Linkuri accesibilitate

Dorin Recean: „Avem o susținere și o dotare fără precedent din partea Statelor Unite ale Americii


Valentina Ursu în dialog cu ministrul de interne al R. Moldova.

Europa Liberă: Aţi rămas în funcţie după recenta moţiune de cenzură în Parlament. Comuniştii considerau că trebuia să fiţi demis din cauza stării grave criminogene, aşa cum zic ei, dar şi pentru politicile promovate în domeniul apărării ordinii şi securităţii publice. De ce o parte a societăţii este atât de nemulţumită de starea din domeniu?

Dorin Recean: „Nu ştiu dacă comuniştii neapărat reprezintă cetăţeanul, atunci când fac aceste demersuri. Aşa-numita creştere a criminalităţii este, din punctul nostru de vedere, o minciună care pretinde să se bazeze pe statistici. Atunci, în Parlament, am confirmat acest lucru şi pot să mai repet o dată: statisticile în domeniul violenţei în familie, în domeniul infracţiunilor contra minorilor, în domeniul şofării în stare de ebrietate, în domeniul depistării şi contracarării crimelor economice, mă refer aici la evaziunea fiscală, la escrocherii etc., acestea într-adevăr sunt în creştere. De ce? Pentru că Poliţia a lucrat mai mult, vă dau exemplu, creşterea de peste 30% a numărului de şoferi depistaţi în stare de ebrietate în trafic. Dacă noi am fi avut grijă de statistici, în sensul că vroiam să avem statistici bune, trebuia Poliţia să nu lucreze, să nu depisteze aceşti şoferi în stare de ebrietate şi, respectiv, era să avem mai puţine infracţiuni. Mai departe, în ceea ce priveşte depistarea şi combaterea crimelor economice, avem o creştere de peste 65% a cazurilor de urmărire penală în ceea ce priveşte evaziunea fiscală. Ce trebuie să facem? Poliţia să nu acţioneze, pentru a avea statistici mai bune? În primul rând, Poliţia nu mai ascunde crimele, aşa cum se făcea anterior. Eu vreau să spun că într-adevăr avem două domenii asupra cărora Poliţia veghează atent şi asupra cărora Poliţia trebuie să lucreze mai bine. Aceasta se referă la furturile din apartament, care au avut o tendinţă de creştere în anul precedent şi parţial în acest an. Aici avem o creştere de aproximativ 1% şi aceasta oricum ne îngrijorează. Pentru că este vorba de sentimentul de securitate al cetăţeanului. De asemenea, avem o creştere în ceea ce priveşte furturile de mijloace de transport şi din mijloacele de transport.”

Europa Liberă: În ultimul timp s-au înteţit aceste cazuri?

Dorin Recean: „S-au înteţit în perioada noiembrie-februarie. Acum Poliţia îşi ajustează modalitatea de patrulare, face patrulări comune împreună cu carabinierii şi atestăm deja o îmbunătăţire în acest sens. Statistic vorbind, în comparaţie cu jumătate de an 2013, noi avem aici o creştere de aproximativ 4%. Iarăşi, noi insistăm să modificăm modalitatea de lucru a Poliţiei încât şi acest fel de infracţiuni să le diminuăm. Să ne uităm la acuzaţiile comuniştilor în ceea ce priveşte creşterea criminalităţii şi să ne uităm peste crimele foarte grave, avem aici statistici şi observăm că omorurile s-au diminuat cu 20%, tâlhăriile s-au diminuat, de asemenea, de la 84% la 60%, s-au diminuat jafurile, vătămările corporale, pungăşiile.”

Europa Liberă: Reproşurile, am înţeles, vin atunci când se întreabă mulţi dacă ar exista un decalaj la procentul crimelor descoperite şi nedescoperite. Ce ne puteţi spune?

