Linkuri accesibilitate

Presa internaţională despre sancţiunile occidentale impuse Rusiei


Presa internaţională de astăzi are câteva editoriale consacrate sancţiunilor europene şi americane impuse Rusiei pentru rolul pe care îl joacă în criza ucraineana si pentru anexarea Crimeii.

Majoritatea acestor comentarii cred ca sancţiunile impuse vor avea efect pe termen scurt si mediu si vor afecta nu numai economia ruseasca dar si relatia liderului de la Kremlin cu propriul electorat. „Occidentul trebuie să fie pregatit pentru ca un Putin rănit să devina încă şi mai agresiv”, titrează Washington Post. „Ucraina si Occidentul trebuie sa fie pregatite pentru o interveţie ruseasca militara mai puternică şi mai la vedere, ceea ce va insemna că va trebui acordat mai mult ajutor militar Ucrainei. Ucraina are nevoie de drone si de echipament de comunicatii şi va fi necesar si un sprijin economic mai mare pentru guvernul de la Kiev care a fost nevoit sa cheltuiasca mult pentru forţele sale armate. Rusiei nu trebuie să i se permită să creeze in estul Ucrainei un nou „conflict inghetat”, scrie Washington Post.

„Noua linie a frontului” - se intitulează un comentariu din britanicul The Times, care scrie că pentru a-l contracara pe Putin, Alianţa Nord-Atlantică va trebui să îşi schimbe „mersul”, iar europenii vor trebui să plătească mai mult pentru a-şi apăra continentul. Ziarul aminteşte că Rusia, când organizează exerciţii militare implică 75 de mii de soldaţi si anunţă aceste manevre cu 72 de ore înainte de a le începe, in timp ce cel mai mare exerciţiu al NATO de după războiul rece abia dacă a implicat 6 mii de militari. „Domnul Putin a pus la încercare Alianţa Nord Atlantică. Sleirea bugetului alianţei într-un moment în care trebuie să păcălească un adversar puternic înseamnă să îşi abandoneze rolul şi să trădeze conceputul securităţii comune”, scrie The Times.

In revista Foreign Policy apare o ampla analiza despre cele 15 mii de militari desfășurați de Rusia la granita cu Ucraina si despre faptul ca, in opinia lui Andrew Bowen, „Putin se pregateste de lupta”.

„Uitaţi de dragoste, aceasta este vara războiului”, este un alt titlu al unui articol din The Times, în care sunt discutate evoluţiile din Ucraina, Siria, Orientul Mijlociu şi impactul lor asupra regiunii si împlinirea a 100 de ani de la Primul Război Mondial. Ziarul cere Marii Britanii şi Statelor Unite, cităm, „să se trezească”…

Si Wall Street Journal, ediţia internaţională, face paralele intre actuala situaţie internaţională si cea de acum 100 de ani, in editorialul intitulat „Adierea războiului, din nou”.

XS
SM
MD
LG