Linkuri accesibilitate

Ce spun ziarele rusești despre avionul malaezian doborît în estul Ucrainei


O revistă a presei rusești alcătuită de corespondentul Europei Libere la Moscova Tom Balforth.

Traducere și adaptare de Lucian Ștefănescu.

În ciuda dovezilor din ce în ce mai multe că rebelii sprijiniți de Moscova sînt vinovați de doborîrea zborului MH17 al companiei Malaysian Airlines, presa tipărită din Rusia zugrăvește o imagine foarte diferită.

Unii pretind că avionul a fost doborît de armata ucraineană, care a confundat avionul de pasageri cu un aparat militar. Alții spun că la bordul aparatului malaezian ar fi avut loc un atac terorist.

„Komsomolskaya Pravda”: E puțin probabil ca separtiștii să fi doborît zborul MH17

Cotidianul „Komsomolskaya Pravda” a publicat un articol intitulat „Cine a tras racheta Buk?”, semnat de comentatorul pe teme militare Viktor Baraneț, care afirmă că e puțin probabil ca separatiști pro-moscoviți să fi doborît avionul malaezian. Cel mai verosimil scenariu, scrie Baraneț, este că avionul de pasageri a fost doborît de armata ucraineană, care l-a confundat cu un avion militar rusesc.

Susținînd că numai o rachetă sol-aer de tip Buk ar fi putut lovi un avion aflat la 10.000 de metri altitudine, Barents subliniază că Ucraina are 75 de sisteme Buk în arsenalul său, și că există un post de apărare antiaeriană la 40 de km depărtare de Donețk.

„Dacă ne gândim că propaganda ucraineană a alimentat în mod constant teama de o 'invazie' rusească pe uscat și din aer, nu putem exclude că o unitate de apărare antiaeriană ucraineană ar fi putut doborî Boeing-ul malaezian din greșeală, confundînd semnalul de pe ecranul radar cu un avion rusesc”, scrie Barenț.

Barenț mai scrie că în iunie rebelii au capturat o instalație Buk ucraineană, dar care era în stare proastă și incompletă.

În sfîrșit, Barenț argumentează că rebelii nu au specialiști care să manevreze o tehnologie atît de avansată.

„Nezavisimaya Gazeta”: Confundat cu un avion militar rusesc

Un editorial din cotidianul „Nezavisimaya Gazeta”, intitulat „Boeing-ul doborît: Doar faptele” spune că doborîrea zborului MH17 este „preludiul la începutului unui nou Război Rece”.

Editorialistul susține că zborul MH17 ar fi putut fi doborît sau de un sitem Buk sau de avioane de vînătoare Suhoi, despre care pretinde că ar fi zburat alături de avionul de pasageri. El adaugă că e prea devreme să se excludă un atac terorist, și afirmă că racheta sol-aer nu a fost trasă din Rusia, pentru că ar fi fost prea departe de țintă.

„Astfel încît nu putem să excludem că Boeing-ul malezian nu a fost confundat cu un avion al forțelor aeriene rusești”, susține editorialistul de la „Nezavisimaya Gazeta”.

Același editorialist notează cîteva „fapte contradictiorii” legate de acuzațiile că avionul a fost doborît de rebeli separatiști cu ajutorul unui sistem Buk.

De exemplu, atunci când separatiștii au anunțat că au capturat un sistem Buk de la armata ucraineană, procurul general al Ucrainei Vitali Iarema a negat acest fapt.

Editorialistul pune de asemenea sub semnul întrebării acuzațiile oficialităților de la Kiev că sistemul Buk folositd de rebeli ar fi fost adus pe teritoriul ucrainean din Rusia - separatiștii, scrie autorul articolului citat - ar fi avut probleme cu operarea unui sistem atît de avansat.

„Moskovsky Komsomolets”: Spațiul aerian ucrainean, responsabilitatea Ucrainei

Cotidianul de largă circulație „Moskovsky Komsomolets” citează un expert în securitatea transporturilor aeriene de pasageri cu declarația că chiar și dacă se dovedește că rebelii sînt responsabili de doborîrea zborului MH17, Ucraina este „responsabilă legal” pentru că a permis unui aparat civil să zboare deasupra unei zone de conflict militar.

„Dacă o țară nu e capabilă să garanteze securitatea zborurilor deasupra teritoriului ei, atunci ar trebui să-și închidă spațiul aerian, indiferent de restricțiile de înălțime. După cum știm, autoritățile ucrainene au impus restricții zborurilor în funcție de înălțime, drept pentru care avionul a zburat mai sus, dar tot s-a prăbușit ”, spune expertul citat.

„Argumenty I Fakty”: Fidel Castro spune că ucrainenii au făcut-o

O relatare foarte citită pe pagina de internet a săptămânalului tabloid „Argumenty I Fakty” îl citează pe fostul lider cubanez Fidel Castro cu declarația că autoritățile ucrainee sînt respinsabile pentru doborîrea zborului MH17.

Într-un alt articol de pe pagina sa de pe internet, „Argumenty I Fakty” ajunge la concluzia că dacă zborul MH17 ar fi putut fi doborît numai de un sistem de rachete Buk, o lovitură de pe teritoriul rusesc (ceva ce nimeni nu pretinde că s-a întîmplat) ar fi fost imposibilă din cauza distanței.

Articolul îl citează pe Vladimir Karnozov, identificat drept „expert în securitatea aviatică”, care repetă mesajul prevalent din mass media rusească, anume că rebelii nu au experiența necesară să opereze cu sofisticatul sistem Buk.

Karnozov adaugă că pînă ce ancheta nu e terminată, un atact terorist la bordul zborului MH17 nu poate fi exclus.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG