Linkuri accesibilitate

Admiterea 2014: de ce este stomatologia cea mai scumpă şi pedagogia cea mai ieftină?


Cum se stabilesc taxele anuale la universităţi?

Începând de astăzi şi până pe 31 august, absolvenţii liceelor pot depune actele pentru a se înscrie la o facultate. Pentru această sesiune de admitere sunt prevăzute aproape 20 de mii de locuri, dintre care 6480 cu finanţare bugetară. Cei care vor fi înmatriculaţi în bază de contract, urmează să achite pentru un an de studii o taxă care variază în funcţie de specialităţi, între 4 şi 22 de mii de lei. Cum se stabileşte taxa pentru un an de instruire şi după ce criterii?

Taxele cele mai mari pentru studii le vor avea de plătit candidații care se vor înscrie la universitatea de medicină, la facultați de drept, dar şi la economie. De altfel, viitorii juristi și economiști ar avea şanse reduse să obțina după absolvire angajarea dorită, potrivit unor studii specializate, ceea ce nu-i debusolează pe tineri, la fel cum nu-i intimideaza taxa anuală. Cei de la drept, bunăoara, vor avea de platit 10 mii de lei. Recordul îl deține facultatea de stomatologie cu cota de 22 de mii de lei.

Otilia Dandara, prorectorul Universităţii de Stat spune că taxele nu au cum să se micşoreze la specialităţile unde cererea creşte cu fiecare an. Funcţie de necesităţi, spune ea, ar trebui mărite taxele la specialităţile exacte, însă există riscul de a-i demotiva şi pe cei puţini care vin din interes şi pentru că vor scoate mai puţini bani din buzunar:

„Cât de mare este cererea, pe urmă ţinem cont şi de unele necesităţi pentru că costurile, să zicem la exacte, acolo unde avem laboratoare ar fi mai mari, dar ştiind că piaţa muncii din Republica Moldova are nevoie de specialişti în domeniu şi că copii nu prea sunt orientaţi corect să îşi aleagă o profesie şi dau buluc la drept, încercăm să susţinem şi specialităţile care sunt tradiţionale pentru noi.”

Universităţile sunt libere să stabilească propriile taxe pentru instruire, după care oferta este acceptată de Ministerul Educaţiei. Ultima dată, un catalog al preţurilor a fost stabilit în 2009 şi chiar dacă managerii universitari au cerut majorări, propunerile nu au fost acceptate, spune Nicolae Chicuş, rectorul Universităţii Pedagogice.

Această instituție are cele mai mici taxe, între 3500 şi 5400 de lei. În această sumă, explică rectorul, intră cheltuielile reale pentru întreţinerea unui student, dar fără a include şi o cotă necesară pentru dezvoltarea instituţiei. Nicolae Chicuş zice că aceasta ar fi suma maximă pe care şi-o pot permite părinţii elevilor care vin să înveţe meseria de pedagog:

„La noi contingentul care vine, vin copii de la ţară şi într-adevăr noi ţinem cont de situaţia economică care este astăzi şi de posibilităţile părinţilor de a plăti aceste contracte. Instituţiile care îşi permit să îşi asigure şi o dezvoltare, au pus preţuri mai mari, contingentul care se duce la ei este cu totul altul. Dacă juristul, economistul, inginerul mai simplu se poate amplasa în câmpul muncii în afara Moldovei, un profesor la clasele primare sau la limba română, clar lucru că sfera lui de activitate este în cadrul Republicii Moldova.”

Managerii instituţiilor spun într-un glas că taxele pe care le achită elevii sunt pe de parte apropiate de costurile pe care le suportă instituţiile, statul finanţând aproape dublu un loc bugetar faţă de suma percepută de universitate. Pentru un an costul de instruire al unui student la universitatea de medicină se ridică la 34 de mii de lei, în timp ce taxa maximă este de 22 de mii, spune rectorul Ion Ababii:

„Tot din an în an ni-i jale să ridicăm taxele. Statul ne plăteşte de două ori mai mult decât ne plăteşte un student la noi, cu taxă. Pentru universitate aceasta este o povară grozav de mare şi plătim din contul studenţilor din alte ţări. Noi nu am vrea să luăm contra plată în genere studenţi. La noi în grupă trebuie să fie de la 5 până la 10 persoane, stomatologii nu pot să fie 25 în grupă, şi din cauza aceasta îi aşa de scump şi pentru că îi reţinem pe profesori să nu plece peste hotare.”

În opinia rectorului deşi la medicină taxele ar părea fabuloase, acestea sunt justificate prin utilarea laboratoarelor de care au nevoie studenţii în procesul didactic. După noul Cod al Educaţiei, aprobat recent de parlament, urmează ca Ministerul Educaţiei să preia calcului taxelor şi să definească o metodologie deformare a preţurilor, inclusiv vor fi stabilite limitele pentru cea mai mică şi cea mai ridicată taxă.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG