Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice moldovenești


Legislativul şi-a încheiat sesiunea fără a adopta în lectură finală o serie de legi așteptate; încercările guvernului de a diminua efectele embargoului impus de Federaţia Rusă.

Directorul Agenţiei de presă IPN Valeriu Vasilică remarcă că legislativul şi-a încheiat sesiunea fără a adopta în lectură finală o serie de legi care au aşteptat luni de zile să intre pe agenda deputaţilor, printre proiecte fiind cel ce se referă la cota de reprezentare a femeilor în politică, la transparenţa proprietății mass-media şi la finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale. Valeriu Vasilică spune că felul în care a acţionat legislativul lasă loc pentru mai mute întrebări, inclusiv, de ce s-a ajuns să se voteze proiecte în regim de urgenţă şi de ce nu a fost consens în interiorul majorităţii, întrucât în ultimă instanţă guvernul şi-a asumat răspunderea pentru un set de legi:

„Până la urmă această responsabilitate a guvernului are şi partea bună, se rezolvă nişte probleme, şi partea mai proastă care, mă tem eu că denotă o anumită neclaritate pe eşichierul politic al Republicii Moldova, inclusiv în coaliţia de guvernământ înainte de alegeri. Până la urmă legile pe care le-a solicitat societatea civilă, nici una nu a fost votată în lectură finală. Mă tem că asta denotă lipsă de voinţă politică sau voinţă politică proastă, de rea credinţă, din partea deputaţilor noştri.”

Pentru că sesiunea din toamnă va fi scurtată din cauza începerii campaniei electorale şi teoretic parlamentul va activa doar câteva săptămâni, Valeriu Vasilică înclină să creadă că deputaţii nu vor reuşi să adopte legile restante, lucru pentru care s-ar putea să fie taxaţi la scrutinul din 30 noiembrie:

„Aproape la sigur că vor trebui să o ia de la început şi dacă guvernării sau coaliţiei de guvernământ i-a trebuit câţiva ani ca să ajungă la prima lectură, tare mă tem că în preajma campaniei electorale nu va reuşi să facă ceea ce nu a reuşit din timp. Sunt lucruri pe care în preajma campaniei electorale deja nu le mai pot face, lucruri care se referă la campania electorală, la codul electoral. Eu mă tem că o parte din restanţe nu vor mai putea fi recuperate şi ar trebui aici să avem aprecieri nu tocmai fericite la adresa guvernării.”

Fără îndoială, remarcă editorialistul de la „Ziarul Naţional”, Victor Ciobanu, această săptămână a fost marcată şi de încercările guvernului de a diminua efectele embargoului impus de Federaţia Rusă, decizie pe care comentatorul o tălmăceşte drept o formă de a exercita presiune politică. Victor Ciobanu spune că cei care nu au învăţat lecţia embargoului din 2006 urmează să investească în calitatea şi procesarea mărfii, astfel încât să poată trimite marfa pe orice pieţe:

„Trebuie de menţionat că embargoul a fost absolut previzibil, doi că este absolut politici şi nu are de a face cu calitatea producţiei moldoveneşti. Măsurile care s-au luat de guvern au fost, cred eu, destul de prompte, a apelat inclusiv la partenerii internaţionali de dezvoltare. Poate asta din punctul de vedere al agricultorilor pentru moment este insuficient, dar pe termen lung, partea pozitivă a problemei este că vom fi puşi în situaţia să ne retehnologizăm. Argumentul care era, că ruşii ne iau orice şi de orice calitate, acum sunt impuşi să producem marfă de o calitate standardizată şi care va merge pe orice pieţe, indiferent care va fi direcţia, est sau vest.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG