Linkuri accesibilitate

Consiliul Concurenţei a amendat cinci companii de asigurări cu 1,5 milioane de lei


Scandalul Grawe Carat – Carta Verde. Este grupul austriac de asigurări victima unui complot?

Compania de asigurări GRAWE Carat, parte a unui grup austriac cu renume mondial, a mai obţinut o decizie de îndreptățire din partea autorităţilor moldoveneşti în conflictul legat de retragerea, anul trecut, a dreptului de a emite Carta Verde. Şi Consiliul Concurenţei a spus recent, la capătul unei investigaţii pentru care optase premierul Iurie Leancă, că asiguratorul a căzut victimă a unui complot din partea altor cinci asiguratori locali pe care i-a obligat totodată să achite o penalitate de aproape un milion şi jumătate de lei statului. O decizie judiciară cu caracter definitiv spusese mai devreme acelaşi lucru, numai că Grawe Carat aşa şi nu a fost repusă în dreptul legitim de a emite Carta Verde.

Compania Grawe Carat a fost lipsită de dreptul de a elibera asigurări de tip „Carta Verde” - serviciu care aşa cum recunosc companiile însele le aduce cele mai mari venituri - anul trecut, printr-o decizie a Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule. Autorităţile de la Chişinău îşi atrăseseră numeroase critici în legătură cu acest episod, în care instituţiile şi cancelariile occidentale văzuseră de la bun început un atac faţă de o investiţie externă şi un semn clar că în Republica Moldova investitorii continuă să se simtă în nesiguranţă.

Într-un comunicat publicat ieri pe site-ul său oficial, Consiliul Concurenţei a spus că a constatat elemente de concurenţă neloială în raport cu asiguratorul cu capital austriac din partea a cinci asiguratori locali - „ASITO”, „MOLDASIG” , „DONARIS GROUP”, „KLASSIKA ASIGURĂRI” şi „VICTORIA Asigurări”. Consiliul le-a aplicat şi nişte amenzi - în jur de un milion jumătate de lei - pe care cele cinci trebuie să le plătească statului pentru prejudiciul de imagine pe care i l-au cauzat invocând informaţii false atunci când au acţionat împotriva asiguratorului cu capital austriac. „Au pus în pericol credibilitatea Companiei de Asigurări „GRAWE CARAT Asigurări” S.A. prin excluderea acesteia de pe piaţa asigurării obligatorii de răspunderea civilă auto externă, în baza unor afirmaţii ce nu corespund adevărului,” spune, textual, comunicatul acestui consiliu.

Este acesta un deznodământ fericit al unei triste întâmplări? Veronica Malcoci, directorul Grawe Carat Asigurări, crede că nici pe de parte. Deşi salută verdictul Consiliului Concurenţei, Veronica Malcoci ne-a spus totodată că nu este sigură că, odată cu el, compania pe care o conduce îşi va obţine şi dreptul de a emite asigurările respective. Precum acest lucru nu s-a întâmplat nici după ce asiguratorul fuseseră îndreptăţit de o instanţă judiciară:

„E simplu: companiile vizate au avut un comportament de tip concertat şi noi am fost supuşi unui atac anticoncurenţial. Decizia Consiliului doar demonstrează că avem o instituţie şi o lege care acţionează, dar desigur e doar o primă constatare şi urmează ca acest consiliu să monitorizeze în continuare situaţia de pe piaţă care nu este una sănătoasă. Aceste companii sau vor plăti penalitatea, sau vor contesta decizia. Iar noi nu avem nici până acum blanchetele necesare pentru a emite cartea verde, în ciuda tuturor prescripţiilor favorabile nouă.”

Expertul economic Ion Chişlea, jurnalistul de la ziarul „Economist”, la fel crede că nu vorbim despre o întâmplare încheiată. Nimeni nu garantează, spune jurnalistul, că nu va exista o decizie judiciară care să anuleze, dintr-o singură mişcare, toată investigaţia autorităţii anticoncurenţiale. Ceva similar s-a întâmplat anul trecut cu o decizie a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare care, în calitate de regulator al pieţei, stabilea preţuri mai mici pentru poliţele de asigurări de tip Carta Verde, dar care a fost anulată printr-o decizie judiciară. Ion Chişlea crede de fapt că întreaga poveste ţesută în jurul asiguratorului austriac a fost o „pedepsire” a acestuia pentru că a decis să opereze cu preţurile stabilite de regulator:

„Grawe Carat au considerat că au posibilitatea să reducă tarifele şi acele cinci companii i-au exclus din birou. Acest birou care este de fapt un cartel oficializat. Bineînţeles că aici sunt interese, cercuri oligarhice care exercită presiuni, inclusiv asupra guvernului, cum se vede, dacă acesta şi-a asumat anumite angajamente şi nu şi le-a respectat.”

Ion Chişlea are în vedere o lege care ar fi trebuit să acţioneze astfel ca asemenea lucruri să nu se mai întâmple pe piaţa asigurărilor, dar care nu a intrat în pachetul pe care guvernul şi-a asumat răspunderea acum câteva săptămâni, în mod surprinzător pentru preşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Artur Gherman. Acesta declara ieri într-o conferinţă de presă că era ca şi stabilit ca legea să fie adoptată odată cu celelalte 11, dar că a fost retrasă din pachet fără nici o explicaţie..

Solicitată de noi, purtătoarea de cuvânt a premierului, Liliana Viţu, ne-a spus că tot ce era cu adevărat important şi gata de aprobare a intrat în respectivul pachet, fără a ne oferi detalii despre cauza lipsei din el a legii ce ar fi trebuit să slăbească puterea Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule, şi să o sporească în schimb pe cea a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare. În practică, legea ar fi urmat să demonopolizeze piaţa asigurărilor despre care se crede că s-ar afla în sfera de interes a politicianului şi omului de afaceri, Vlad Plahotniuc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG