Linkuri accesibilitate

Vasile Bumacov: „știu, oamenilor le este foarte greu, dar trebuie să caute piață de desfacere...”


Cu ministrul agriculturii despre soluțiile căutate de guvern pentru a compensa pierderile suferite de agricultori ca urmare a sancțiunilor ruse.

Europa Liberă: Domnule ministru, înţeleg că Uniunea Europeană intenţionează să urgenteze aplicarea provizorie a prevederilor Acordului de Asociere cu Republica Moldova pentru ca ţara să obţină beneficii imediate de pe urma acestuia. Se pare însă că soluţiile durabile ar trebui să le identificaţi dumneavoastră, cei care sunteţi la guvernare. Ce întreprindeţi la acest moment?

Vasile Bumacov: „Sigur, sunt soluţii. De fapt, domnul prim-ministru a început negocierile mult mai devreme, dar mulţi dintre partenerii de dezvoltare au spus că, odată ce acest lucru nu s-a întâmplat, nu au posibilitate să identifice aceste surse.”

Europa Liberă: Adică nu s-a întâmplat impunerea embargoului?

Vasile Bumacov: „Până la impunea embargoului. Acum, când s-a impus embargoul, au început iarăşi negocierile. Se duc negocieri pe trei direcţii, care au fost punctate foarte clar astăzi de domnul prim-ministru. Vorbim cu Comisia Europeană şi cu delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova despre suplinirea Fondului de Subvenţionare a Agriculturii în acest an, pentru a avea un coeficient nu mai mic decât anul trecut.”

Europa Liberă: În timp ce dumneavoastră, cei din executiv, căutaţi soluţii pentru a face cât mai rapid accesibilă piaţa comunitară, majoritatea producătorilor se plâng că nu ar fi pregătiţi să-şi reorienteze producţia pe piaţa europeană, începând cu această toamnă. Subvenţiile, spun ei, ar fi colacul de salvare. De unde bani, domnule Bumacov? Ce veţi face ca să-i împăcaţi pe toţi?

Vasile Bumacov: „Să putem plăti subvenţiile totalmente, tuturor celor care au investit în agricultură.”

Europa Liberă: Dar ele sunt mici...

Vasile Bumacov: „Nu. Sunt sume foarte mari, sunt foarte importante.”

Europa Liberă: Şi per total care este suma subvențiilor oferite?

Vasile Bumacov: „Noi încercăm să găsim vreo 200 de milioane de lei ca să putem completa Fondul de Subvenţionare. Doi – astăzi am avut o întrevedere cu reprezentantul Băncii Mondiale şi rugăm să găsească surse pentru a compensa în acest an pierderile celor care au crescute fructe şi vor suferi pierderi, aşa cum am procedat după seceta din 2012, să avem compensările. Poate nu au fost tare mari, dar extrem de suficiente. Şi s-a văzut că rezultatele au fost foarte bune.”

Europa Liberă: Domnule Bumacov, ce face producătorul cu marfa?

Vasile Bumacov: „Marfa va trebui oricum vândută. Agricultorii o vor vinde, dar o vor vinde la un preț mai mic decât cel care ar fi fost, dacă nu era această interdicție. Iată această diferență noi căutăm posibilități să o subvenționăm. Și trei – domnul prim-ministru vorbea că se va discuta cu băncile din Republica Moldova să examineze posibilitatea reeșalonării datoriilor pe care le au agricultorii la bănci. Agricultorii ne-au spus clar ieri: dacă aceste trei lucruri vor fi rezolvate, vom reveni la normal.”

Europa Liberă: Vedeți că la mijloc e doar luna august, într-o lună e foarte greu să te reorientezi de pe o piață pe alta și moral, și tehnic.

Vasile Bumacov: „Odată ce sursele vor fi identificate și vom fi capabili să spunem că avem acești bani…”

Europa Liberă: Și când ajung acești bani la producători?

Vasile Bumacov: „Uitați-vă, exact aceeași situație a fost în 2013. Le-am spus agricultorilor: noi avem bani să vă compensăm o parte din cheltuieli, semănați grâu, semănați porumb. Și în 2013 am avut cea mai mare creștere în domeniul agricol fiindcă oamenii au crezut și ulterior și-au primit banii. Da, s-au împrumutat, au depus efort și au rezolvat această problemă. Când vom avea banii, îi vom declara și îi vom ruga pe agricultorii noștri să găsească soluții, chiar dacă vând în pierdere, că noi vom compensa o parte dintre aceste pierderi.”

Europa Liberă: Dacă Vasile Bumacov ar fi producător, ce ar întreprinde el pe moment?

Vasile Bumacov: „Dacă eram eu producător, m-aș fi ocupat cu chestia aceasta de anul trecut, fiindcă noi de anul trecut...”

Europa Liberă: Nu, dacă ați fi nimerit în acest impas, acum, ce ați fi făcut?

Vasile Bumacov: „Eu știu, oamenilor le este foarte greu, dar trebuie să caute piață de desfacere, trebuie să vândă producția, dacă nu o vor vinde în stare proaspătă, să găsească modalități să vândă la procesare, să meargă în România, să discute cu cei din Cehia, să discute cu altcineva. În primul rând, dacă erau organizați în asociații, era mult mai ușor acum. Uitați-vă, Moldova Fruct, dacă este bine organizată, este președintele Gorincioi, care negociază. Astăzi a negociat cu cei din România, negociază cu cei din Cehia ș.a.m.d. Deci, se caută soluții și vom găsi soluții. Important este să le spunem oamenilor că îi vom ajuta și să fim siguri de acest ajutor.”

Europa Liberă: Șeful guvernului, domnul Leancă, spunea că poartă discuții și cu Comisia Europeană, și cu parteneri de la București, de la Varșovia, din Germania, astfel încât să puteți diminua acest efect al deciziei luate de Moscova, care a pus restricții pentru exportul fructelor, în primul rând. Sau pe moment miza cea mare rămâne totuși a fi UE?

Vasile Bumacov: „Ieri seara am stat și am discutat până târziu cu cei care au venit. Fiindcă de la Bruxelles ieri au venit oameni imediat, ca să vadă cu ce ne pot ajuta.”

Europa Liberă: Cine a venit? Experți?

Vasile Bumacov: „Au venit specialiști, au venit oameni responsabili de domeniu, s-au informat despre situația reală și vor discuta la Bruxelles care poate fi susținerea.”

XS
SM
MD
LG