Dorin Recean: „Ba din contra, noi avem o creştere cu cel puţin 2% a numărului de dosare finalizate, avem o îmbunătăţire, un grad de descoperire mai mare faţă de anul precedent şi anii precedenţi. Mai mult ca atât, toate crimele de rezonanţă, care s-au întâmplat în ultimii doi ani, absolut toate au fost descoperite, inclusiv jaful de METRO. Şi, a propos, jaful de METRO a fost descoperit într-un timp record şi aceasta o apreciază chiar şi specialiştii din domeniu din Statele Unite, din Germania, din România. Poliţia pregăteşte un studiu de caz cum s-a lucrat asupra acestui dosar, cum s-au aplicat noile tehnologii în domeniul investigaţiei pentru a prezenta acest caz şi serviciilor poliţieneşti din alte țări.”

Europa Liberă: Dar această experienţă ar trebui să fie caracteristică pentru toate celelalte cazuri.

Dorin Recean: „Acesta a fost un caz care a fost pregătit minuţios de către profesionişti pe parcursul a şase luni.”

Europa Liberă: Ce înseamnă profesionişti?

Dorin Recean: „Oameni care ştiu ce fac, oamenii care au fost anterior în acest domeniu, oameni care au fost instruiţi pentru a trage, pentru a comite aceste crime. Încă o dată zic, în ceea ce priveşte omorul de la Făleşti din casa valutară, în ceea ce priveşte omorul de pe strada C. Negruzzi, absolut în toate crimele de rezonanţă, crimele mai dificile, cea de la Căuşeni, Hagimus, crimă oribilă când au murit două persoane, crima de la Măgdăceşti, noi vedem, pe de o parte, o îmbunătăţire statistică, dar pe de altă parte, şi o îmbunătăţire calitativă. După cum spuneam, în ce priveşte jaful armat METRO, descoperirea lui, în ceea ce priveşte complexitatea şi în ceea ce priveşte rapiditatea cu care a lucrat Poliţia împreună cu Procuratura şi Serviciul de Securitate, va fi un studiu de caz din care doresc să înveţe şi alte structuri poliţieneşti din regiune. Sau un alt exemplu care afectează aşa-numita statistică, eu o numesc statistica rece a infracţiunilor, în ceea ce priveşte violenţa în familie, în jumătate de an din 2013 avem o creştere de la 663 la 1074 de infracţiuni în acest sens.”

Europa Liberă: S-a dublat numărul cazurilor de violenţă...

Dorin Recean: „S-a dublat numărul cazurilor de violenţă în familie. Eu vreau să reamintesc tuturor că până în 2012 aceasta nu se considera crimă. Acest gen de violenţă, acest gen de problemă socială nu era criminalizat. Începând cu 2012 noi avem criminalizat acest fenomen şi în fiecare an avem o creştere de 50-60% anume în domeniul acesta. De ce? Pentru că lumea îşi schimbă cultura şi raportează mai des cazurile de violenţă în familie. Poliţia învaţă cum să rezolve astfel de cazuri. Avem aşa-numitul mecanism multidisciplinar în care funcţionează poliţia, asistentul social, asistentul medical, administraţia publică locală şi, foarte important, cei din mediul educaţional, anumiţi psihologi şi învăţători, care învaţă cum să rezolve această problemă de violenţă în familie. Noi, ca să avem statistici mai bune, ce trebuie să facem? Trebuie să spunem poliţiştilor să nu înregistreze astfel de cazuri? Nu. Noi, din contra, insistăm ca Poliţia să înregistreze absolut toate cazurile, am schimba sistemul de înregistrare a infracţiunilor şi crimelor în aşa fel încât este imposibil să ascunzi o crimă sau o faptă ilicită de sistemul de înregistrare, am implementat şi un soft nou în acest sens, am schimbat procedurile administrative. De aceea şi consider că noi trebuie să vedem realitatea. Şi realitatea ne arată că mai avem probleme, după cum am spus, în ceea ce priveşte infracţiunile patrimoniale. Şi aici Poliţia, de asemenea, îşi modifică modalităţile de lucru în aşa fel încât să se ajusteze noilor provocări. În anii precedenţi, inclusiv în anii 2012-2013, Poliţia s-a axat pe crimele grave, crimele deosebit de grave, pe jafuri, tâlhării etc. şi, în sfârşit, începând cu jumătatea a doua a anului 2013 noi am venit pe trend pozitiv. Evident, odată cu reorganizarea Poliţiei, odată cu reorganizarea de anul trecut a Ministerului Afacerilor Interne şi a subdiviziunilor, am avut şi anumite probleme, dar pe care le corectăm. Repet, este vorba de infracţiunile patrimoniale. Am încredere că, odată cu schimbările care se produc acum, de organizare în ceea ce priveşte patrularea, dar şi în ceea ce priveşte legislaţia, noi vom rezolva şi aceste probleme. Vă spun care sunt problemele de ordin legislativ, atunci când este vorba despre patrimoniale, pentru că aceasta este foarte important să înţelegem: infractorii s-au ajustat şi utilizează două mecanisme legale. Prima este împăcarea părţilor şi a doua este implicarea minorilor în aceste furturi. Minorii nu pot

