Linkuri accesibilitate

Liliana Palihovici: „fiecare al treilea candidat din listă să fie femeie”


Un interviu cu vicepreședinta Parlamentului pe tema legii care impune o cotă obligatorie rezevată femeilor pe listele partidelor politice.


30% pe listele partidelor, mai ales fără vreo regulă care să asigure propulsarea în primele poziţii, este mult prea puţin ca să garanteze vreo îmbunătăţire în ceea ce priveşte echilibrul de gen în politică. Este ceea ce cred organizaţiile societăţii civile despre o lege votată de Parlament în primă lectură care impune partidelor pentru prima data o cotă obligatorie rezervată femeilor. Autoarea proiectului, vicepreşedinta Parlamentului, Liliana Palihovici, spune, apărându-şi iniţiativa, că decât nimic, a ales să propună ceea ce poate fi sprijinit.


Liliana Palihovici: „Este un prim pas introducerea unei obligativităţi de cotă pentru partidele politice. Din păcate, în mod voluntar acest lucru nu a mers în ultimii 20 şi ceva de ani în Republica Moldova. Dacă sunt mulţumită? Eu sper că până la sfârşit când va fi votată în lectura a doua va fi adăugată şi prevederea despre plasarea pe listă.

În discuţii şi în întrebările pe care le-am avut atunci când am prezentat proiectul chiar bărbaţi deputaţi au zis „care e problema, punem 30% şi le plasăm pe toate în coada listei, deci, de la 70 în jos.” Nu sunt fericită cu aşa o abordare.

Noi acceptăm amendamentul care vine să îmbunătăţească acest proiect şi să completeze formularea propusă de noi cu sintagma care spune că fiecare al treilea candidat din listă să fie femeie, ceea ce ar însemna 30%. Dacă parlamentul va decide să meargă pe opţiunea 40%, variantă venită prin proiectul de la Guvern, atunci va fi şi mai bine. în general, echitate înseamnă jumătate la jumătate.”

Europa Liberă: De ce în prima lectură nu s-a mers pe acel proiect?

Liliana Palihovici: „Au fost foarte, foarte mari obiecţii la mai multe legi pe care le propune să le modifice acel proiect. Spre exemplu, dacă vorbim despre modificarea la Legea cu privire la ocrotirea sănătăţii, vine să dea dreptul şi tatălui la concediul de paternitate. Eu apreciez această modificare şi consider că este corect.

În regulamentul Parlamentului, spre exemplu, se propune obligativitatea ca cel puţin 40% din membrii biroului permanent să fie femei. Deci, aici au fost critici mari şi este destul de dificil şi să pui în aplicare această prevedere.”

Europa Liberă: Ca să înţelegem, acest proiect este unul trimis la gunoi?

Liliana Palihovici: „Cred că acest proiect va lua mult mai mult timp pentru a fi pregătit pentru a ajunge în lectura a doua decât proiectul precedent care vizează doar modificarea Codului Electoral. Bazându-mă pe luările de cuvânt ale deputaţilor, care nu au fost în susţinerea acestui proiect, am nişte prognoze mai pesimiste.”

Europa Liberă: Şi alegeţi mai bine puţin decât nimic?

Liliana Palihovici: „Consider că trebuie să începi de la ceva. Consider că introducerea obligativităţii pentru partidele politice, fiindcă partidele sunt actorii cheie prin care se formează parlamentul, e un prim pas. Şi dacă ne dorim mai multe femei care să fie active în Parlament şi să fie implicate în procesul de modificare a legislaţiei o poţi face prin partidele politice.”

Europa Liberă: Pentru că este un proiect votat abia în prima lectură cum evaluaţi şansele ca acest proiect să fie votat în toamnă, ca în alegeri să mergem cu această legislaţie adoptată? Dar şi şansele ca în lege să fie stabilită nu doar cota, dar şi locul femeilor pe listă?

Liliana Palihovici: „Din discuţiile pe care le-am avut cu deputaţii şi înainte de votul în prima lectură pe aceste proiecte consider că proiectul cu nr. 101 este acceptat de marea majoritate.”

Europa Liberă: Spuneţi că este un început, aş fi de acord cu dvs., dar e suficient oare acest început? Pentru că organizaţiile neguvernamentale care apără drepturile femeilor zic că la ultimele alegeri parlamentare s-a atins această cotă de 30% pe listă. Atunci fără a exista cota în legislaţie 29% pe liste erau femei.

Liliana Palihovici: „E vorba de plasarea lor pe listă. Dacă le plasează în a doua jumătate a listei atunci şansele sunt mai mici ca în fracţiunea din parlament să ai femei.”

Europa Liberă: Dar nici acum nu există siguranţa că va fi reglementată plasare pe listă.

Liliana Palihovici: „Amendamentele au fost făcută în timpul dezbaterii în prima lectură. Toţi deputaţii care au participat la discuţii au susţinut amendarea acestei legi.”

Europa Liberă: Deci există siguranţa?

Liliana Palihovici: „Da, dar 100% aş putea să v-o spun atunci când preşedintele şedinţei va pune la vot amendamentul dat. Cred că acest amendament va lua mai mult de 51 de voturi.”

Europa Liberă: Dacă nu va acumula suficiente voturi, va avea vreun efect această lege?

Liliana Palihovici: „Dacă nu, ar fi o obligaţie şi un instrument în mâinile CEC de a cere de la partide să respecte această cotă, dar nu cred că ar avea prea mare impact în formarea listei dacă nu venim şi cu amendamentele date.”

Europa Liberă: Totuşi credeţi că trebuia să se meargă pe 30 sau 40% indiferent ce proiect?

Liliana Palihovici: „Atunci când am pregătit proiectul am făcut o analiză a predispunerii votanţilor din Parlament. Deputaţii erau predispuşi să accepte 30%. Cât de mult nu mi-aş dori să avem 40 sau 50% această modificare se poate produce numai prin votul a 51 de deputaţi. Deci, nu avea rost din start să pun un procent care ştiam că nu are nici o şansă să treacă.”

XS
SM
MD
LG