Linkuri accesibilitate

Monica Macovei: „nu puteam lăsa să se ducă de râpă proiectul integrării, trebuie să extindem spațiul democratic”


La Chiinău în martie anul acesta
La Chiinău în martie anul acesta

Un bilanț a cinci ani de activitate cu fosta șefă a Delegației UE-R. Moldova.

Când Monica Macovei prelua în urmă cu cinci ani, în numele PPE (Grupul Partidului Popular European din Parlamentul European), șefia Delegației pentru Moldova, puțini pariau pe destinul european al celei mai sărace țări europene. La lista scurtă a extinderii aspirau atunci Balcanii de Vest, în nici un caz o țărișoară încă monitorizată de Consiliul Europei, cu un conflict teritorial nerezolvat și cu trupe rusești pe post de „pacificatori”. Cand a izbucnit criza din Ucraina, care a culminat cu anexarea Crimeii, a pus presiune deopotrivă pe guvernul de la Chisinau (pentru reforme) și pe oficialii europeni pentru accelerarea apropierii Moldovei de Uniunea Europeană. În cinci ani, două obiective atinse: liberalizarea vizelor și semnarea Acordului de Asociere. Europarlamentara PDL Monica Macovei, fosta șefă a Delegației UE- R. Moldova, despre frământările din trecut, provocările din prezent si temerile pentru viitorul european al R. Moldova într-un interviu exclusiv cu Iolanda Bădiliță.

Europa Liberă: Monica Macovei, Comisia Europeană are un nou președinte, de centru-dreapta, și Parlamentul European are un nou președinte, de centru-stânga. Pare că avem echilibrul parlamentar democratic ideal.

Monica Macovei: „Da, și astfel de înțelegeri politice se fac întotdeauna, vorbim de 28 de state membre, vorbim de 750 de europarlamentari, vorbim de Parlamentul European unde sunt reprezentați și socialiștii, și cei de dreapta, și liberalii, și mulți, mulți alții. Însă țin să precizez că în a doua jumătate a acestei legislaturi, vom avea un alt președinte al PE, să vedem cine va fi. Nu va fi tot de la socialiști, în nici un caz.”

Europa Liberă: Dl Junker, noul președinte al Comisiei Europene, a avut, după confirmarea sa în Parlament, un discurs care pare că a muțumit pe toată lumea. A avut și accente social-democrate, atunci când a spus că economia trebuie să lucreze pentru cetățeni, și nu invers, a avut vorbit însă și despre o înghețare a extinderii în următorii cinci ani. Acestea fiind datele, care este perspectiva Moldovei in raporturile sale cu UE, pentru următorii cinci ani, după ce ea a semnat și ratificat Acordul de Asociere.

Monica Macovei: „Eu știu că în 2015 Republica Moldova va depune cerere de aderare la UE, ceea ce înseamnă că se deschid capitolele de negociere și toată lumea trece la muncă, agricultură, competiție, comerț, justiție, administrație, și asta este bine, pentru că asta schimbă țara.

Apoi urmează primirea statutului de candidat, data la care se încep negocierile, toate acestea fiind stabilite de Consiliul (UE). Eu, din ce am vorbit cu premierul Leancă, Moldova și-a propus să devină membră în cinci ani, adică în 2019. Nu stiu dacă a vorbit cu dl Junker despre asta. Dar dacă R. Moldova intra în UE în cinci ani este foarte bine. Ar face tot drumul ăsta mult mai repede decât România. Referitor la declarația dlui Junker: există o stare a populației, mai ales din Europa de vest, de nord, care nu e favorabilă extinderii. Eu vreau să vă spun că viața se schimbă și condițiile se schimbă. Am avut revoluțiile din Africa, am avut agresiunea armată a Rusiei, deci foarte multe lucruri se schimbă și se pot schimba în acești cinci ani.”

Cu europarlamentara Monica Macovei un bilanț a cinci ani de activitate prin Delegația UE-R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:21:39 0:00

Europa Liberă: Așa cum nimeni nu și-ar fi închipuit acum cinci ani că Moldova va semna Acordul de Asociere...

Monica Macovei: „Da, o să vorbim și de acești ultimi cinci ani. Revenind la declarația dlui Junker, vă pot spune că dacă se întâmplă ceva care impune o protecție politică a R. Moldova sau a altui stat, atunci trebuie făcut pasul de a lua aceste state în interiorul UE. Ori le lași în spațiul de dictatura, spațiul rusesc, ori le iei in spațiul de democrație al UE. Așa încat poate intra in 2015, dar poate si mai devreme, dacă se schimbă situația din regiune, pentru protecție.”

Europa Liberă: În acești ultimi cinci ani ați vizitat foarte des Moldova, v-ați luptat aici, in PE, pentru Moldova...

Monica Macovei: „Și acolo.”

Europa Liberă: O bună parte din acest rezultat vi se datorează. Ce a fost cel mai greu în acești cinci ani?

