Linkuri accesibilitate

Cum încearcă Chișinăul să minimalizeze efectele interdicției impuse importurilor de fructe moldovenești în Rusia


Guvernul speră să înceapă un export mai activ de mere proaspete în Uniunea Europeană.

Agenția fitosanitară rusă Rosselhoznadzor a anunțat că interzice de la 21 iulie importul de fructe din Moldova din cauza încălcării repetate a normelor, informează agentia Interfax. Anunțul vine după ce autoritățile sanitare ruse au trimis înapoi în Moldova loturi de caise infestate cu un parazit numit molia orientală. Interfax scrie că restricțiile anunțate astăzi se referă la: mere, pere, gutui, caise, piersici, nectarine, prune și porumbele. Anunțul a fost lansat în timp ce guvernul de la Chişinău se afla într-o şedinţă specială pentru a analiza impactul unor astfel de interdicţii, previzibile în fond, dar şi anticipate de unele informaţii, şi a elabora contramăsuri de minimalizare a lui. Şedinţa a fost cu uşile închise, dar Liliana Barbăroşie a aflat amănunte discutând cu un viceministru, Gheorghe Gaberi, de la agricultură.

Anul trecut, Republica Moldova a exportat, în a două jumătate de an, fructe şi legume de circa 140 milioane de dolari în Federaţia Rusă. Asta ar putea fi şi suma estimativa a prejudiciului pe care l-ar putea suporta Chişinăul în urma embargoului anunţat vineri şi a altora ce ar putea urma.

Dimineaţă, într-o şedinţă specială, guvernul a şi început să elaboreze setul de măsuri prin care şi-ar dori să minimalizeze impactul. Printre acestea, aşa cum ne-a spus Gheorghe Gaberi, vice-ministrul agriculturii, ar fi o solicitare faţă de UE să ridice cotele de export fără taxe, care în cazul merelor, bunăoară, e de 40 de mii de tone, faţă de o producţie anuală de cinci ori mai mare:

„Primul lucru pe care l-am decis este să ne adresăm la Bruxelles să fie anulate cotele. Pentru că avem cerere pentru merele pentru sucuri în Polonia, Austria, România şi nu ne va rămâne loc pentru fructe proaspete care trebuie exportate mai târziu. Şi am valorifica imediat cota cu mere de calitate proastă şi ieftine şi nu ne-ar rămâne pentru celelalte. Dar sperăm că vor fi anulate. Primele semnale arată că ar exista disponibilitate în UE pentru asta.”

O altă măsură prin care guvernul va încerca să ajute producătorii să reziste interdicţiei ar fi procesarea pe loc a fructelor şi legumelor ce nu-şi vor găsi cumpărător în UE, ne-a mai spus oficialul de la ministerul agriculturii. Miercuri guvernul îi va convoca pe cei mai mari procesatori ca să evalueze capacităţile existente, ca şi cele de depozitare. În ultimii ani, din fonduri europene, producătorii au reuşit să construiască mai multe frigidere, triplându-şi capacitatea de depozitare a fructelor proaspete faţă de 2011 de exemplu:

„De exemplu pruna care este destul de sensibilă şi ocupă o pondere mare în exportul în Federaţia Rusă, dacă o putem usca, este o cerere nelimitată pe piaţa UE. Noi epuizăm stocurile de obicei prin luna decembrie. Dacă nu vom putea usca prea mult, mai avem şi capacităţi de depozitare mai mari. Acum, avem posibilitate să depozităm 147 mii tone de fructe, adică triplu faţă de acum trei ani.”

Guvernul mai speră să înceapă un export mai activ de mere proaspete în UE. Deşi insuficiente deocamdată, au apărut mai multe linii de ambalare conforme standardelor europene, ceea ce inspiră optimism demnitarilor de la guvern:

„Se lucrează acum cu reţelele europene care s-au manifeStat disponibile. Până acum nu am avut export pentru că nu am avut linii de sortare, de spălare. anul trecut au apărut primele.”

O altă piaţă scontată în cazul merelor ar fi Ucraina, mai spune Gherghe Gaberi. Chiar şi aşa, atât producătorii locali, cât şi oficialii recunosc că embargoul a prins din nou sectorul nu tocmai pregătit, iar pierderile imediate vor fi enorme. Restricțiile anunțate astăzi se referă la: mere, pere, gutui, caise, piersici, nectarine, prune și porumbele – adică produse pentru care piaţa rusească era una tradiţională până acum.

XS
SM
MD
LG