Linkuri accesibilitate

Există parlamentari al partidului de guvernămînt din România care contribuie, alături de Rusia, la destabilizarea Ucrainei (Octavian Milewski, 22)


Romania - newspapers, press, generic, Aug2010
Romania - newspapers, press, generic, Aug2010

În timp ce Ucraina se bate la propriu pentru integritatea sa ca stat, parlamentari ai partidului de guvernământ din România contribuie, alături de Rusia, la destabilizarea Ucrainei, arată Octavian Milewski într-un articol publicat în ediția electronică a săptămânalului 22.

El se referă la declarațiile deputatului PSD Bogdan Diaconu, vicepreședinte în comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, care a afirmat într-un comunicat oficial că: „Ucraina a găsit soluția exterminării românilor din regiunea Cernăuți: îi trimite în prima linie a frontului în locul ucrainenilor”. Milewski consideră că asemenea poziții sunt nu doar iresponsanbile, ci și blamabile oficial la cel mai înalt nivel, pentru că implică și statul român, care de-abia își normalizase în ultimele luni relațiile cu Ucraina.

Mai întâi analistul încearcă să restabiliească adevărul: nu e vorba numai de proteste ale etnicilor români, ci și de ale ale unor ucraineni, ba chiar și maghiari. Indiferent de etnie, protestatarii sunt nemulțumiți de condițiile în care sunt sunt trimiși tinerii pe front (lipsa echipamentelor de protecție, a hranei și a unei minime pregătiri de luptă). Iar mobilizarea parțială a rezerviștilor are loc la ordinul președintelui ucrainean Petro Porosenko, ”în încercarea de a duce la bun sfîrșit operațiunea anti-teroristă din regiunile Donețk și Lugansk”.

Sunt chemați sub arme circa 70.000 de ucraineni, dintr-un potențial de rezerviști de 20 de milioane. Cine poate spune câți dintre ei sunt etnici români? Cu siguranță, nu deputatul PSD cu pricina, arată Milewski. ”A recurge la o retorică etnicistă victimizantă s-a dovedit de nenumărate ori a fi un fals”, unul ”încurajat insistent de Moscova”.

Și ca lucrurile să fie încă și mai clare în acest articol care vorbește despre ”idioții utili”, Octavian Milewski mai spune: ”Deputatul PSD Bogdan Diaconu nu vrea să vadă că în Ucraina se joacă și interesele strategice ale României. (...) Pe teritoriul Ucrainei se duc de câteva luni lupte grele pentru a stăvili invazia rusească, care, fără a exagera, își propune să ajungă până la gurile Dunării și pe malul Prutului, acolo unde România are interese vitale.”

Editorialistul ziarului Evenimentul zilei, Dan Andronic, notează că evaluarea sa de acum o săptămână - și anume că poziția pro-sancțiuni adoptată de președintele Traian Băsescu a fost o intuiție corectă - se vede confirmată. Comentatorul transcrie integral Comunicatul difuzat în numele Consiliului European și Comisiei Europene, care detaliază noile sancțiuni impuse Federației Ruse.

Între timp, ziarul Adevărul observă că fundațiile lui Vladimir Putin din România (în esență e vorba despre Centrele culturale ale Ambasadei Rusiei) își îndeplinesc tot mai vizibil misiunea: limba rusă se întoarce cu pași mari între limbile străine predate în școală.

Dar presa de la București este deja capturată de subiectul alegerilor prezidențiale din toamnă. Este din nou comentat critic discursul lui Victor Ponta de la lansarea candidaturii sale din partea PSD, pentru că ar fi făcut referiri ”sub centură” la etnia și religia contracandidatului său din partea opoziției, liberalul Klaus Iohannis. Ovidiu Albu atrage atenția în Evenimentul zilei că o asemenea retorică flatează simpatizanții tradiționali ai PSD, ca și pe naționaliști, dar nu e de natură să capteze electoratul opoziției, cu atât mai puțin pe indeciși.

XS
SM
MD
LG