Linkuri accesibilitate

O rezoluție americană în sprijinul integrității teritoriale a R. Moldova


În timpul recentei vizite a congressmenilor americani la Chișinău
În timpul recentei vizite a congressmenilor americani la Chișinău

Senatorii recomandă sporirea cooperării moldo-americane în domeniul informațiilor, pe planul societatății civile și a mass mediei independente.

Senatul Statelor Unite a adoptat o rezoluție privind strângerea legăturilor cu Republica Moldova și sprijinirea integrității ei teritoriale.

În documentul adoptat miercuri 23 iulie sunt menționate eforturile moldovenești de integrare europeană și de aplicare a unor reforme democratice, ca și dificultățile din relațiile Republicii Moldova cu Federația Rusă, inclusiv cel mai recent embargou comercial impus după semnarea de către Chișinău a Acordului de Asociere la UE.

Senatorii recomandă printre altele sporirea cooperării moldo-americane în domeniul informațiilor, sprijin american mărit pentru societatea civilă și mass media independentă moldoveană, schimburi culturale și cetățenești mai frecvente.

Rezoluția cere, de asemenea, Uniunii Europene să continue sprijinul pentru integrarea europeană a Moldovei, iar Federației Ruse: să-și retragă trupele de pe teritoriul recunoscut internațional al Republicii Moldova, să se abțină de la presiuni economice și să înceteze sprijinirea mișcărilor separatiste din Republica Moldova.

O rezoluție similară este așteptată să fie votată mîine sau în cursul săptămînii viitoare și în Camera Reprezentanților.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG