Linkuri accesibilitate

Două flori așezate în calea coasei - Ioana Petrescu și Victor Ponta la Cotroceni (Observatorul cultural)


Romania - newspapers, press, generic, Aug2010
Romania - newspapers, press, generic, Aug2010

Rodica Culcer recomandă trezirea din „mitul” Iohannis (Formula As)

”Doi miei duși la tăiere” – a fost formula cu care un jurnalist a sintetizat prestația de luni, de la Cotroceni, a premierului Victor Ponta și a ministrului său de finanțe Ioana Petrescu, în cadrul unei consultări cu președintele Traian Băsescu.

Un alt comentator, Ovidiu Șimonca, de la săptămânalul „Observator cultural”, îi compară pe cei doi cu ”două flori așezate în calea coasei”. Oricât de melancolică, concluzia e aceeași: înregistrarea discuției despre reducerea contribuțiilor la asigurările de stat îl arată pe premier în exercițiul incompetenței sale. ”Orice om politic are în spate o echipă de consilieri, care lucrează pentru el non-stop. (…) putem spune că premierul Ponta şi ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, nu s-au pregătit deloc şi n-au avut nici o echipă de consilieri pentru întâlnirea de la Cotroceni”, scrie Șimonca.

Fostul lider al Partidului Social Democrat Ion Iliescu a reacționat punând punctul pe i, iar Șimonca îl citează. Ponta e prea tânăr, nu are experiență suficientă, dar deocamdată PSD nu are un candidat mai bun – a spus, în rezumat, fondatorul partidului aflat la guvernare.

„Învăţat să fie mereu mângâiat pe creştet, fără întrebări incomode, lăsat să spună orice, neantrenat în dispute electorale, ţinut pe braţe de Antena 3, Victor Ponta arată ca un candidat nepregătit pentru confruntarea electorală pentru Cotroceni”, este concluzia comentatorului de la „Observator cultural”.

Silviu Sergiu se oprește în „Evenimentul zilei” la ceea ce a declarat șeful statului: dacă Ponta continuă să dezinformeze asupra modului cum au decurs diversele lor întâlniri, va da publicității toate înregistrările. Așa și trebuie, crede jurnalistul, alegătorii au dreptul să știe pe cine ar putea vota la alegerile prezidențiale. El spune că pe rețelele de socializare au existat numeroase reacții de acest fel. Doresc să vadă înregistrările în primul rând ”oamenii președintelui”, însetați de răzbunarea pe Ponta. Ei speră că astfel se va trezi din adormire marea masă tăcută de alegători scârbiți de politică. Dar o doresc la fel de mult și oameni neimplicați în disputele politice, care știu cât de important este ca politicienii de rang înalt să fie competenți. Chiar dacă nu se presupune că, dintr-o dată vor vota cu candidatul dreptei, e posibil ca unii să se mobilizeze la vot. Silviu Sergiu reamintește că premierul Victor Ponta declara nu demult că abia în 2011 a înțeles ce e acela Produs Intern Brut. ”Dacă va ajunge președinte, ce va înțelege Victor Ponta din relații internaționale, geopolitică, sau afaceri europene? (…) Cu siguranță, își va face o grămadă de selfies cu marii oameni de stat ai lumii”.

Există în presa zilei și o opinie în legătură cu Klaus Iohannis, cel pe care îl pregătesc marile partide de dreapta, PNL și PDL, pentru cursa prezidențială. Într-un interviu acordat la săptămânalul „Formula As”, Rodica Culcer recomandă trezirea din ”mitul” Iohannis. Omul ar fi poate un bun prim ministru, dată fiind experiența de primar al Sibiului, dar nu de președinte. În plus, reapropierea dintre PNL și PDL n-ar fi tocmai sănătoasă. PNL a rămas cu aceleași convingeri din vara lui 2012, când aproape a făcut o lovitură de stat împreună cu PSD. Nu și-a schimbat atitudinea, de vreme ce recent au votat în Parlament, spune Culcer, în favoarea unei noi suspendări a președintelui Băsescu pentru presupusele vinovății ale fratelui său.

XS
SM
MD
LG