Noi am prezentat modificări legislative şi sperăm că în sesiunea de toamnă Parlamentul le va adopta, unde vom avea un mecanism mai eficient de atragere la răspundere a grupărilor de minori, în aşa fel încât să-i putem atrage la răspundere, dar şi implica într-un proces de reeducare.

fi traşi la răspundere corespunzătoare şi, respectiv, avem grupări de minori care comit câte două-trei infracţiuni. Și ei deja consideră că vizita la Poliţie face parte din viaţa lor, ei ştiu că este important să intri de cât mai multe ori, dar să te prindă numai o dată. Noi am înaintat modificări legislative ca să avem posibilitate să rezolvăm şi această problemă legislativă. O altă problemă legislativă, la care de asemenea am înaintat modificare, este aşa-numita împăcare a părţilor. Pentru că infractorii returnează eventual bunurile sau, câteodată, prin terţe persoane fac presiuni asupra pătimitului şi, conform legislaţiei, odată ce ai împăcarea părţilor, nu mai este motiv pentru o măsură mai drastică de constrângere. De asemenea, noi am prezentat modificări legislative şi sperăm că în sesiunea de toamnă Parlamentul le va adopta, unde vom avea un mecanism mai eficient de atragere la răspundere a grupărilor de minori, în aşa fel încât să-i putem atrage la răspundere, dar şi implica într-un proces de reeducare, iar pe de altă parte, să excludem recidiva, să excludem repetarea împăcării părţilor. Pentru că avem infractori sau grupări de infractori care au câte 10-15 împăcări ale părţilor pe săptămână.”

Europa Liberă: Aceasta deja este o cârdăşie între infractori şi pătimiţi?

Dorin Recean: „Nu vreau să caracterizez aceasta ca o cârdăşie, pentru că persoana pătimită vrea să-şi rezolve problema proprie. Nu cred că trebuie să punem în cârcă persoanei individuale respective problemele sistemice pe care le avem. De aceea şi legislaţia nouă va presupune că ai dreptul o dată în an să faci o împăcare a părţilor, în următoarele 12 luni, a doua oară un astfel de instrument legal tu, ca pârât sau ca infractor, nu mai ai dreptul să-l rezolvi. Iată, atunci vom avea peste 85% dintre infracţiunile patrimoniale, atât în ceea ce priveşte apartamentele, cât şi maşinile sunt efectuate de aceleaşi persoane, pe care noi le prindem câteodată de două ori pe zi, câteodată de cinci ori pe săptămână, alteori de zeci de ori pe an. Şi, respectiv, creşterea numărului de infracţiuni în acest domeniu se datorează şi acestei constrângeri legislative. Noi ne adaptăm prin organizarea Poliţiei, prin organizarea patrulării, prin organizarea grupelor operative, dar nu este suficient. Avem nevoie şi de modificarea legislativă respectivă, care va creşte mult eficienţa Poliţiei.”

