Linkuri accesibilitate

Noi evoluții în criza bancară din Bulgaria


În urma unor acțiuni criminale, Banca Comercială Corporativă a fost practic decapitalizată.

Înainte de dizolvare, Parlamentul din Sofia va trebui să caute soluția la cea mai gravă criza bancară de când Bulgaria a devenit membră a Uniunii Europene.

În cadrul unei conferințe de presă, guvernatorul Băncii naționale, Ivan Iskrov, a anunțat că în urma unor acțiuni criminale Banca Comercială Corporativă – a patra ca mărime din țară, a fost practic decapitalizată. Au dispărut dosare de credit în valoare de 1,8 miliarde euro. În ajunul intrării în incapacitate de plata deținătorul pachetului majoritar, Țvetan Vasilev, a scos în numerar alte 100 de milioane.

Aflat în capitala austriacă, Vasilev a acuzat la rândul său guvernatorul că face jocul unor persoane care încearcă, prin falimentarea băncii, să șteargă datorii în valoare de sute de milioane de euro.

Experții constată că Banca corporativă a fost favorizată de ultimele trei guverne ajungând să controleze active evaluate la 11-13% din PIB. Prin acordarea de credite, Banca a contribuit la formarea unui grup mediatic care a rămas proguvernamental indiferent de partidul sau coaliția aflată la putere.

Acum scandalul bancar a fost aruncat în câmpul politic. Parlamentul trebuie să decidă cine să plătească oalele sparte. O eventuală acțiune de salvare va împinge deficitul bugetar de la 2 la 4% din PIB.

Guvernatorul Băncii naționale a propus adoptarea unei legi speciale prin care depozitele și creditele performante să fie transferate la fosta filiala bulgară a băncii „Crédit Agricole” care a intrat în componența Băncii corporative înăinte de intrarea acesteia în incapacitate de plată.

O astfel de soluție însă iese din cadrul legal care prevede garantarea numai a depozitelor persoanelor fizice pînă la echivalentul a 100 000 de euro.

Conducerea Băncii centrale a fost acuzată că face jocul celor care au contractat credite mari la Banca Corporativă.

Săptămânalul britanic „Financial Times” a constatat că scandalul a atras atenția asupră legăturilor nesănătoase între sistemul bancar și clasa politică bulgară.

Previous Next

XS
SM
MD
LG