Linkuri accesibilitate

Clădiri în paragină


Urbea îşi schimbă înfăţişarea, deşi se construieşte de multe ori fără discernămînt şi oraşul e sluţit de clădiri în paragină.

Se primeneşte Chişinăul? Cresc vertiginos etajele? Da, urbea îşi schimbă înfăţişarea, deşi se construieşte de multe ori fără discernămînt şi, pe deasupra, oraşul e sluţit de suficiente clădiri în paragină.

Am văzut deunăzi un reportaj, pe sticlă, despre fostul hotel Naţional şi despre fosta cafenea Guguţă, ambele clădiri lăsate de izbelişte. De-a dreptul lamentabilă e situaţia fostului hotel care acum e fief al boschetarilor. Iar cafeneaua sus-pomenită, care e în apropierea cinematografului Patria, a ajuns să arate ca o dărăpănătură. Postul tv, nu ţin minte care, din păcate, ne explica cine sînt proprietarii clădirilor dărăpănate, dar explicaţia era cam sofisticată şi nu am înţeles mare lucru.

Dacă stau să mă gîndesc mai bine, mai există în urbe suficiente ruine asemănătoare. Şi nu undeva la periferia oraşului, ci chiar în centru sau în locuri prin care trec zilnic mii de oameni. De pildă, clădirea dărăpănată de la Botanica, apărută în locul fostului cinematograf Iskra. Demult a încremenit acea construcţie năpădită de vegetaţie. Trec ani de zile pe lîngă o clădire dărăpănată care se află între străzile Columna şi Alexandru cel Bun. Lamentabilă privelişte garnisită cu avertismentul „Pericol! Clădire avariată!” Mai sînt şi altele despre care nu avem timp să vorbim aici.

Există părerea că stăpînii acestor ruine nu vor sau nu pot să construiască ceva şi aşteaptă, uneori ani de zile, o variantă avantajoasă pentru a le vinde. Fireşte, trăim într-o ţară democratică şi respectăm proprietatea privată. Dar atunci cînd în mijlocul oraşului există focare de infecţie, locuri în care oricine îşi poate face nevoile, autorităţile ar trebui cel puţin să-i grăbească pe proprietari să facă tranzacţia care să elimine mizeria. E cel puţin jenant să vezi asemenea clădiri dărăpănate într-o urbe care se integrează viforos în Europa.

XS
SM
MD
LG