Europa Liberă: Cred că a fost nevoie de această precizare, pentru că se discută foarte mult că şi deputaţii ar fi restanţieri, atunci când vine vorba despre îmbunătăţirea cadrului legislativ. Tot în şedinţa plenului Parlamentului, domnule ministru, aţi spus că nu ar mai exista hoţi în lege. Aceasta înseamnă că i-aţi fi reţinut pe toţi? Ce se va întâmpla după ce aceştia îşi ispăşesc pedeapsa?

Dorin Recean: „Nu se va întâmpla nimic nou. Poliţia va fi cu ochii pe ei, pentru că dincolo de faptul că aceşti hoţi în lege deja sunt documentaţi, Poliţia la nivel operativ va fi foarte atentă şi sunt sigur că nu va permite ca ei să-şi dezvolte activitatea aşa cum o dezvoltau anterior. Vreau să spun că şi în acest domeniu s-a lucrat foarte intensiv şi în ultimul an, şi în anul precedent, noi în sfârşit am reuşit să-l închidem nu doar pe Patron dar şi o bună parte din gaşca lui. Acum trei zile, un alt membru al grupării Patron a fost reţinut. Și aici am avut foarte multe constrângeri legislative și probleme pe care să le depășim și le-am depășit. Și a apropos această grupare, „Patron”, a fost documentată și închisă de către Poliție în colaborare cu partenerii din Italia și cu partenerii din România. Această operațiune care s-a încheiat în februarie a acestui an a durat din noiembrie 2012. Până în noiembrie 2012 au fost foarte multe tentative de a face acest lucru. Mai recent, așa-numitul „Kitaeț” pentru care Poliția Republicii Moldova a avut o misiune specială cu carabinierii italieni și l-a arestat la începutul lui 2013, la începutul acestui an, din considerente legislative, Italia i-a permis să iasă. Noi totuși l-am reținut, deja în Grecia. Poliția pe acest domeniu lucrează foarte bine ca să nu permită hoților în lege să activeze în Republica Moldova sau să activeze din Republica Moldova. Așa că toți hoții în lege se află unde le este locul.”

Europa Liberă: Și totuși cum le răspundeți celor care întreabă de ce până acum nu este tras nimeni la răspundere pentru cele mai răsunătoare crime?

Dorin Recean: „Încă o dată, cea mai răsunătoare crimă din ultimul timp a fost jaful de la METRO și în termen de cinci săptămâni el a fost descoperit și oamenii trași la răspundere. Iarăși, noi avem, de exemplu, o problemă pe care trebuie să o rezolvăm este cu același Pisateli Ion Druță, sau Vania Pisateli. Poliția împreună cu procurorii l-au documentat și la apel i s-a dat 20 de ani de închisoare, după care, printr-un miracol, ne-am trezit că are o condamnare doar de 7 luni. A ieșit la libertate, după care l-am văzut că se ocupă de arme. Poliția și cu procurorii încearcă să rezolve problema, indiferent de cât de corect sau incorect se comportă ceilalți parteneri din lanțul de asigurare a legii. Și Poliția vrea să spere că aceeași dinamică de reformă, aceeași dinamică de responsabilizare se va întâmpla nu doar în Poliție, dar în tot lanțul de asigurare a aplicării a legii.”

Europa Liberă: Dar credeți că ați reușit să băgați frica în cei care ajung să fie infractori?

Dorin Recean: „Cu siguranță, noi vedem că avem tot mai puține și mai puține grupări criminale fie mai mari, fie mai mici. Eu vă spuneam, în anul 2012, noi am anihilat 48 de grupări criminale. În anul 2013 am dezmembrat 95 de grupări criminale care sunt de dimensiuni mai mici, de amploare mai mică, care produc probleme mai mici, dar aceasta nu contează. De ce? Pentru că ei afectau viața fiecăruia dintre noi. Și noi am lucrat nu doar pe municipiul Chișinău, dar și în afara municipiului Chișinău, în raioane. Din acest punct de vedere, vedem o descendență a infractorilor de a se organiza, de a comite crime foarte grave etc. Or, în ceea ce privește crima de la METRO, am observat că este un fel de evoluție, oamenii se pregătesc foarte minuțios de astfel de crime, v-am spus. Pe parcursul a șase luni s-a planificat această operațiune în cele mai mici detalii. Ba mai mult, s-au pus anumite puncte de control în așa fel încât Poliția să fie indusă în eroare în momentul în care cercetează cazul. Iată că Poliția a demonstrat împreună cu procurorii că pot depăși aceste capcane, că pot, cu efort consolidat, să descopere crimele de rezonanță.”

Europa Liberă: Domnule ministru, dar cum se explică faptul că Republica Moldova a ajuns să fie un stat unde despre droguri se discută de dimineață până seara?

Dorin Recean: „Probabil, aceasta se întâmplă pentru că, urmărind cazurile de descoperire din acest domeniu, dacă urmăriți pagina a Inspectoratului General de Poliție, dar și a Poliției de Frontieră, vedem o intensificare a activității pe acest domeniu. Noi am avut foarte multe capturi, inclusiv capturi record de diferite substanțe narcotice, sintetice, gen heroină etc., dar și în ceea ce privește suprafețele și numărul de plante gen marijuana etc. pe care Poliția le-a depistat și le-a distrus.”

Europa Liberă: Dar aceste capturi nu fac ca și cantitățile de droguri să se micșoreze.

Dorin Recean: „Statistic vorbind, noi în acest am descoperit cu peste 33% mai multe cazuri de rezonanță în ceea ce privește comercializarea și traficarea drogurilor. Aceasta înseamnă că a crescut criminalitatea? Sau că Poliția a muncit mai mult și mai bine? Vă spun de ce s-a întâmplat aceasta. Pentru că s-a reorganizat Inspectoratul Național de Investigație, acolo avem un accent special asupra acestui domeniu. Pentru că, în virtutea liberalizării regimului de vize, în virtutea globalizării, noi ne așteptăm ca acest risc să crească pentru Republica Moldova. Mai mult ca atât, noi avem o susținere și o dotare fără precedent din partea Statelor Unite ale Americii care ne-a adus aici echipament în mod special pentru Poliția de Frontieră și metode speciale de lucru. Tocmai ca să putem să relevăm cât mai multe cazuri din acest domeniu. Iată că noi și am realizat mai multe dosare și avem mult mai multe capturi în acest domeniu. De aceasta eu încurajez societatea să vorbească despre acest fenomen. Pentru că este important, în mod special pentru generația tânără, copiii noștri, tineretul nostru, să conștentizeze care este pericolul pentru sănătate, dar și pericolul social al consumului de droguri.”

Europa Liberă: Dar cum ajung drogurile să fie comercializate pe lângă baruri, discoteci?

Dorin Recean: „De aceasta și ziceam, există grupări criminale care se ocupă de acest lucru, iată că Poliția pe rând destructurează aceste grupări criminale atât la nivel de comercializare cu amănuntul, cât și la nivel de comercializare angro. Ați observat atunci când au fost reținute zeci de mii de pastile, atunci când au fost reținute kilograme de marijuana, au fost reținute zeci de kilograme de heroină etc. iată, acestea sunt capturile pe care Poliția le face. Mai mult ca atât, dacă ați observat, facem și intervenții nemijlocit în locurile publice unde se consumă droguri, în așa fel încât să descurajăm și consumul, nu doar livrarea pe piață, nu doar comercializarea, dar și consumul.”

Europa Liberă: În altă ordine de idei, să vă întreb dacă există o confruntare politică între ministrul de Interne Dorin Recean și primarul de Chișinău Dorin Chirtoacă pentru că din mai multe titluri din presă se subînțelege că ar exista o răfuială politică între dumneavoastră.

Dorin Recean: „Noi cu Dorin Chirtoacă comunicăm regulat. Noi cu Dorin Chirtoacă bem cafea împreună ca să discutăm care sunt problemele și cum ne putem ajuta reciproc. Este o mare diferență între primarul Chirtoacă și ministrul Recean: Dorin Chirtoacă este, în primul rând, un politician, iar Dorin Recean este, în primul rând, un administrator al unui domeniu foarte și foarte important. Și, evident, eu niciodată nu fac comentarii politice. Dorin Chirtoacă, pe de altă parte, își permite și, probabil, el își leagă cariera de un viitor politic, de aceasta și încearcă să politizeze.”

Europa Liberă: Dar nu e exclus că și Dorin Recean va fi pe o listă electorală și ambii sunt politicieni atunci.

Dorin Recean: „Dorin Recean, spre deosebire de Dorin Chirtoacă, este un administrator al unui domeniu. Iar Dorin Chirtoacă este, în primul rând, un politician. Și eu întotdeauna l-am încurajat pe primarul Chirtoacă să avem discuții tehnice și practice pe orice domeniu. Pe mine mă preocupă securitatea cetățeanului în Chișinău exact așa cum mă preocupă securitatea cetățeanului pe orice centimetru pătrat din cei 33 de mii de kilometri pătrați ai Republicii Moldova. Eu nu fac diferențiere dintre cetățeanul din Chișinău și cetățeanul, de exemplu, de la Dondușeni sau de la Cahul, sau de la Ceadâr-Lunga. Și, respectiv, aplic aceleași criterii. Încă o dată zic: întotdeauna am încurajat discuții tehnice. Dacă este vorba despre transportul public, există o soluție pentru transportul public. Atunci când scoatem conflictul de interese în administrația publică locală la Chișinău, cu toate aceste rute, toată lumea știe că acest sistem perpetuează corupția. Există o soluție simplă pentru acest lucru: implementarea rutelor și centralizarea lor și de asemenea centralizarea colectării plăților, plățile să fie colectate de către o întreprindere municipală. Iată că atunci va dispărea această „concurență” nesănătoasă – cine mai mult dă pentru o rută sau alta. Și atunci noi vom avea un serviciu de transport public adecvat și, cel mai important, un serviciu de transport public care nu pune în pericol viața și sănătatea cetățenilor, viața și sănătatea orășenilor și un serviciu public care va încuraja de la sine agenții economici să aducă mijloace de transport de capacitate mai mare și, respectiv, mai puțini șoferi, mai puțin transport în stradă etc. Aceeași abordare tehnică trebuie să avem și față de parcările din oraș. Poliția nu poate constant să amendeze șoferii de aceea că ei, pur și simplu, nu au unde parca. Ei parchează neregulamentar de ce? Eu deseori spun: haideți în anumite zone ale orașului să schimbăm semnul de „parcare interzisă” pe cel de „parcare cu plată”. Aceasta, pe de o parte, va reglementa acest domeniu, iarăși, nu peste tot, dar în anumite zone, uitați-vă, de exemplu, zona „31 august”, uitați-vă anumite zone din „Pușkin”, „Bănulescu-Bodoni” etc. Noi trebuie să avem o abordare tehnică, nu politizată față de problemele care există în oraș. Și, iarăși, eu îmi exprim convingerea că noi și Dorin Chirtoacă avem același punct de vedere asupra felului cum trebuie să soluționăm problemele respective.”

Europa Liberă: Vreau să vă întreb cum reușiți să gestionați situația la frontiera administrativă cu regiunea transnistreană, pentru că în ultimul timp avem și aceste cazuri când anumiți polițiști sunt reținuți de către autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului și aceasta oricum creează și o anumită instabilitate.

