Linkuri accesibilitate

Valeria Novodvorskaia: pagini din jurnalul unei activiste disidente


„Jur să-mi îndeplinesc obligațiile în interesul compatrioților mei. Jur să nu trădez niciodată poporul ucrainean!”

O pace proastă pentru Ucraina poată arăta astfel: Donbasul va deveni o frână extrem de puternică în calea reformelor, „gândacii de Colorado” îi vor înspăimânta într-o asemenea măsură pe cei din NATO cu moacele lor și cu drapele rusești încât, în pofida oricăror referendumuri (iar referendumul va da acum rezultate bune – Putin s-a străduit), NATO se va teme să ia Ucraina. Organizația este una timidă, băgată în sperieți de Rusia, știți voi. Donbass va face mitinguri în favoarea Rusiei, cei de acolo se vor lăuda cu faptul că au omorât ucraineni, se vor disocia de țara lor. După ce vor fi amnistiați, „colorazii” îi vor alege în calitate de primari, gubernatori și deputați pe iubiții lor bandiți și în primul rând pe Gubarev și Ponomariov. Nopțile vor avea loc jafuri, pentru că bandiții scăpați la vastitatea oportunităților oferite de puterea operativă nu vor merge să lucreze în mine sau service-uri auto. „Colorazii” vor cere școli în limba rusă pentru ca limba ucraineană pe care o urăsc să nu se mai audă deloc și ca nici măcar copiii să nu o mai învețe.

Iunie 2014

Eu, Novodvorskaia Valeria Ilinicina, intru în serviciul militar și jur solemn poporului ucrainean să-i fiu mereu devotată și fidelă, să apăr Ucraina, să-i apăr suveranitatea, integritatea teritorială și caracterul intangibil, să-mi îndeplinesc fidel și onest datoria militară și ordinile comandanților, să respect întru totul Constituția Ucrainei și legile Ucrainei, să păstrez secretul de stat.

Jur să-mi îndeplinesc obligațiile în interesul compatrioților mei. Jur să nu trădez niciodată poporul ucrainean!

15 aprilie 2014 (text scris în ucraineană – n.n.)

Se pare că este ultima noastră aventură… La vest am atacat josnic și mișelesc Ucraina și acest război ne-a lipsit pentru vecie de încrederea și respectul lumii întregi – din Suedia până în Australia, din Canada până în Chili.

19.06.2014

Crimeea nu va fi abandonată. Acolo locuiesc oameni – tătarii din Crimeea, ucraineni decenți, ruși anti-putiniști. Din cauza acestei minorități, Crimeea nu va fi lăsată Rusiei spre devorare. Prin istm oamenii vor fugi în Ucraina, până în momentul în care Rusia va fi aruncată de acolo împreună cu flota de la Marea Neagră și Goblinul Axionovici.

29.05.2014

Autonomia Donețk-de-plastilină nu va fi legiferată. Da, aceasta va servi Kremlinului în calitate de cap de pod pentru raidurile piraterești demente ale „colorazilor”. Și totul va decurge ca pe notele cunoscutului cântec: „Furia nobilă să fiarbă ca un val, merge războiul popular, războiul sfânt” (cântec devenit un fel de imn al rezistenței sovietice în cel de al doilea război mondial – n.n.).

15.05.2014

… acei trădători care acum aleargă prin Donbass cu panglici de „colorazi” și drapele rusești (pe care le-au profanat și le-au insultat) au dreptul doar la un singur lucru: la pușcării europene bune unde își vor ispăși pedeapsa pentru înaltă trădare de stat. Cam devreme a început să cânte păsărica: nu care cumva să o mănânce pisica.

18.04.2014

Ce bine ar fi de găsit o planetă nelocuită unde să fie exilați toții ticăloșii de pe Pământ, inclusiv noi. Să nu fie cruțați cei nedrepți și răi – asta a cerut încă Derjavin. Până când? Ucraina, vreau să cred, își va restitui Crimeea, dacă pedeapsa pământească și cea cerească se va abate asupra Rusiei. Noi, însă, nu ne vom primi niciodată iertarea. Crimeea era un fel de indulgență, un buchet de flori pe care le-am depus în semn de remușcare pe mormântul marelui poet ucrainean exterminat în lagărele noastre, un poet care este comparat cu Rilke – Vasil Stus, dar și la movilițele fără nume sub care odihnesc milioane de țărani ucraineni, victime ale Hlodomorului (foametei organizate – n.n.).

28.03.2014

… lăsați-i să readucă Rusia, din punct de vedere economic, în anul 1990. Așa ca salamul să poată fi cumpărat doar la Moscova, ca untul să se dea pe cartele (200 grame pe lună), să nu fie nici stridii, nici buticuri, nici IPhone, nici cafenele stilate, nici mașini străine. 90 (sau 80%) dintre cei care îl susțin pe Putin au ales Uniunea Sovietică. Lăsați-i să afle din nou ce înseamnă să stai în rând după oase, să ai un deficit general de mărfuri, cortină de fier. Le vom trăi și noi împreună cu ceilalți, fără crâcnire. Noi știm ce înseamnă toate astea.

28.03.2014

Pentru Ucraina există o singură soluție – o pace durabilă. Iar pacea durabilă vine atunci când adversarul nu mai poate ridica capul, pentru că i-a fost rupt.

30 Июня, 2014

Eu aș întrerupe relațiile diplomatice cu Rusia, așa cum a făcut Georgia. Crimeea, ca și Osetia de Sud, este acaparată și toată lumea știe cine sunt și din partea cui au venit Strelkov și Borodai.

Pentru noul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, e mai bine să-și construiască relațiile cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, „cu ajutorul unei mitraliere de calibru mare”. Nu știu cum trebuie să se poarte Poroșenko cu el, cred că Poroșenko, ca un am așezat, știe lucrul acesta mai bine decât mine. Eu personal nici nu aș putea să mă salut, deși Ucraina are nevoie de gaze. Dar poate e mai bine să-l cumpere din Azerbaidjan și Turkmenistan?

06 июня 2014

Tuturor locuitorilor sud-estului Ucrainei, care își doresc cu atâta ardoare să intre în componența Rusiei, le-aș spune un singur lucru: voi sunteți cetățeni indezirabili pentru oricare stat, pentru că trădătorii sunt detestați peste tot. Sunt convinsă că dacă cineva va plăti mai mult decât Rusia, veți anunța imediat încă un „referendum”. Dar nimeni nu vă va mai plăti nimic. Apropo, nici Rusia. Să țineți minte cuvintele mele. În Crimeea „cetățenii” la fel visau un paradis sovietic. Acum însă pe teritoriul peninsulei ar putea fi introduse cartele alimentare, iar apa va fi trasă către anul 2017. Până atunci, crimeenii Rusiei vor sta fără apă.

13 мая 2014

Sunt convinsă: dacă Ucraina nu va nimici târâtoarea, adică coloana a cincea rusească, această târâtoare va omorî Ucraina. Separatiștilor și s-a propus totul: și descentralizare, și statut limbii ruse, și autoadministrare. Dar ei au ales rolul de Iuda. Doar că Iuda s-a spânzurat singur, iar ăștia nu au de gând, din contra, vor să spânzure toată Ucraina. Cei care sunt de partea agresorului sunt trădători și dușmani. Soarta acestora nu ar trebui să preocupe, în schimb, Kievul oficial trebuie să câștige lupta din Donbass, pentru că altfel va pierde toată Ucraina.

[trad. Lina Grâu]

Previous Next

XS
SM
MD
LG