Monica Macovei: „Am început cu Moldova în 2009, imediat după alegerile care au dat guvernul pro-european, Alianța Pro-Europeană, și am adus-o până aici. Socialiștii și-au dorit delegațiile cu Moldova și cu China. A doua delegație după China ei și-au dorit Moldova. Și mie imi este teamă.”

Europa Liberă: Da, dar fiind vorba de deputații români, este de inteles interesul pentru Moldova.

Monica Macovei: „Da, dar noi vorbim despre negocierile dintre PPE și S&D. Acolo a ales Schulz. Prima lui alegere a fost China și apoi Moldova. Nici măcar Rusia.”

Europa Liberă: Delegația din România este una puternică. Mă îndoiesc că nu au discutat în interiorul Grupului Socialist.

Monica Macovei: „Sigur, l-o fi sunat [Victor] Ponta. Totuși este a doua pe listă. Și PPE-ul o avea pe lista sa. Dar să revin. Deci am preluat Delegația in 2009, când abia venise la putere guvernul pro-european, și am adus-o până astăzi, când e ratificat deja Acordul de Asociere.

Am trecut prin intrarea PLDM-ului în PPE, pentru că nu erau, și m-am ocupat personal de asta, apoi, am tinut aproape să își facă treaba cu planul de liberalizare a vizelor, și avem liberalizarea vizelor, în fapt, din 28 aprilie, parafarea Acordului de Asociere, semnarea acestuia, și intrarea lui in vigoare.

Trebuie să vă spun că am contribuit major pentru fiecare din aceste lucruri, cu multe nopți nedormite, cu probleme ivite peste noapte. Nu stiu de unde, dar pot sa imi inchipui... In ultima zi de plenară a fostei legislaturi, 17 aprilie 2014, la insistența mea, Grupul PPE a introdus intr-o rezolutie doua prevederi esentiale pentru R. Moldova, Ucraina si Georgia: PE își dă acordul ca R. Moldova să aplice imediat Acordul de Asociere o data ce va fi semnat (si noi nu stiam ce se intampla peste vara, ce Parlament va fi etc.) și dreptul de a face cerere pentru a deveni membru al UE in baza Art. 49 dintr Tratat, care apare pentru prima oară într-un document al PE.

Grupul Socialist din PE a refuzat. M-am dus la ei, inclusiv la colegii din România. Grupul Socialist nu a semnat deloc această rezoluție, care condamna și ce face Rusia in Ucraina. De asta spun că am temeri pentru ce se va întâmpla. Nici grupul liberal (ALDE) nu a semnat-o, însă delegația română din ALDE, da. Colegii liberali români au avut un altfel de comportament față de ALDE.”

Europa Liberă: O altă dificultate cu care sunt convinsă că v-ați confruntat a fost chestiunea transnistreană. Ați fost in permanență nemulțumită de formatul de negociere 5 plus 2, dar nimic nu s-a schimbat.

Monica Macovei: „Eu nu cred că acest format de negociere va duce la ceva. Când și când duce la mici măsuri și menține status-quo-ul, adica situația de acum.”

Europa Liberă: Rusia tocmai ce a înghețat negocierile.

Monica Macovei: „Da. Eu m-am dus de multe ori în regiunea transnistreană, și sunt in permanentă legătură cu profesorii de la cele opt școli de limbă română de acolo. I-am și sprijinit cu tot ce am putut. M-am dus inclusiv la Sovietul Suprem din regiunea transnistreană, și dintr-o jumătate de oră, am stat de fapt două ore, în care am cerut să îi dea directorului Scolii „Lucian Blaga” ștampila si banii. Și, de la „nu”, s-a ajuns la „încercăm”, și i-au dat-o după 2-3 săptămâni. Și săptămâna viitoare vine un grup de elevi și profesori români din regiunea transnistreană în România și mă întâlnescu cu ei. Vin și au o scoală de vară mai multe zile în mai multe orașe.”

Europa Liberă: De ce nu mai vreți să fiți în delegația UE-Moldova?

Monica Macovei: „Nu e vorba că nu mai vreau. Eu mi-am terminat mandatul. În cinci ani de zile, de la zero la ratificarea Acordului de Asociere și liberalizarea vizelor”...

Europa Liberă: V-ați atins obiectivele, adica?

Monica Macovei: „Da, mi-am atins obiectivele. Pașii pe care i-a făcut Republica Moldova, pe care, uneori, eu i-am determinat. Da, obiectiv atins! Mai departe, eu voi sprijini în continuare Moldova, indiferent cine va conduce această delegație. O voi sprijini politic, și în toate felurile R. Moldova, pentru ca o fac din credință, din suflet, din pasiune, și pentru că eu chiar cred că trebuie să intre în Uniunea Europeană. Nu va fi din partea mea vreo dispută politică. Voi sprijini Moldova și fără să fiu în delegație. Sunt acum membru în Delegația cu SUA. O delegație importantă și pentru România, și pentru R. Moldova.”