Dorin Recean: „În ultimul timp avem multiplicarea cazurilor de provocări în Zona de Securitate, dar și diversificarea cazurilor. Acum câteva luni am avut cazul când pacificatorii moldoveni au fost reținuți și percheziționați de către așa-numita miliție din stânga Nistrului. Iată, acum patru zile avem deja nu un polițist, nu un angajat public, ci o persoană privată care a fost reținută sub un pretext fals invocat. Noi, iar, trebuie să avem întotdeauna o atitudine responsabilă pentru că obiectivul nostru este să rezolvăm problema transnistreană. Și, odată ce avem o îmbunătățire a colaborării noastre cu Ucraina, noi vom reuși gradual să rezolvăm aceste probleme. Vicepremierul Carpov, de asemenea, are un plan foarte clar și bine determinat în ceea ce privește negocierea acestor coșuri. Mă refer în mod special la coșurile care se referă la aplicarea legii pe ambele maluri ale Nistrului și aceasta, de asemenea, ne va aduce o îmbunătățire. Cred că trebuie să ne așteptăm și la o reconfigurare a insistenței mediului internațional asupra rezolvării problemei transnistrene. Trebuie să fim în mod special atenți acum, că în fața noastră sunt alegerile din noiembrie 2014 și, dacă cineva vrea să facă un rău acestei țări, atunci va utiliza orice metodă, inclusiv provocările din Zona de Securitate pentru ca să influențeze rezultatul acestor alegeri și această instabilitate, să aducă mai multe beneficii partidelor de stânga, gen Partidul Comuniștilor și Partidul Socialiștilor. Noi recent am observat că unii dintre ei negociază cu Moscova pentru a aplica anumite măsuri de destabilizare și anumite măsuri de pedeapsă economică asupra țării noastre.”

Europa Liberă: Cât de mare e contrabanda în această zonă de securitate și dacă reușiți într-un fel să puneți stavilă acestui fenomen?

Dorin Recean: „Vă spuneam, observăm și în statistici, în domeniul evaziunii fiscale cu peste 60%, iată în domeniul contrabandei avem cu peste 30% creșterea numărului de cazuri, în ceea ce privește infracțiunile de contrabandă, sunt foarte multe legate anume de aceste zone, din Zona de Securitate.”

Europa Liberă: Dar cu ce marfă se face contrabandă?

Dorin Recean: „Țigări, alcool, mărfuri de uz casnic, îmbrăcăminte, carne, produse din carne, produse electronice, orice doriți. Schema este: portul Odesa-Transnistria-Republica Moldova, eventual, România-Ucraina. Deci, aici noi avem o îmbunătățire a situației inclusiv de aceea că avem o schimbare a atitudinii Kievului față de ceea ce se întâmplă în regiune. Acum și Poliția de Frontieră, și Serviciul Vamal au o mai bună colaborare cu structurile din Ucraina. Mai mult ca atât, noi avem o mai bună și mai intensivă participare a misiunii EUBAM în acest domeniu. Obiectivul nostru este să avem schimb informațional cu partea ucraineană online, în așa fel încât noi deja la etapa traversării frontierei să putem să evaluăm riscul inclusiv în domeniul contrabandei, traficului de ființe umane, traficului de diferite mărfuri interzise gen droguri etc.”

Europa Liberă: Dar trafic de armament se face?

Dorin Recean: „Trafic de armament în perimetru nu, dar în ceea ce privește Transnistria, malul drept, cu părere de rău, el se întâmplă, am observat și mai recent cazurile. Poliția, de asemenea, împreună cu Serviciul de Securitate sunt foarte atenți, la nivel operativ. Dar vă spuneam: misiunea EUBAM ne ajută acum foarte mult să avem schimb instantaneu, schimb online de informații cu partea ucraineană. Și obiectivul nostru este să avem control comun la frontieră, așa cum este normal să fie la o frontieră între două state.”

XS
SM
MD
LG