Linkuri accesibilitate

Tensiunile ruso-ucrainene s-au manifestat din nou vineri pe mai multe planuri


Ucraina: harta situației din zona cronfuntărilor armate, 25 iulie 2014.
Ucraina: harta situației din zona cronfuntărilor armate, 25 iulie 2014.

Moscova a obținut darea în urmărire internațională a unuia din liderii ucraineni cei mai detestați în Rusia.

O oficialitate FSB din Rusia a spus că zeci de obuze lansate de forțele guvernamentale ucrainene ar fi căzut astăzi în provincia rusească Rostov, lângă zona de est a Ucrainei unde armata se confruntă cu rebelii pro-ruși. Mircea Țicudean are detalii.

Vasili Malaiev, un reprezentant regional al Serviciului Federal de Securitate rusesc, a fost citat de agenția Interfax cu declarația că 30 de proiectile au căzut într-un singur sat rusesc, fără să facă victime.

Într-o relatare separată, Interfax a spus că un grup de angajați ai Comisiei de anchete din Rusia ar fi devenit ținta unui tir de artilerie în aceeași regiune rusească, Rostov, în vreme ce cercetau veridicitatea unor informații despre focuri trase peste graniță cu două zile mai devreme, în 23 iulie. La Moscova, purtătorul de cuvânt al Comisiei de anchete, Alexander Markin, a spus că tirul de vineri ar fi fost intenționat:

„Cei care au tras focuri din Ucraina au făcut-o în mod deliberat, cu intenția de a ucide oamenii legii din Rusia”, a spus Markin, adăugând că nimeni nu a fost rănit.

Agenția Reuter notează că acestea nu sunt primele acuzații rusești de acest fel, și că Kievul, la rândul lui, acuză mereu partea rusă de focuri trase peste graniță în regiunea unde forțele guvernamentale ucrainene se confruntă cu rebelii.

Tensiunile ruso-ucrainene s-au manifestat din nou vineri pe mai multe planuri. Moscova a obținut darea în urmărire internațională a unuia din liderii ucraineni cei mai detestați în Rusia.

Poliția internațională Interpol l-a trecut pe lista persoanelor căutate în vederea inculpării pe politicianul ucrainean de extremă dreaptă Dmitro Iaroș, pe baza acuzațiilor rusești că încurajează extremismul și terorismul. În vârstă de 42 de ani, Iaroș este șeful partidului ultranaționalist Sectorul Drept, întemeiat de suporterii de fotbal în timpul protestelor antiguvernamentale prelungite de la Kiev. El este cunoscut pentru remarci anti-rusești, numind în mod curent Rusia „inamicul etern” al țării sale și apreciind că războiul între cele două țări este inevitabil.

În continuarea măsurilor sale economice față de Ucraina Rusia a anunțat că va interzice toate importurile de produse lactate, invocând lipsa controlului de calitate. Decizia este cea mai recentă dintr-o serie de interdicții anunțate de ruși pe fondul tensiunilor politice dintre Kiev și Moscova, exacerbate de semnarea de către Ucraina la 27 iunie a Acordului de Asociere la UE. Un purtător de cuvânt al agenției fitosanitare rusești Rosselhoznadzor a spus că noua interdicție a fost impusă după ce în lactatele de proveniență ucraineană au fost depistate nivele înalte de antibiotice și bacterii. Embargoul va intra în vigoare la 28 iulie. Luna aceasta Rusia a interzis importurile de carne și fructe din Moldova, care a semnat și ea, ca Ucraina, Acordul de Asociere la UE.

Între timp ambasadorii UE au ajuns la o înțelegere preliminară de a înăspri sancțiunile împotriva Rusiei, țintindu-le asupra accesului ei pe piețele de capital europene și comerțului cu produse duale, în domeniul apărării și tehnologiilor sensibile, a relatat Associated Press. Purtătoarea de cuvânt a UE Maja Kocijancic a spus că propunerile au fost transmise vineri 25 iulie pentru procesare oficialităților UE, iar ambasadorii se vor întâlni din nou marți pentru a evalua rezultatele. Kocijancic a spus că statele din UE trebuie să decidă dacă măsurile mai trebuie aprobate de summitul liderilor lor înainte de a intra în vigoare. S-a relatat că președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a recomandat statelor din UE să lase chestiunea în sarcina ambasadorilor, ca să nu mai fie nevoie de summit.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG