Linkuri accesibilitate

„România își dă cu stângul în dreptul la nominalizarea comisarului european” (Hotnews)


Cum renaște în Statele Unite interesul pentru consolidarea democrației și a statului de drept în Europa de Est (revista „22”).

Un articol publicat de Hotnews susține că „eterna ceartă președinte-premier” șubrezește poziția de negociere a României în privința nominalizării comisarului european pentru agricultură. Autorul textului, Claudiu Zamfir, consideră că aparentul consens dintre Traian Băsescu și Victor Ponta, și anume că Dacian Cioloș, comisar european pentru agricultură în mandatul lui Jose Manuel Barroso, trebuie susținut în continuare pentru această funcție, doar acoperă, de ochii lumii, obișnuitele blocaje.

Legea spune că premierul propune, dar președintele desemnează comisarul european. Numele celui desemnat la Bruxelles din partea premierului, și numai după ce a fost validat de Parlamentul de la București. Aceste ciudățenii derivă din Constituția României, care definește un fel de republică semi-prezidențială, în care deci președintele este ales prin vot direct.

De aici încolo încep însă deosebiri față de alte constituții de republici semi-prezidențiale și se alimentează dispute, cum este cea despre cine reprezintă, de fapt, România la Consiliul European: președintele sau premierul. Premierul Victor Ponta a afirmat într-adevăr la un moment dat că e de acord cu Dacian Cioloș, dar nu a mers cu numele lui în Parlament. Reuniunea Consiliului European a avut loc, iar președintele Băsescu i-a înaintat verbal noului președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, numele lui Cioloș. Numai că premierul apucase deja să declare că nu va susține în Parlament nicio propunere făcută verbal de șeful statului. „România își dă cu stângul în dreptul la nominalizarea comisarului european”, este concluzia lui Claudiu Zamfir. Articolul său de pe hotnews.ro, ca și altele din presa zilei, reamintesc cât de bună a fost prestația lui Cioloș și cât de important este portofoliul european al agriculturii: e vorba de 40% din bugetul Uniunii Europene.

Cercetătoarea Corina Rebegea, care lucrează în prezent în cadrul unui think tank din Washington, este prezentă în ediția electronică a revistei 22 cu o analiză despre cum renaște în Statele Unite interesul pentru consolidarea democrației și a statului de drept în Europa de Est. Analiza se referă la ședința de săptămâna trecută a sub-comisiei de Afaceri Europene din Senatul American, care a discutat despre securitatea energetică a Europei. A rezultat clar că întărirea statului de drept a devenit o problemă de securitate națională și regională. În acest context, numele șefului Direcției Naționale Anticorupție de la București, Laura Codruța Kovesi, a fost pomenit sub ideea că domnia sa și instituția pe care o conduce trebuie să primească în continuare sprijin susținut. Corina Rebegea rezumă un recent raport realizat de experți americani și europeani care arată că proiectul democratic in Europa de Est nu este considerat incheiat. Noul context strategic, creat de amenințarea pe care o reprezintă Moscova și de conflictul din Ucraina, reia într-un fel abordări din primul deceniu de după căderea comunismului, iar asta poate fi favorabil României, arată autoarea analizei din revista 22. Raportul, spune ea, învestește România cu un rol însemnat în situația regională. Țara s-ar afla într-un moment crucial care nu trebuie ratat.

XS
SM
MD
LG