Linkuri accesibilitate

„Transparenţa mass-media, vot de ochii lumii” (Adevărul)


„Incompetenţa actualei conduceri a RMN în domeniul economic” (Dniester.ru).

Într-un comentariu publicat pe pagina electronică a cotidianului „Ziarul Naţional”, Nicolae Negru scrie despre legea trecută vineri de primă lectură prin care autorităţile spun că vor să pună în concordanţă legislaţia naţională şi prevederile legate de statutul special al Autonomiei găgăuze. Pentru autor este greu de înţeles graba cu care proiectul a fost adoptat în prima lectură, fără a fi trecut prin comisiile Parlamentului.

În proiect se vorbeşte despre „terenuri agricole aflate în proprietatea Autonomiei Găgăuze”, ceea ce ar fi doar una din erori, după părerea comentatorului. Sigur, documentul poate fi util „ca un început de discuţie” dintre Chişinău şi Comrat, opinează Nicolae Negru, dar lucrurile serioase nu se fac din fugă şi, cu atât mai mult, urmărindu-se interesul vreunui partid. Dacă se pleacă de la o premisă falsă, se ajunge la o concluzie greşită, mai scrie Negru şi continuă: „Dacă nu se pune diagnosticul corect, tratamentul poate ucide, oricât de nobilă ar fi pornirea deputatului Dumitru Diacov, care a insistat asupra adoptării acestui proiect redactat în pripă. Trebuie făcută o distincţie clară între ceea ce doreşte Comratul (manipulat de Moscova) şi ceea ce e acceptabil, e constituţional, e în folosul Republicii Moldova. Între compromis şi prostie sau interes de partid este totuşi o diferenţă.”

Transparenţa mass-media, vot de ochii lumii” – este titlul unui articol semnat de Valentina Basiul în „Adevărul”. „Parlamentul a votat în primă lectură un proiect de lege ce ar trebui să-i scoată din umbră pe proprietarii de posturi radio şi TV. Experţii susţin că astăzi nu există voinţă politică pentru a-i developa pe beneficiarii politici ai acestor instituţii, iar transparenţa proprietăţii mass-media va trebui să mai aştepte”, arată autoarea.

În articol este citată deputata liberală Corina Fusu care şi-a exprimat, între altele, speranţa că proiectul de lege va fi votat în a doua lectură în septembrie „ca în campania electorală să fie deja în vigoare şi să ne fie de folos”.

Pe de altă parte, Petru Macovei, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente (API), a remarcat că „transparenţa proprietăţii mass-media va trebui să mai aştepte” deoarece, în cel mai fericit caz, proiectul va fi votat în lectură finală înainte de intrarea în campania electorală, iar asta înseamnă că vom afla cine sunt proprietarii de media abia în mai anul viitor”.

Portalul „ABC news” citează un interviu acordat de fostul şef al securităţii de la Tiraspol, Vladimir Antiufeev, numit recent în postul de „vicepremier” al autoproclamatei republici populare Doneţk, oferit publicaţiei moscovite „Nakanune”. „Ceea ce se cheamă în prezent statul Ucraina, - susţine în interviu Antiufeev, care este dat în urmărire până şi în regiunea transnistreană - este un proiect al SUA. Uniunea Europeană nu are nevoie de o astfel de Ucraina săracă şi cu probleme. SUA văd Ucraina ca pe un stat militarist, în fruntea căruia stau conducători hrăniţi de americani, care luptă în permanenţă cu Rusia. Dar această juntă nu va mai lupta mult. Va fi distrusă din temelii”.

Portalul „Dniester.ru” publică un interviu cu politologul transnistrean şi „ex-candidatul pentru funcţia de Preşedinte al Transnistriei”, Andrei Safonov care vorbeşte, între altele, despre „incompetenţa actualei conduceri a RMN în domeniul economic”. „Ca mod de gândire, după cum se poate vedea, preşedintele RMN şi anturajul său puţin numeros sunt în domeniul economic occidentalişti-monetarişti”. Potrivit lui Safonov, dl Şevciuk şi anturajul său ar aplica „reţetele clasice ale FMI şi BM”. „Pur şi simplu în Moldova asemenea măsuri sunt aplicate sincer, pe faţă, iar în cazul nostru, autorităţile, în virtutea necesităţii politice, recurg la retorica euroasiatică”, mai afirmă Safonov în interviul difuzat de Dniester.ru.

XS
SM
MD
LG