Linkuri accesibilitate

Statele Unite indică Rusia la originea catastrofei aviatice a avionului malaezian prăbușit în Ucraina


Rachete sol-aer de tip Buk-2 fotografiate în cursul unei repetiții a paradei militare de la Moscova cu ocazia Zilei Victoriei
Rachete sol-aer de tip Buk-2 fotografiate în cursul unei repetiții a paradei militare de la Moscova cu ocazia Zilei Victoriei

John Kerry: „Știm cu siguranțâ cp separatiștii știu să manevreze instalația respectivă și că au învățat să o facă de la ruși; știm că dețin sistemul SA-11”.

Atentatul din Ucraina impotriva avionului malayezian a focalizat atentia comentatorilor politici americani. La Washington au fost făcute declarații importante pe această temă. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Secretarul de stat John Kerry a lasat sa se inteleaga ca Rusia a pregatit separatisti pro-rusi, din Ucraina, care opereaza lansatoare de proiectile SA-11, ca cel banuit ca s-ar afla la originea prabusirii avionului malaezian. „Stim cu siguranta” – a spus Kerry – „ca separatisti stiu sa manevreze instalatia respectiva si ca au invatat sa o faca de la rusi. „Stim ca detin sistemul SA-11”.

Oficialitati americane au spus in ultimele zile ca exista informatii credibile din care rezulta ca o instalatie SA-11 a fost adusa din Rusia, in estul Ucrainei, cu putin timp inainte de doborirea avionului civil. Dar a fost pentru prima data cind o oficialitate americane de rang inalt – John Kerry – a spus ca Rusia ar fi pregatit elemente separatiste pentru a folosi lansatorul de proiectile. Surse de informatii americane arata ca o baza de pregatire ar fi fost creata in apropiere de orasul rusesc Rostov si ca militanti pro-rusi sint invatati sa foloseasca sisteme de armament greu, inclusiv tancuri si rachete cu raza scurta de actiune.

Kerry a cerut derularea unei anchete impartiale, care sa nu fie impiedicata de nici una dintre fortele de pe teren. Seful diplomatiei americane a spus ca se stia ca separatistii au o instalatie SA-11, dar nu a spus explicit ca aceasta a fost furnizata de Rusia. John Kerry a aratat ca culpabilitatile vor fi stabilite legal, dar ca nu exista nici un dubiu ca Rusia ajuta pe militanti, militar si ca au fost transferate arme, inclusiv armament greu.

„Cred ca legaturile dintre Rusia si separatisti sint de netagaduit” – a spus si senatoarea democrata, Dianne Feinstein, care conduce Comisia pentru Informatii. Ea a continuat „Problema se pune, unde este Putin?” Ea i-a cerut liderului de la Kremlin sa-si recunoasca responsabilitatea, fie si indirect, pentru dezastrul aerian. Senatoarea a spus „Cred ca lumea trebuie sa spuna … destul. Cred ca Europa trebuie sa aiba o pozitie unita, cred ca Germania, in particular trebuie sa isi asume un rol de lider si sa continuam cu sanctiunile”.

Deputatul republican de Texas, Michael McCaul, a spus ca incidentul cu avionul malaiezian este un moment de turnura, adaugind: „Cred ca Putin este raspunzator si complice la ceea ce s-a intimplat”. El este de parere ca e important ca Europa sa inaspreasca propriile sanctiuni, adaugind insa ca doar America poate face presiuni semnificative si decisive asupra Moscovei.

XS
SM
MD
LG