Linkuri accesibilitate

O victorie psihologică pentru Hamas


O baterie de rachete Irom Dom de la aeroportul Ben Gurion (Tel Aviv)
O baterie de rachete Irom Dom de la aeroportul Ben Gurion (Tel Aviv)

Administrația pentru Aviația Civilă, urmată de alte linii aeriene, Air France, Lufthansa si KLM, si-a suspendat temporar zborurile spre Israel.

Administratia Americana pentru Aviatie Civila a decis sa interzica timp de 24 de ore zborurile unor linii aeriene pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, dupa ce un proiectil din Gaza a aterizat in apropiere. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Fara indoiala ca este o masura, care se doreste prudenta dupa cele intimplate in Ucraina cu avionul companiei malayeziene, doborit o racheta sol-aer, la originea careia se banuieste ca s-ar fi aflat separatistii pro-rusi. Cele intimplate in estul Ucrainei par din nefericire sa fi dat idei si-n alte zone de conflict, ceea ce multiplica potentialul devastator al acelui incident. Fapt este ca nici o autoritate de aviatie din lume nu-si mai poate permite sa ignore indicii de acest gen, dupa ce sute de pasageri si echipajul au murit in Estul Ucrainei.

Pentru Hamas, gruparea militanta islamista, care controleaza Gaza si lupta cu Israelul, decizia administratiei americane este o victorie psihologica, pentru ca da o lovitura economica si de imagine inamicului. Israelul considera decizia socanta si spune ca ea este o recompensa oferita terorismului.

La inceputul zilei de ieri, Departamentul de Stat a avertizat cetateni americani sa nu calatoreasca in Israel, Cisiordania si Gaza, din cauza violentelor din regiune. Apoi a urmat interdictia impusa de Administratia pentru Aviatia Civila, careia i-au urmat alte linii aeriene: Air France, Lufthansa si KLM si-au suspendat temporar zborurile. Autoritatile americane au interzis zborurile timp de 24 de ore dupa ce companii americane Delta, American, United si US Airways isi anulasera zborurile.

Ministrul israelian al transporturilor a ripostat, revoltat de hotarire. Un membru al Parlamentului israelian a acuzat Statele Unite de ipocrizie, pe de o parte cerind tarii sale sa inceteze ostilitatile si pe de alta parte interzicind zborurile in tara. „Daca este periculos pentru americani si avioanele lor sa vina in Israel, atunci cu siguranta trebuie sa continuam lupta pentru a ne proteja de Hamas” – a spus Dov Livman. Compania israeliana El Al a mentinut zborurile, asa cum a facut-o si in timpul razboiului Golfului din 1991, cind Saddam Hussein a atacat Tel Aviv si Haifa cu rachete Scud. Fostul primar al New Yorkului, David Bloomberg a decis sa zboare in Israel cu El Al pentru a dovedi ca nu exista primejdie si ca teroristii nu trebuesc recompensati.

XS
SM
MD
LG