunea transnistreană.

Ernest Vardanean: „Da. în Transnistria aproape că nu a existat opoziţia politică şi opoziţia în presă pe timpul lui Smirnov. Adică, curăţenia politică Antiufeev a făcut-o destul de bine. Acelaşi lucru îl va face acum la Doneţk.”

În opinia lui Ernest Vardanean, generalul Antiufeev îşi va onora misiunea în Doneţk numai dacă operaţiunea militară a separatiştilor din Doneţk nu va eşua, ceea ce în opinia mai multor experţi este puţin probabil.

XS
SM
MD
LG