Linkuri accesibilitate

Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.

Astazi se asteapta ca Uniunea Europeana sa dea publicitatii in Monitorul Oficial al Uniunii numele celor opt persoane din anturajul presedintelui Vladimir Putin supuse sancţiunilor, ca si firmele ce nu vor mai avea voie sa functioneze in relatie cu Uniunea Europeana. Sancţiunile se refera la piata de capital, la domeniul energetic si la cel al apărarii. Sancţiunile vor intra in vigoare de miine noaptea.

Secretarul de stat american John Kerry a spus că Washington pregătește şi el noi sancțiuni împotriva Rusiei, împreună cu europenii, după ce a constatat că nu există „nici o fărâmă de dovadă” că Moscova și-ar fi schimbat poziția față de criza ucraineană. Sancţiunile au fost impuse pentru a obliga regimul de la Moscova să nu mai acorde sprijin militar şi logistic rebelilor pro-ruşi din estul Ucrainei si să îşi foloseasca influenta pentru a permite accesul echipelor de investigatori la locul prabusirii avionului malaezian din 17 iulie.

Tot despre eforturile investigatorilor olandezi si australieni va discuta astazi premierul Olandei, Marc Rutte, cu omologul sau din Malaezia, cu care se va intilni la Amsterdam.

Consiliul de Securitate ONU se intruneste pentru a discuta despre Siria, unde numarul victimelor a ajuns la peste 200 de mii, iar al refugiatilor la citeva milioane.

La Dushanbe are loc o reuniune a ministrilor de externe din tarile Organizatiei pentru Cooperare de la Shaghai. Din aceasta organizatie fac parte China, Rusia, Tadjikistan, Kirghistan, Kazahstan si Uzbekistan. Organizatia a fost infiinţata in 2001.

Naţiunile Unite au proclamat ziua de 30 iulie drept Ziua luptei impotriva traficului de persoane si ziua prieteniei..

Din agenda zilei în Moldova este de notat că presedintele Parlamentului, Igor Corman, are programata o intilnire cu vicepresedintele Consiliului Nţaional al Parlamentului Austriei, cu care va vizita centrul social Agapis din Chisinau si centrul Concordia.

Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite la Chisinau, doamna Kara McDonald, ii va primi pe cei 31 de voluntari noi americani din Corpul Păcii, care vor depune juramintul.

Asociatia pentru Democratie Participativa ADEPT si Centrul annalistic independent Expert Grup vor organiza o conferinta de presa pe tema progreselor inregistrate de Moldova pe calea apropierii de Uniunea Europeana.

În Statele Unite, vinificatorii moldoveni isi prezinta produsele, după ce au fost deja semnate importante acorduri de cooperare. Delegatia este condusa de ministrul agriculturii Vasile Bumacov.

XS
SM
MD
LG