Linkuri accesibilitate

Statele Unite și conflictul dintre Israel și gruparea Hamas


Analiști consideră că șeful diplomației americane nu are instrumentele necesare pentru a încerca să medieze.

Poate diplomatia americana sa ajute la rezolvarea noului conflict dintre Israel si gruparea Hamas? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Secretarul de stat, John Kerry pare sa-si doreasca sa incerce sa medieze in conflictul israeliano-palestinian, dar putini sint cei care cred ca ar avea sanse de reusita. Intr-un comunicat al Casei Albe se arata ca Statele Unite sint gata sa faciliteze incetarea focului, intre cele doua parti.

In 2012, la precedentele ostilitati, Obama a trimis-o in regiune pe secretarul de stat, Hillary Clinton, rezultatul fiind incetarea focului cu ajutorul presedintelui de atunci al Egiptului, Mohammed Morsi. Purtatorul de cuvint al Casei Albe a spus ca America are relatii bune cu tari importante in regiune cum ar fi Egipt si Turcia, necesare pentru a aduce partile la masa negocierilor si a crea conditii pentru un acord.

Observatorii politici arata ca de fapt raporturile cu Turcia si Egipt s-au inrautatit din 2012 incoace. Morsi nu mai e la putere si noua conducere a Egiptului are mai putina influenta asupra miscarii Hamas. Raporturile Turciei cu Israelul nu sint bune si asta diminueaza capacitatea Ankarei de a media. Iar Clinton a fost inlocuita de John Kerry, al carui obiectiv a fost de la bun inceput pacea intre israeliani si palestinieni, dar care a calatorit in regiune de 11 ori, in mai putin de un an, fara sa obtina rezultate, pina acum.

Analisti considera ca seful diplomatiei americane nu are instrumentele necesare pentru a incerca sa medieze. Partile nu par sa si-l doreasca nici ele prezenta secretarului de stat. „Tinind cont de gravele circumstante trebuie Kerry sa se deplaseze in regiune? – se intreaba Aaron David Miller, fost negocitor in Orientul Mijlociu. „Raspunsul este nu” – crede Shibley Telhami, profesor la Universitatea statului Maryland care crede ca Statele Unite nu pot sa impiedice partile sa faca ce doresc.

Altii cred ca actuala criza are nevoie de un raspuns mai amplu din partea admnistratiei americane, nu doar de prezența secretarului de stat. Unii chiar pun actuala situatie pe seama efoturilor anterioare ale secretarului de stat, aratind ca acestea au creat sperante si ca esuarea procesului de pace ar fi aprins flacara ostilitatilor. Telhami nu crede insa ca ar exista vreo legatura intre esecul de pina acum al procesului de pace initiat de John Kerry si actualele violente. El crede ca seful diplomatiei americane a reusit sa extinda orizontul sperantei.

Robert Danin de la Consiliul pentru Relatii cu Strainatatea scrie ca odata cu esuarea procesului de pace s-a creat un vid diplomatic. „Atunci cind procesul a intrat in impas in aprilie, nu a existat un Plan B. Trebuie sa existe o pozitie de compromis in afara variantelor totul sau nimic” – arata analistul.

XS
SM
MD
LG