Europa Liberă: Întorcându-ne la regiunea Transnistreană și la noțiunea de „divorț civilizat” pe care o promovează așa zișii lideri de acolo. Cum s-ar putea traduce în termeni practici această noțiune?

Monica Macovei: „O înțelegere politică, evident, asta înseamnă divorț civilizat. Dar după părerea mea nu se va face nici o astfel de înțelegere în acest an.”

Europa Liberă: Dar nu excludeți un astfel de scenariu.

Monica Macovei: „Rămâne să vedem cum evoluează condițiile politice. Sunt foarte multe necunoscute. Să vedem ce face Federația Rusă. Vedeți, peste noapte putem afla că s-a mai invadat un teritoriu sau s-au retras dintr-un teritoriu. Eu insist pe integritatea teritorială a Republicii Moldova. Toate rezoluțiile noastre (PPE- n.r.) au cerut asta. Nu sunt de acord cu cei care spun că istoric Transnistria nu a fost a Moldovei, așa cum nici Crimeea nu a fost a Ucrainei.”

Europa Liberă: Crimeea a aparținut înaintea rușilor Imperiului Otoman...

Monica Macovei: „Și ce facem acum? Dacă vom continua așa să modificăm toate granițele aruncăm Europa într-un nou război. Am stabilit o dată, printr-un tratat international că astea sunt granițele. Ca să fie pace și să mergem înainte. Acum rușii fac ce fac in Ucraina. Dacă vor face la fel in Transnistria sau Găgăuzia? Știți ca unul dintre vicepreședinții Delegației cu Moldova (eu eram președintă și aveam doi vicepreședinti), dna Tatiana Zdanoka, care vine din minoritatea rusă din Letonia, în timpul referendumului din Crimeea și a celui din Găgăuzia, a fost pe toate televiziunile rusești îndemnând lumea să voteze „DA” la referendum. Spunea că UE este un lucru rău, îndemnând populația să refuze UE.”

Europa Liberă: UE, care îi plătește lunar 7 mii de euro, ca europarlamentar, e un lucru rău...

Monica Macovei: „Discursul lui Putin. Deci vine această delegație care este a Parlamentului European, care are o strategie politică: vrea relații cu R. Moldova și o ajută în parcursul său european. I-am spus că ceea ce susține ea este exact contrariul. Dacă nu crezi in politicile UE, de ce mai vii? Acesta este sabotaj. Am citit in presă că este cercetată ca fiind agent sovietic. Nu stiu dacă este adevărat sau nu. Am citit in presă. Verzii (Grupul verzilor din PE - n.r.) in primăvara au zis ca o exclud după ce a făcut ce a facut in Crimeea. Nu inteleg de ce nu au făcut-o?”

Europa Liberă: Au nevoie de voturi, știți că puterea unui grup stă în numărul de membri.

Monica Macovei: „Bine, dar exista o limită, ai niste principii. Eu nu as lua o astfel de persoana pentru un vot. Si s-ar putea sa fie si altii ca dna Zdanoka în PE. Și agenți ai Federației Ruse, și ai altor servicii, ai industriilor.”

Europa Liberă: Lobby-isti... Dar să vă mai intreb ceva: în toamnă vor avea loc alegeri in Moldova. Un scenariu: dacă cei care vor avea mai multe voturi vor fi comuniștii, este o garanție pentru parcursul european al R. Moldova faptul că Acordul de Asociere este deja semnat si ratificat. Altfel spus Moldova merge către UE indiferent cine vine la putere?

Monica Macovei: „Va fi mai greu. Problema este că PCRM-ul și-a schimbat discursul în ultimul timp. Acum spun că susțin integrarea europeană. Eu nu cred. Așa spunea și in 2008. Erau vorbe goale. Nu cred în acest discurs pe care si l-a schimbat si nu cred că va face așa.

Apoi, nu are cum să aiba majoritate după alegeri. Poate să ia cele mai multe mandate - din cele 101, câte sunt in total, sa ia 40. Astfel ceilalti pot face o coalitie ca si până acum. Deci nu as paria ca va fi la conducere PCRM. Sper că PD-ul, dl președinte Lupu si ceilalti să nu treacă de partea PCRM-ului, că au tot declarat că sunt pentru integrarea europeana.

Acordul semnat si ratificat este o garanție, dar nu una de 100%. Poate sa vină o forță politică care să spună că nu vrea să meargă mai departe, și să nu depună cererea de aderare la UE. Leanca a spus, a anuntat deja că o va face. Daca castigă PCRM-ul - fapt de care mă indoiesc - nu cred că va depune cerere de membru UE. Sau va face una prin față si alta prin spatele usilor inchise. Dar haideti să influențăm cu gandul nostru bun, ca să avem o alianta europeană. Dupa acești cinci ani de eforturi extraordinare ale guvernelor Filat și Leancă, după ce am făcut toti impreună pentru R Moldova, nu puteam lăsa să se ducă proiectul integrarii de râpă. Trebuie sa extindem spatiul democratic.”

XS
SM
MD
LG