Linkuri accesibilitate

Tensiuni israelo-americane pe tema conflictului din Gaza


Secretarul de stat John Kerry la Cairo
Secretarul de stat John Kerry la Cairo

Surse de presă din Israel: John Kerry ar încerca să obțină o încetare a focului, mai favorabilă mișcării Hamas și nu ar ține cont de temeri ale Israelului.

Statele Unite sint nemultumite de reactii din Israel la incercarile secretarului de stat John Kerry de a opri violentele din Gaza si Israel. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Administratia americana acuza anumite elemente din Israel ca ar fi lansat „o campanie de dezinformare” indreptata impotriva secretarului de stat John Kerry. „Pur si simplu nu este maniera in care aliati se comporta unii cu altii” – a spus purtatoarea de cuvint a Departamentului de Stat, Jen Psaki.

La Casa Alba, consiliera principala pentru securitate natională, Susan Rice, si-a manifestat nemultumirea fata de maniera in care eforturile lui Kerry sint gresit caracterizate. Surse de presa din Israel au aratat ca Kerry ar incerca sa obtina o incetare a focului, care este mai favorabila miscarii Hamas si nu tine cont de temeri ale Israelului.

Intr-o alocutiune la Washington, secretarul de stat a spus ca nu-si va cere scuze pentru incercarea de a rezolva criza in conditiile in care israelieni sint nevoiti sa se ascunda in adaposturi, israelieni si palestinieni nevinovati sint rapiti si omoriti si sute de civili si-au pierdut viata.

Aceste reactii survin pe fondul frustrarii care se manifesta la Washington, cauzata de continuarea ostilitatilor intre israelieni si Hamas. In ultimele zile, administratia americana si-a inasprit retorica incercind sa convinga partile sa accepte incetarea neconditionata a focului, pe considerente umanitare. Dar fara succes.

Intr-o alocutiune televizata, luni, premierul Netanyahu si-a avertizat compatriotii sa se pregateasca pentru o „campanie prelungita”. De cind Kerry a revenit, in weekend, din regiune, presa israeliana nu a incetat sa-l critice pentru ca a atras Turcia si Qatar, doi sprijinitori ai miscarii Hamas, in procesul de negociere. Secretarul de stat e de asemenea invinuit ca ar fi nesocotit revendicari ale Israelului, intre care demilitarizarea provinciei Gaza, ceea ce el neaga.

Un comentator a scris in ziarul israelian, Haaretz ca John Kerry „a ruinat totul”, in timp ce oficialitati israeliene de rang inalt au fost citate sub beneficiul anonimatului caracterizind actiunile secretarului de stat drept „un atac strategic terorist”. Ambasadorul Israelului in Statele Unite s-a distantat de aceste afirmatii, spunind ca intre doua tari nu exista diferente pincipiale de abordare.

Statele Unite neaga ca John Kerry le-a prezentat israelienilor o oferta ferma de incetare a focului, ci mai curind un proiect, care urma sa fie discutat. Departamentul de Stat si-a exprimat dezamagirea că acest proiect a devenit public, scotind in evidenta ca reactia presei israeliene a fost diferita de ceea ce autoritatile de la Ierusalim spuneau in convorbiri particulare. Administratia americana continua sa sprijine dreptul Israelului de a se apara, dar e ingrijorata de numarul mare al victimelor civile in Gaza.

XS
SM
MD
LG