Linkuri accesibilitate

Lâcher les chiens: Socialismul arhanghelic al lui Victor Ponta


Strident si demagogic, tribalismul a revenit in prim-planul vietii politice românesti. Premierul megaplagiator Victor Ponta a dat semnalul, avalansa fundamentalista s-a dezlantuit. Un prieten imi trimite linkul la o emisiune a televiziunii lui Sebastian Ghita. Reportera, sarguincioasa, isi face datoria. Prezinta publicului cine sunt candidatii pentru functia de presedinte si care le-ar fi afilierile religioase. Nu cred ca mai exista o tara in UE in care chestiunea biografiei unui candidat sa fie discutata in asemenea termeni. Accentul cade, cum altfel, pe faptul ca Victor Ponta ar fi singurul candidat ortodox, deci, subreptice, ca ar fi singurul bun român. Agramatismul cultural si reaua credinta isi dau mana in prezentarea lui Mihai-Razvan Ungureanu ca apartinand „sectei mozaice”.

Deci religia lui Abraham, Moise si David, religia in care s-au nascut Iosif, Maria, Iisus, Petru, Matei, Luca, Pavel, nu este iudaismul, ci „secta mozaica”. Insinuarile anti-protestante sunt abominabile. La fel cele la adresa Monicai Macovei, vinovata ca a abandonat ortodoxia in favoarea mult-hulitului, demonizatului greco-catolicism. Primarul Clujului, Emil Boc, este si el un eretic. Kelemen Hunor este catolic, iar papistasii, stim cu totii, nu sunt buni români, nu au cum sa fie. Ei si greco-catolicii se supun Romei, deci nu asculta de ucazurile Bisericii Nationale. Deplorabil, fireste, ceea ce se petrece acum in campania pesedista este scandalos politic si moral. Socialismul arhanghelului Ponta, exclusivist, etnocentric si primitiv, este tot mai mult unul fascizant. Mai lipseste sa se puna in vanzare iconite cu chipul lui Ponta aureolat de boarea unei ortodoxii imaculate…

Senatorul Sorin Iliesiu, neobosit autor de apeluri, chemari si invocari, unul dintre cei 19 adjuncti ai „boierului” Tăriceanu in fruntea parasutei pesediste numita „Partid Liberal Reformator”, vitupereaza contra lui Klaus Iohannis vinovat, pasamite, ca nu a participat la varii festivisme legate de Ziua Nationala. Caragiale s-ar cruci. Suntem in plin dadaism politic. Mai grav, revin stafiile unui interbelic in care demagogia despre ce inseamna a fi „bun român” a avut efecte catastrofice.

Conceptul de socialism arhanghelic l-am gandit ca ecou al studiului clasic al istoricului Eugen Weber despre legionarism ca revolutie arhanghelica (archangelic revolution). Despre reincarnarea „oamenilor arhanghelului” in ideologia epocii Ceausescu (de fapt inca in finalul celei a lui Dej), a scris un studiu important Michael Shafir. Am scris eu insumi despre fascizarea comunismului românesc in epoca sa dinastica.

Difuziunea si circulatia miturilor politice sunt fenomene fascinante. Viziunea fundamentalista a lui Victor Ponta este de fapt o versiune româneasca a dughinismului, unul din pilonii ideologiei putiniste.

Recomandare:

http://www.evz.ro/tufa-de-venetia-victor-ponta-si-istoria-bolsevismului.html

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG