Linkuri accesibilitate

Parlamentul a adoptat în primă lectură amendamente la statutul special al UTA Găgăuzia


Parlamentul a adoptat vineri,18 iulie, în prima lectură un proiect de lege prin care codifică un pachet de 20 de legi existente, astfel încât să reflecte statutul special al Unităţii Teritorial-Administrative Găgăuzia. Comuniştii și liberalii nu au votat, proiectul de lege fiind adoptat cu 36 de voturi din 65 de deputaţi prezenţi în sală, informează IPN. În prima lectură proiectele se adoptă cu majoritatea simplă din cei prezenți.

Printre schimbările aduse acum legislației naționale: procurorul UTA Găgăuzia va fi numit de către procurorul-general, după consultarea Adunării Populare a Găgăuziei. Numirea şi eliberarea din funcţie a comandantului trupelor de carabinieri din teritoriu se va face de către Ministerul Afacerilor Interne la propunerea guvernatorului Găgăziei.
De asemenea, Adunarea Populară a Găgăuziei va putea adopta legi locale pentru promovarea şi dezvoltarea tradiţiilor şi obiceiurilor găgăuzilor. Adunarea Populară mai primeşte dreptul de a decide cum să fie amenajat teritoriul UTA Găgăuzia, iar schimbarea destinaţiei terenurilor agricole aflate în proprietatea unităţii teritoriale se va decide tot de către Adunarea Populară.

Schimbările legislative au fost negociate în cadrul grupului de lucru creat după referendumul nerecunoscut din Autonomia găgăuză privind politica exrternă a țării și dreptul Autonomiei la secesiune. Tot in acest grup de lucru s-a propus ca în Parlament să fie numit un reprezentant al Adunării Populare, care să participe la şedinţele plenare. Vicepreşedintele Parlamentului, Sergiu Sârbu, a declarat agenției IPN că aceasta se va face la iniţiativa şefului legislativului şi nu trebuie să se înscrie într-o lege.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG