Linkuri accesibilitate

George Balan: „Agenţii economici din stânga Nistrului pot să se dezvolte prin relaţia cu malul drept al Nistrului şi prin comerţ cu UE”


Podul de la Gura Bâcului
Podul de la Gura Bâcului

Şeful Biroului pentru Reintegrare, în dialog cu Lina Grâu.

Regiunea transnistreană se confruntă cu probleme economice grave, care au dus la reducerea salariilor bugetarilor cu 15 la sută, reținerea plăților sociale și nu au permis majorarea pensiilor începând cu 1 iulie. Mai mult, așa-numitul supliment rusesc la pensii, în valoare de 15 dolari, nu a fost achitat în ultimele luni. Sovietul suprem de la Tiraspol a cerut printr-o scrisoare executivului regiunii explicații în legătură cu aceste întârzieri. Executivul transnistrean recunoaște că Moscova nu a transferat Tiraspolului bani în ultimele luni, dar dă vina și pe Chișinău și Kiev pentru degradarea situației economice, spunând că Republica Moldova și Ucraina au impus o blocadă economică regiunii. L-am întrebat pe șeful Biroului pentru Reintegrare din cadrul Guvernului de la Chișinău, George Balan, ce se întâmplă de fapt în regiunea transnistreană și cum vede evoluția regiunii în continuare:

George Balan
George Balan

George Balan: „Într-adevăr, putem constata o înrăutăţire a situaţiei economice în regiunea transnistreană. Majoritatea parametrilor economici indică o scădere a producţiei, anumite probleme cu plăţile salariilor, anumite reţineri cu transferurile care vin din Federaţia Rusă. Dar în ultima perioada, din nou am început să primim confirmări că aceste transferuri au fost reînnoite şi, în timpul apropiat, acele neajunsuri care existau în plata pensiilor vor fi compensate. Însă chiar şi aceste transferuri ne demonstrează o dată în plus că regiunea transnistreană nu este o regiune auto-suficientă. Ea poate să supravieţuiască şi să existe, în mare măsură, datorită faptului că vin aceşti bani, aceste transferuri. Şi, totodată, confirmă încă o dată dependența puternică a liderilor din regiune de aceste ajutoare. Pentru că imediat ce ajutoarele nu vin, imediat survin câteva deficiențe în plata pensiilor, în plata salariilor, reţineri în plata salariilor, ceea ce destabilizează situaţia în regiune. Asta demonstrează încă o dată în plus pârghiile destul de importante pe care le are Federaţia Rusă în regiune şi puterea sa de a influenţa într-un fel sau altul liderii de acolo”.

Europa Liberă: Care este suma şi din ce constă această asistenţă oferită de Federaţia Rusă regiunii transnistrene? Cât costă Transnistria pentru Rusia?

George Balan: Dacă să ne referim la sumele exacte, acestea nu există. Din diferite surse putem să generalizăm sau să estimăm anumite sume de ajutor sau chiar să utilizăm informaţia pe care o avem din regiunea transnistreană. Reprezentanţii diferitor structuri din stânga Nistrului afirmă deschis şi tare, în diferite interviuri, că acest ajutor se cifrează la circa un miliard de dolari pe an. Considerăm că o mare parte din acest ajutor totuşi se referă la suportul energetic, acest suport prin gaze care implicit creşte datoria Republicii Moldova şi datoria regiunii transnistrene care, la momentul de faţă, reprezintă circa 4,5 miliarde dolari doar pentru regiunea transnistreană pentru consumul de gaze. Banii colectaţi sunt puşi din nou în bugetul regiunii transnistrene, dar pe lângă aceasta mai există încă şi circa 500-600 milioane dolari care sunt transferaţi de Federaţia Rusă pentru diferite programe sociale cum ar fi plata pensiilor, hrana copiilor sau susţinerea bugetarilor din regiune.

Europa Liberă: Tiraspolul a acuzat în ultimele luni, în repetate rânduri, Chişinăul şi Uniunea Europeană de faptul că situaţia de criză din regiune este provocată de o aşa-numită blocadă economică care ar fi impusă odată cu semnarea acordului de asociere. Sunt fondate aceste acuzaţii?

George Balan: Nu, aceste acuzaţii sunt incoerente, nu se bazează pe nicio cifră reală. Declaraţiile politice care s-au făcut cu referire la o careva pretinsă blocadă din partea Ucrainei sau din partea Republicii Moldova pentru producţia din stânga Nistrului au fost combătute, în primul rând, chiar şi de formaţiile statistice care au venit nemijlocit din regiune. Structurile vamale de acolo au arătat că în prima jumate de an a fost o creştere a exporturilor, o creștere de peste 10 la sută, ajungând chiar la 14-17 procente. Pieţele principale de desfacere a producţiei din regiunea transnistreană le-au constituit malul drept, cu circa 35-40 de procente din tot comerţul. Iar dacă ne referim la tot exportul care merge către piețele externe, atunci circa 80 de procente au fost orientate spre Uniunea Europeană. Respectiv agenţii economici din regiunea transnistreană au beneficiat din plin de toate preferinţele comerciale pe care le oferă Republica Moldova şi de care beneficiază Republica Moldova în urma cooperării cu Uniunea Europeană. Respectiv asta e o dovadă în plus că nu există careva blocadă şi toţi agenţii economici din stânga Nistrului şi regiunea pot să se dezvolte şi să crească, din punct de vedere economic, anume prin relaţia cu malul drept al Nistrului, pe interiorul ţării, şi, de asemenea, pe plan extern prin comerţ cu Uniunea Europeană.

Europa Liberă: Administraţia de la Tiraspol a spus de mai multe ori că în perioada cât mai sunt valabile Preferinţele Comerciale Autonome care au fost prelungite pentru Transnistria cu un an şi jumate, până la sfârșitul anului 2015, va încerca să reorienteze comerţul regiunii către CSI, către piaţa Federaţiei Ruse. Credeţi că aceasta este o soluţie, sau totuşi soluţia ar fi să se meargă pe implementarea Acordului de Asociere?

George Balan: În primul rând, acestea sunt nişte declaraţii politice. Politicul nu are de ce să se implice în business. Businessul e o afacere privată şi agenţii economici vor selecta, vor alege ei singuri pieţele care le sunt interesate din punct de vedere al preţurilor, din punct de vedere a perspectivelor dezvoltării şi a prezenţei lor pe aceste pieţe. În prezent, există circa 80 de procente din producţia din regiunea transnistreană care este exportată în Uniunea Europeană. La asta se adaugă comerţul intern care are loc pe malul drept al Nistrului, care are o pondere destul de mare, plus comerțul cu Ucraina care, de asemenea, a semnat Acordul de Asociere cu UE. Practic, regiunea transnistreană este dependentă la 90-95 de procente de piaţa care face parte din Uniunea Europeană sau ţările care au Acorduri de Asociere cu UE și sunt parte a Zonei de liber schimb cu UE. Respectiv, aceste declaraţii politice că o să reorienteze exportul nu sunt viabile. Da, pot fi făcute, dar aici mai degrabă ne amintim de state totalitare, sau regiuni totalitare, sau zone totalitare unde politicul se implică şi dăunează businessului. Sper că aceste declaraţii nu vor afecta businessul şi, de asemenea, că nu vor fi întreprinse câteva acţiuni contra mediului de afaceri din regiune. Și presupun că mediul de afaceri, de sine stătător, va conştientiza şi va vedea unde îi este beneficiul, reieșind din considerentul de eficienţă şi de beneficiu pe care îl poate avea businessul din regiune.

XS
SM
MD
LG