Linkuri accesibilitate

Invitata rubricii este Invitata rubricii este Virginia Dumitraș, reporter.

Astăzi, pe platforma E-sănătate puteți citi mai multe subiecte despre Campania „Înţelege malpraxisul medical. Tot ce trebuie să conțină o lege”.

Unul dintre subiectele acestei campanii este despre Colegiul Medicilor. Moldovenii care vor denunța un caz de malpraxis la Colegiul Medicilor din Republica Moldova și care nu vor obține sorți de izbândă sunt direcționați nu în instanța de judecată așa cum ar fi corect, ci la Colegiul Medicilor din orice stat UE. Cel puțin asta prevede proiectul Legii Ocrotirii Sănătății, scrie Irina Surdu.

Juriștii numesc cu menajament această prevedere drept o „greșeală legislativă”. Ei spun că acest lucru este imposibil, deoarece în legislația altor țări nu este prevăzută examinarea cererilor cetățenilor din alte state. Un exemplu în acest sens este legea din România, care prevede că plângerea împotriva unui medic se adresează colegiului al cărui membru este medicul. Juriștii atenționează că singura cale de a soluționa conflictul de malpraxis este cea judiciară.

Un alt articol din campanie se referă la faptul că actualul Colegiu al Medicilor din Moldova nu va putea examina cazurile de malpraxis, nici ca modalitate judiciară, nici extrajudiciară. Deși acest lucru este prevăzut în Proiectul de Lege al ocrotirii sănătății care va reglementa malpraxisul, experții explică că acest lucru va fi imposibil. Unul dintre motive este că autorii legii preiau elemente din două sisteme foarte diferite ca și concept și care nu pot fi aplicate în comun. În plus, Colegiul, care este format doar din medici, nu are specialiștii necesari care ar putea stabili mărimea prejudiciilor.

Un alt subiect este despre moldovenii infectați cu hepatita A. În primele luni ale acestui an numărul acestora a crescut semnificativ. Dacă în prima jumătate a anului 2013 numărul cazurilor noi de hepatita A era de 9 persoane, în acest an numărul acestora a ajuns la 29 de cazuri, arată datele Centrului Național de Sănătate Publică. Potrivit specialiștilor, maladia se întâlnește mai des la copii și se poate transmite prin intermediul mâinilor murdare, a fructelor nespălate sau a apei potabile contaminată.

Tot pe E-sanatate puteți citi povestea lui Marcel Ivanov, doctorul din Republica Moldova, care este neurochirurg și chirurg spinal in Mare Britanie. În articol specialistul a vorbit despre condițiile și investițiile care se fac în spitalele din Marea Britanie, dar și despre schimbările ce ar putea îmbunătăți sistemul de sănătate din Republica Moldova.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG