Linkuri accesibilitate

Separatiștii pro-ruși împiedică în continuare accesul liber al OSCE la locul catastrofei aviatice din Ucraina de est


La Grabovo, membri ai echipei de inspectori OSCE și separatiști pro-ruși
La Grabovo, membri ai echipei de inspectori OSCE și separatiști pro-ruși

John Kerry i-a comunicat lui Serghei Lavrov îngrijorarea Statelor Unite și a cerut din nou acces liber pentru inspectorii internaționali.

În estul Ucrainei, separatiști înarmați au împiedicat din nou accesul liber al unei echipe de inspectori ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa la locul unde joi s-a prăbușit un avion malezian de pasageri, cu 298 de persoane la bord. Vineri, prima inspecție OSCE fusese, de asemenea, împiedicată.

Echipa OSCE nu a avut acces decât la parte a zonei de aproximativ 25 de km pe care sunt împrăștiate rămășițele avionului de pasageri. Purtătorul de cuvânt al OSCE, Michael Bociurkiw, era citat cu declarția că experții OSCE au inspectat, totuși, sâmbătă zone noi, la care nu avuseseră acces cu o zi mai devreme.

„Sutem civili, neînarmați, și nu sutem în poziția de a argumenta cu persoane cu arme grele”, a mai declarat Bociurkiw, citat de BBC.

Secretarul de stat american John Kerry a avut o convorbire telefonică pe această temă cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, căruia i-a comunicat îmgrijorarea Statelor Unite și a cerut din nou acces liber pentru inspectorii internaționali.

Poziția a fost reluată ulterior de Departamentul de Stat prin purtătorul său de cuvânt: „Ce se întâmplă este inacceptabil și un afront la memoria victimelor”, a declarat, la Washington, Jen Psaki.

Premierul britainic David Cameron
Premierul britainic David Cameron

Într-un comentariu publicat astăzi în „The Sunday Times”, premierul britanic David Cameron avertizează Rusia că va fi ținută responsabilă „pentru că a destabilizat Ucraina”, dacă se adeverește că separatiștii au doborât avionul de pasageri.

Sîmbătă, președintele ucrainean Petro Poroșenko a cerut ca Națiunile Unite să declare grupările separatiste din regiunile Luhansk și Donețk drept „organizație teroristă”.

Doliu la Kuala Lumpur
Doliu la Kuala Lumpur

Guvernul de la Kiev îi acuzase deja pe sepratiştii pro-ruşi că ar încerca să distrugă dovezi de la locul accidentuli „cu ajutorul Rusiei”. Într-o declaraţie oficială se afirmă că „teroriştii, cu ajutorul Rusiei, încearcă să distrugă dovezile unei crime international”.

Guvernul de la Kiev a anunţat și că separatiştii ar fi dus 38 de cadavre la Doneţk, informaţie care nu a putut fi confirmată din surse independente.

Un comandant al separatiștilor a declarat sâmbătă experților OSCE că „oamenii lui” nu s-au atins de rămășițele avionului și că nu au găsit cutiile negre (sistemul de înregistrare a datelor de zbor). El a acuzat Kievul că nu face nimic pentru a se ocupa de recuperea cadavrelor și a cerut ajutorul Moscovei.

la locul catastrofei...
la locul catastrofei...

La Kiev, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național pentru Securitate din Ucraina, Andrei Lîsenko, a declarat că nici autoritățile de la Kiev nu au așa-numitele cutii negre. La o conferință de presă, sâmbătă, la Kiev, Lîsenko a precizat: „confirmăm oficial că nu avem cutiile negre. Nu le avem pentru că separatișii refuză să predea ceva oficialităților ucrainene. Strâng și țin totul” .

Pe de altă parte, șeful Serviciilor de Informații ucrainiene a declarat că „există indicii convingătoare” că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer BUK, lansată de o echipă de cetățeni ruși.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG