Linkuri accesibilitate

Scrisori, în loc de unire (22)


Noua confruntare dintre Băsescu și Ponta (Ziarul financiar. Gândul, EvZ)

Andrei Cornea definește impasul opoziției din România prin titlul unui comentariu publicat în noul număr al revistei 22: „Epistolarul dezastrului”. E vorba despre scrisorile deschise pe care și le trimit în ultima vreme liderii partidelor de dreapta, în loc să se unească și să lupte cu perspectiva de vedea înrădăcinat la putere, pe termen lung, Partidul Social-Democrat, prin posibila victorie la prezidențiale a premierului Victor Ponta. Liderii partidelor de dreapta se acuză reciproc, consumând multă energie și folosind adesea cuvinte tari. Încearcă să lămurească electoratul cine are dreptate. Cui îi pasă de asemenea clarificări, când la ultimele alegeri unele dintre aceste partide au luat 6 sau 2%?, arată Andrei Cornea. ”În fapt, (îl cităm) indiferent de detalii, toți sunt în fals și au ochii legați și urechile astupate: nu văd, nu aud cum trece pe lângă ei istoria”. Cornea consideră că modul în care se boicotează chiar dinăuntru unicul compromis cât de cât viabil - unirea Partidului Democrat Liberal cu Partidul Liberal - asigură drum deschis actualei puteri.

Presa de la București este complet capturată de noua confruntare dintre președintelui Traian Băsescu și premierul Victor Ponta, din care s-ar părea că Ponta a ieșit cam șifonat. Este vorba despre o scurtă rundă de „consultări” între președinte și șeful guvernului, ieri la Cotroceni, în prezența ministrului de finanțe. Subiectul: proiectul de reducere cu 5% a contribuțiilor la asigurări sociale pentru angajatori. Băsescu, dar și Fondul Monetar Internațional au obiectat ferm că nu sunt asigurate resursele pentru acoperirea celor 5 miliarde de euro anual din bugetul asigurărilor sociale. Consultarea de la Cotroceni avea drept scop ca Victor Ponta să-și prezinte măcar în cadru restrâns argumentele. Nu a fost așa.

Cristian Hostiuc, de la Ziarul financiar, e totuși de părere că, dacă șeful executivului n-a putut demonstra cu cifre cum va compensa reducerea CAS, ar fi putut s-o facă președintele, cu ajutorul analiștilor economici din echipa sa, chiar dacă nu-i intră în atribuții.

Cristian Tudor Popescu nu merge la ipoteze. El scrie în gandul.info că Ponta și ministrul Ioana Petrescu s-au dus la Cotroceni „ca doi bobleți”. Editorialistul de la Evenimentul zilei, Gabriel Bejan, îi vede în postura de „miei duși la tăiere”. Doamna ministru, cel puțin, nici măcar n-ar înțelege de ce e sacrificată. Fapt e că premierul a ieșit după 30 de minute și a spus presei că președintele ar fi fost nepoliticos cu tânăra care conduce Ministerul finanțelor. Băsescu a făcut publică, pe seară, înregistrarea discuției, iar internetul a permis tuturor, jurnaliști și internauți obișnuiți, să vadă situația incomodă în care s-au găsit reprezentanții executivului. Nici unul, nici celălalt nu știau ce este MTO, sigla care denumește în limbaj european un anume instrument de menținere a echilibrului bugetar, și care constă în punerea deoparte a 5 miliarde de euro, din prudență. „Victor Ponta a părut un student de la facultatea de limbi străine rătăcit la examenul de Matematici Speciale”, scrie Gabriel Bejan. „Nu sunt economist, nu mă pronunţ în legătură cu oportunitatea reducerii CAS (...) dar sunt critic de film şi pot să vă spun că, după ce ne oprim din râs, vom constata că ce joacă domnul Ponta e un horror în toată regula”, este părerea lui Cristian Tudor Popescu.

XS
SM
MD
LG