Linkuri accesibilitate

Căpoși cu ochii deschiși


Știința a rămas la baza lucrurilor făcute nemțește.

Treabă nemțească - se spune, încă, prin Transilvania, ori de cîte ori ceva e făcut bine și pentru mult timp. Multă lume va spune același lucru după finala Cupei Mondiale. Germania a jucat metodic și solid, a muncit pe rupte și n-a avut o clipă pentru altceva. Însă tot germană e și calitatea care a adăogat fotbalului din finală elemente ne-germane.

E vorba de capacitatea la fel de serioasă a germanilor de a învăța. În ultimii zece ani, germanii au privit cu toată atenția la mersul fotbalului spaniol și au învățat lecția cu mare sîrguință. Cu toată modestia, germanii au acceptat că alții s-au priceput să facă lucrurile mai bine și au preluat ce era de preluat.

Rezultatul e tot german, dar componentele nu sînt sută la sută germane. Deschiderea arătată în fotbal spune că ideea după care nemții sînt o nație încuiată e greșită, deși e destul de răspîndită. Știința a rămas la baza lucrurilor făcute nemțește.

Ce uităm e că știința e mare și nu se poate transmite fără educație. Iar educația e deschidere. Cel puțin în cazul german. Treaba nemțească vine de la oameni căpoși cu ochii deschiși.

Previous Next

XS
SM
MD
LG