Linkuri accesibilitate

Štefan Füle: „UE nu a uitat Crimeea”


Dezbaterea din Parlamentul European despre situaţia din Ucraina a punctat câteva dintre poziţiile europene.

Înainte de o nouă reuniune pe tema conflictului ruso-ucrainean a liderilor europeni așteptată mâine la Bruxelles, situația din Ucraina a fost examinată astăzi la audieri în noul Parlament European, după alegerea unui nou președinte al Comisiei Europene.

Deşi a fost cumva umbrită de alegerea noului preşedinte al Comisiei Europene, fapt care a făcut ca o mică parte a deputaţilor să fie prezentă in sală, dezbaterea despre situaţia din Ucraina a punctat câteva dintre poziţiile europene.

În primul rând, cum a spus-o comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Štefan Füle, „UE nu a uitat de Crimeea şi până când ordinea de drept nu va fi restabilita, Crimeea va rămâne o prioritate pentru noi”, a spus comisarul, amintind încă o dată că pentru UE peninsula ucraineană este anexată în mod ilegal de către Rusia.

Parlamentul European de la Strasbourg
Parlamentul European de la Strasbourg

Apoi, conflictul trebuie abordat în mod moderat, UE pledând pentru o soluţie diplomatică în marginea respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.

„Ucraina trebuie să aibă o abordare moderată. Totuşi, trebuie combătute forţele paramilitare înarmate si foarte bine antrenate care nu au nici un fel de respect pentru populaţia din zona”, a spus comisarul.

Deputaţii europeni au acuzat Rusia că una spune şi alta face, câtă vreme continua să înarmeze grupările paramilitare şi să trimită activişti în estul Ucrainei.

Amintind că mâine şefii de state si de guverne din UE se vor reuni din nou la Bruxelles pentru chestiunea ucraineana, Štefan Füle a spus azi la Strasbourg dacă va fi nevoie, altfel spus, dacă Rusia nu acţionează potrivit vorbelor sale, UE ar putea adopta noi sancţiuni.

Jacek Saryusz-Wolski
Jacek Saryusz-Wolski

Sancţiunile ar putea ținti de această dată sectoarele bancar, energetic si militar, a sugerat politicianul polonez, fost şef al Comisiei de Afaceri Externe din PE, Jacek Saryusz-Wolski.

Un al treilea aspect subliniat de parlamentarii europeni, dar si de comisarul Fuele, a fost acela ca temerile Rusiei nu sunt întemeiate. Acordul de Asociere dintre UE si Ucraina nu afectează in nici un fel economia Rusiei, au spus aceştia, iar UE va conlucra cu Rusia pentru a preveni eventualele efecte nedorite.

Însă alături de o soluţie la conflictul armat din est Ucraina trebuie sa construiască statul de drept si sa consolideze instituţiile si democraţia, acestea fiind menirea celor 11 miliarde de euro acordate de UE in luna martie, a reamintit comisarul Štefan Füle.

Si, in timp ce deputaţii stângii extreme s-au declarat împotriva interzicerii in Ucraina a partidului comunist, un deputat lituanian s-a întrebat îngrijorat daca nu cumva după Ucraina, Rusia are acum in vizor Lituania sau Moldova, cerând UE o vigilenţă aparte pentru această parte de Europă.

XS
SM
MD
LG